Ένα ποτήρι την ημέρα από αυτόν τον χυμό μειώνει τη χοληστερίνη, τη φλεγμονή και την πίεση

χυμός πορτοκάλι

Ένα ποτήρι από συγκεκριμένο χυμό την ημέρα φαίνεται να συνδέεται με μείωση της χοληστερίνης, της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την καθημερινή διατροφή.

Χυμός ροδιού: Το ρόφημα που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να προστατεύσει από λοιμώξεις και να ενισχύσει την καρδιά

Ο χυμός που μειώνει χοληστερίνη, φλεγμονές και πίεση

Η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού πορτοκάλι, πλούσιου σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει ορισμένους καρδιαγγειακούς δείκτες, όπως τη γλυκόζη νηστείας, την ινσουλινοαντίσταση, τη συνολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη, ιδιαίτερα όταν η πρόσληψη φτάνει τα ≥500 ml/ημέρα, σύμφωνα με μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών του Critical Reviews in Food Science and Nutrition σε ενήλικες με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι ο χυμός πορτοκάλι σε μέτρια κατανάλωση μπορεί να λειτουργεί υποστηρικτικά για τη μεταβολική υγεία, χωρίς όμως να αναιρεί την ανάγκη για συνολικά υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής.

Πιο, συγκεκριμένα, ένα καθημερινό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού θα μπορούσε να «επαναπρογραμματίσει» τα γονίδιά σας, μειώνοντας τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Πρόσφατη μελέτη του Molecular Nutrition & Food Research παρακολούθησε ενήλικες που κατανάλωναν 500 ml καθαρού παστεριωμένου χυμού πορτοκαλιού καθημερινά για δύο μήνες, και μετά από 60 ημέρες, πολλά γονίδια που σχετίζονται με φλεγμονή και αυξημένη πίεση είχαν μειώσει τη δραστηριότητά τους.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε χυμό πορτοκάλι με άδειο στομάχι

Ειδικοί και μελέτες και το επιβεβαιώνουν

Ο David C. Gaze, Ανώτερος Λέκτορας στην Κλινική Χημεία στο University of Westminster, δήλωσε: «Αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για το γιατί ο χυμός πορτοκαλιού έχει συσχετιστεί με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε διάφορες μελέτες. Η νέα αυτή εργασία δείχνει ότι το ρόφημα δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Αντίθετα, φαίνεται να προκαλεί μικρές αλλαγές στα ρυθμιστικά συστήματα του οργανισμού που μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν».

«Φυσικές ενώσεις στα πορτοκάλια, ιδιαίτερα η εσπεριδίνη, ένα φλαβονοειδές με γνωστές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, φαίνεται να επηρεάζουν διαδικασίες που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την ισορροπία χοληστερίνης και τον μεταβολισμό του σακχάρου», ανέφερε ο ίδιος.

Μια ανασκόπηση 15 μελετών διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του προ-διαβήτη, ενώ η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Ο David πρόσθεσε: «Μια άλλη ανάλυση που επικεντρώθηκε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες εντόπισε μικρές μειώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση και αυξήσεις στην HDL, τη λεγόμενη “καλή χοληστερίνη”, μετά από αρκετές εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού. Παρόλο που αυτές οι αλλαγές είναι μικρές, ακόμη και ήπιες βελτιώσεις στην πίεση και τη χοληστερίνη μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο όταν διατηρούνται σε βάθος χρόνου».

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι χυμοί: Ποιοι είναι superfoods και ποιοι παγίδα ζάχαρης;

Τα κόκκινα πορτοκάλια κάνουν καλό στο έντερο

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού από κόκκινα πορτοκάλια για ένα μήνα αύξησε τον αριθμό των βακτηρίων του εντέρου που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής. Σε άλλη μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού βελτίωσε τη λειτουργία του ενδοθηλίου, δηλαδή της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων.

Ο David δήλωσε στο The Conversation: «Συνολικά, τα ευρήματα αμφισβητούν την άποψη ότι η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών είναι απλώς λήψη ζάχαρης σε υγρή μορφή. Το ολόκληρο φρούτο παραμένει η καλύτερη επιλογή λόγω της φυτικής ίνας, όμως ένα μέτριο καθημερινό ποτήρι καθαρού χυμού πορτοκαλιού φαίνεται να έχει σωρευτικά οφέλη».

Πορτοκαλάδα και άλλα 5 ροφήματα που δεν πρέπει να πίνουμε με τα χάπια της πίεσης

«Αυτά περιλαμβάνουν μείωση της φλεγμονής, υποστήριξη της υγιούς κυκλοφορίας του αίματος και βελτίωση αρκετών δεικτών στο αίμα που σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή υγεία. Είναι μια υπενθύμιση ότι καθημερινές τροφές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο σώμα μας απ’ ό,τι φανταζόμαστε».

Πηγές: Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Molecular Nutrition & Food Research, Phytotherapy Research, Frontiers in Microbiology

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ένα καθημερινό ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού συνδέεται με χαμηλότερη χοληστερίνη, φλεγμονή και αρτηριακή πίεση.
  • Μελέτες δείχνουν βελτίωση γλυκόζης, ινσουλινοαντίστασης και LDL χοληστερόλης με κατανάλωση περίπου 500 ml την ημέρα.
  • Φλαβονοειδή όπως η εσπεριδίνη επηρεάζουν γονίδια και μηχανισμούς που προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Το ολόκληρο φρούτο παραμένει ιδανικό, αλλά μέτριος χυμός μπορεί να έχει σωρευτικά οφέλη σε υγιεινή διατροφή.
Scroll to Top