Αγχώνεστε χωρίς να υπάρχει λόγος; Ίσως να σας λείπει ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει στο γάλα, το κρέας και σε άλλες τροφές

άγχος, θρεπτικό συστατικό

Μελέτη στον εγκέφαλο δείχνει ότι η έλλειψη ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού μπορεί να σας κάνει να αγχώνεστε, επηρεάζοντας τη χημεία και τη λειτουργία του. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί η διατροφή παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη διάθεση.

Η Gwyneth Paltrow αποκαλύπτει ότι κάνει εμμονικές σκέψεις – Πώς αντιμετωπίζει το άγχος;

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα θρεπτικό συστατικό που η έλλειψη του αυξάνει το άγχος

Η διατροφή συνδέεται στενά με το άγχος, καθώς υγιεινά διατροφικά πρότυπα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ω-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και προβιοτικά συνδέονται με μειωμένα συμπτώματα άγχους, ενώ ανθυγιεινά πρότυπα υψηλά σε λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα άγχους. Η ανάλυση 1541 μελετών, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού, η κετογονική δίαιτα και η περιορισμός θερμίδων μπορεί επίσης να μειώσουν το άγχος, ενώ η έλλειψη τρυπτοφάνης και πρωτεΐνης ή η υπερκατανάλωση γλυκαντικών επιδεινώνει την κατάσταση. Απαιτούνται περαιτέρω υψηλής ποιότητας παρεμβατικές μελέτες σε άτομα με διαταραχές άγχους για καλύτερη εφαρμογή των ευρημάτων.

Τώρα μαθαίνουμε ότι άνθρωποι που ζουν με αγχώδεις διαταραχές τείνουν να έχουν μειωμένα επίπεδα χολίνης στον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με νέα ευρήματα από το UC Davis Health.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο περιοδικό «Molecular Psychiatry», το οποίο ανήκει στον εκδοτικό όμιλο Nature. Η ομάδα ανασκόπησε 25 προηγούμενες μελέτες και συνέκρινε τα επίπεδα νευρομεταβολιτών, χημικών που παράγονται κατά τον μεταβολισμό του εγκεφάλου, σε 370 άτομα με αγχώδεις διαταραχές και 342 άτομα χωρίς άγχος.

Η ανάλυση έδειξε ότι η χολίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, ήταν κατά περίπου 8% χαμηλότερη σε όσους είχαν αγχώδεις διαταραχές. Αυτή η μείωση ήταν πιο εμφανής στον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή που εμπλέκεται στη σκέψη, τη ρύθμιση συναισθημάτων και τη λήψη αποφάσεων.

«Πρόκειται για τη πρώτη μετα-ανάλυση που δείχνει ένα χημικό μοτίβο στον εγκέφαλο σε αγχώδεις διαταραχές», δήλωσε ο Jason Smucny, συν-συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών. «Αυτό υποδηλώνει ότι διατροφικές προσεγγίσεις, όπως η κατάλληλη συμπλήρωση χολίνης, μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χημείας του εγκεφάλου και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς».

Η χολίνη υποστηρίζει τις κυτταρικές μεμβράνες και βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η διάθεση και ο έλεγχος των μυών. Το σώμα παράγει μόνο μια μικρή ποσότητα, οπότε το μεγαλύτερο μέρος της χολίνης πρέπει να λαμβάνεται μέσω της τροφής.

Αντιμετωπίστε το άγχος μέσα σε 2 λεπτά – Ποια είναι η τεχνική που προτείνουν ειδικοί

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι συχνές και συχνά δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς

Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν περίπου το 30% των ενηλίκων.

Ο Richard Maddock, κύριος συγγραφέας της μελέτης, είναι ψυχίατρος και ερευνητικός καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών. Συνεργάζεται επίσης με το Ερευνητικό Κέντρο Απεικόνισης του UC Davis, το οποίο χρησιμοποιεί απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) για τη μελέτη της υγείας του εγκεφάλου.

Ο Maddock έχει αφιερώσει δεκαετίες στη θεραπεία ασθενών με αγχώδεις διαταραχές και στη μελέτη των βιολογικών παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτές τις καταστάσεις.

«Οι αγχώδεις διαταραχές είναι η πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας περίπου το 30% των ενηλίκων. Μπορεί να είναι εξουθενωτικές για τους ανθρώπους, και πολλοί δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία», ανέφερε ο Maddock.

Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν:

  • Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή
  • Διαταραχή πανικού
  • Κοινωνικές αγχώδεις διαταραχές
  • Φοβίες

Η Jennifer Aniston αποκαλύπτει τι κάνει για να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις μπαταρίες της: «Αν δεν ξεκουράζεσαι, δεν έχεις αξία»

Πώς τα εγκεφαλικά κυκλώματα και οι χημικές ουσίες διαμορφώνουν το πώς αγχώνεστε

Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο που διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου επεξεργάζονται το άγχος και τις ενδεχόμενες απειλές. Η αμυγδαλή, η οποία βοηθά στον προσδιορισμό του αν οι καταστάσεις είναι ασφαλείς ή επικίνδυνες και ο προμετωπιαίος φλοιός, που παίζει ρόλο στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στους ανθρώπους με άγχος.

Οι χημικές ανισορροπίες επίσης συμβάλλουν. Για παράδειγμα, η νορεπινεφρίνη, μια χημική ουσία που εμπλέκεται στην αντίδραση «πάλης ή φυγής» του σώματος, είναι συχνά αυξημένη στις αγχώδεις διαταραχές.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο εγκέφαλος μπορεί να διακρίνει μεταξύ καθημερινών προκλήσεων και πραγματικά επικίνδυνων καταστάσεων. Στις αγχώδεις διαταραχές, ακόμη και διαχειρίσιμα στρεσογόνα ερεθίσματα μπορεί να φαίνονται συντριπτικά. Στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, για παράδειγμα, τα άτομα μπορεί να βιώνουν συνεχή ανησυχία για καθημερινά γεγονότα και να δυσκολεύονται να ελέγξουν τις ανησυχίες τους.

Έχετε κατάθλιψη και άγχος; Ποιον σύντροφο είναι πιθανό να παντρευτείτε, σύμφωνα με έρευνα

Τεχνική MRI αποκαλύπτει χημικές διαφορές στον εγκέφαλο

Οι Maddock και Smucny μελετούν εδώ και χρόνια τη χημεία του εγκεφάλου και τον ρόλο της στην ψυχική υγεία χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική απεικονιστική μέθοδο γνωστή ως πρωτονική φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού ή 1H-MRS.

Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιεί μηχάνημα MRI για τη μέτρηση των χημικών ουσιών που υπάρχουν στον εγκεφαλικό ιστό. Αν και βασίζεται στα ίδια μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα με την κλασική MRI, η 1H-MRS επικεντρώνεται στη χημική σύνθεση αντί στην παραγωγή εικόνων.

Προηγούμενη έρευνα του Maddock είχε δείξει μειωμένα επίπεδα χολίνης σε ασθενείς με διαταραχή πανικού. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για τη διενέργεια μιας μεγαλύτερης μετα-ανάλυσης με τον Smucny. Παρόλο που ανέμεναν να δουν χαμηλότερα επίπεδα χολίνης, ο Maddock εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος και τη συνέπεια της διαφοράς.

«Η μείωση κατά 8% ίσως δεν ακούγεται μεγάλη, αλλά στον εγκέφαλο είναι σημαντική», δήλωσε ο Maddock.

8 σημάδια ότι έχετε υπερβολικό στρες που σας φθείρει, σύμφωνα με ψυχοθεραπεύτρια

Η διατροφή μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα χολίνης στον εγκέφαλο

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη δραστηριότητα της αντίδρασης «πάλης ή φυγής», η οποία είναι συχνή στις αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να αυξάνει τη ζήτηση του εγκεφάλου για χολίνη, γεγονός που θα μπορούσε να μειώνει τα διαθέσιμα επίπεδά της.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η αύξηση της χολίνης μέσω της διατροφής θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο Maddock. Τόνισε ότι δεν πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθούν να διαχειριστούν το άγχος λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες συμπληρωμάτων χολίνης.

Υπογράμμισε ότι μια ισορροπημένη διατροφή υποστηρίζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

«Ένα άτομο με αγχώδη διαταραχή μπορεί να εξετάσει αν η διατροφή του περιλαμβάνει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα χολίνης. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν καταναλώνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα», δήλωσε ο Maddock. «Ορισμένες μορφές λιπαρών οξέων ωμέγα-3, όπως αυτές που βρίσκονται στον σολομό, ίσως είναι ιδιαίτερα καλές πηγές χολίνης για τον εγκέφαλο».

Άνοια: Ποιοι έχουν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν, σύμφωνα με μελέτη

Τρόφιμα που παρέχουν χολίνη περιλαμβάνουν:

  • Συκώτι μοσχαριού
  • Κρόκους αυγών
  • Μοσχάρι
  • Κοτόπουλο
  • Ψάρι
  • Σόγια
  • Γάλα, μεταξύ άλλων.
Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top