Site icon Όλο Υγεία

Το φρούτο του Αμαζονίου που θρέφει τα μαλλιά, ενυδατώνει το δέρμα και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το φρούτο του Αμαζονίου που θρέφει τα μαλλιά, ενυδατώνει το δέρμα και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Φωτογραφία: 123rf

Αυτό το φρούτο του Αμαζονίου είναι ένας τροπικός καρπός που κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα παγκοσμίως. Με τη γεύση του να θυμίζει συνδυασμό σοκολάτας και εξωτικών φρούτων, χρησιμοποιείται τόσο σε τροφές όσο και σε καλλυντικά. Ποιο είναι αυτό το φρούτο «υπερδύναμη»;

Το φρούτο του Κόμη του δάσους που κάνει το δέρμα λαμπερό, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προλαμβάνει καρδιαγγειακά

Ποιο είναι το φρούτο του Αμαζονίου και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί πλούσια πηγή μοναδικών τροφών, πολλές από τις οποίες κερδίζουν δημοτικότητα παγκοσμίως. Ανάμεσά τους βρίσκεται το κουπουασού, ένα τροπικό δέντρο που παράγει ένα γευστικό και θρεπτικό φρούτο. Γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και τα οφέλη του για την υγεία, χρησιμοποιείται σς smoothies και επιδόρπια, αλλά και σε καλλυντικά, για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών.

Πώς χρησιμοποιείται στα καλλυντικά;

Σύμφωνα με άρθρο του 2019 με τίτλο «Development and stability study of products containing cupuacu butter», δύο από τους τέσσερις τύπους σαμπουάν (Ι και ΙΙ) απορρίφθηκαν επειδή ήταν πολύ αραιοί, αλλά το σαμπουάν III παρέμεινε σταθερό (αν και χρειάστηκε επιπλέον πηκτικό για να διορθωθεί η πτώση στο ιξώδες), ενώ όλες τα γαλακτώματα με 3% και 5% βούτυρο κουπουασού παρέμειναν σταθερές και απλώνονταν καλύτερα στο δέρμα σε σύγκριση με τη βερσιόν χωρίς το βούτυρο.

Τα γαλακτώματα παρουσίασαν επίσης μέτρια αντιοξειδωτική ισχύ — 9,9% για το 3% βούτυρο και 10,2% για το 5% βούτυρο — ελαφρώς υψηλότερη από το 8,85% του δείγματος ελέγχου, κάτι που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα γαλακτώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν λιγότερο συνθετικά αντιοξειδωτικά.

Τι είναι;

Το κουπουασού (cupuaçu, Theobroma grandiflorum), γνωστό και ως cupuassu, είναι συγγενικό με το κακαόδεντρο. Προέρχεται από τον Αμαζόνιο, αυτό το δέντρο μπορεί να φτάσει έως και τα 20 μέτρα σε ύψος. Ο καρπός του είναι το εθνικό φρούτο της Βραζιλίας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός κουπουασού παγκοσμίως. Ο καρπός έχει καφέ φλοιό και λευκή, σαρκώδη σάρκα. Μοιάζει με τον καρπό του κακάο. Η γεύση του θυμίζει σοκολάτα με νότες από τροπικά φρούτα, όπως πεπόνι ή ανανά.

Το κουπουασού χρησιμοποιείται ευρέως σε επιδόρπια και χυμούς. Επίσης, από τους σπόρους του εξάγεται ένα θρεπτικό λιπαρό που χρησιμοποιείται ως έλαιο μαγειρικής ή σε προϊόντα ομορφιάς.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Το κουπουασού και τα παράγωγά του κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις δυτικές αγορές. Ο καρπός και το βούτυρό του είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για την ευελιξία τους στη μαγειρική και στα καλλυντικά.

1. Ενυδατώνει το δέρμα

Το βούτυρο κουπουασού είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και αποτελεί εξαιρετικό μαλακτικό που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του φυσικού φραγμού υγρασίας της επιδερμίδας. Λόγω του χαμηλού σημείου τήξης του, το βούτυρο κουπουασού μαλακώνει όταν εφαρμόζεται στο δέρμα και απορροφάται γρήγορα.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας, ενυδατώνοντας το δέρμα, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και μειώνοντας σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Επιπλέον, η υψηλή αντιοξειδωτική του δράση ενδέχεται να προστατεύσει το δέρμα από βλαβερούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), οι περιβαλλοντικοί ρύποι και ο καπνός του τσιγάρου.

Λάβετε υπόψη ότι η ανεκτικότητα του δέρματος στο βούτυρο κουπουασού μπορεί να διαφέρει. Για παράδειγμα, αν έχετε λιπαρό δέρμα, χρησιμοποιήστε το μόνο σε ξηρές περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια και οι αγκώνες.

2. Κάνει τα μαλλιά απαλά και υγιή

Το κουπουασού χρησιμοποιείται συχνά ως ενυδατικό συστατικό σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Τα ξηρά μαλλιά είναι αποτέλεσμα έλλειψης υγρασίας στον άξονα της τρίχας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φθαρμένα, θαμπά ή φριζαρισμένα μαλλιά. Το κουπουασού είναι πλούσιο σε κορεσμένα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι διεισδύουν στον άξονα της τρίχας και αποκαθιστούν την υγρασία.

Μελέτη επεξεργάστηκε βαμμένα μαλλιά είτε με βούτυρο κουπουασού, είτε με λάδι αργκάν, είτε με παραδοσιακό κοντίσιονερ. Τόσο το προϊόν με κουπουασού όσο και το προϊόν με argan αποκατέστησαν σημαντικά την ενυδάτωση και περιόρισαν την απώλεια πρωτεΐνης – συχνό αποτέλεσμα της βαφής μαλλιών.

Το Νο1 φρούτο για καλύτερο μικροβίωμα του εντέρου

3. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά

Το κουπουασού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που ενδέχεται να ωφελήσουν την υγεία. Τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά του καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με τη φλεγμονή, την παχυσαρκία και πολλές χρόνιες παθήσεις.

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο φλεγμονών και χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτης. Επιπλέον, το φρούτο είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Πώς χρησιμοποιείται

Το κουπουασού διατίθεται σε πολλές μορφές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε τρόφιμα όσο και σε καλλυντικά.

Ως υποκατάστατο της σοκολάτας

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, το κουπουασού είναι μια εξαιρετική εναλλακτική της σοκολάτας. Καθώς ανήκει στην οικογένεια του κακάο, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και μπορεί να επεξεργαστεί όπως το κακάο για να δημιουργήσει γευστικές λιχουδιές. Στην πραγματικότητα, προστίθεται συχνά σε μπάρες, ροφήματα και άλλα σνακ.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και της ήπιας γλυκύτητάς του, μπορεί να μετατραπεί σε μπάρες όπως η μαύρη σοκολάτα. Η σκόνη κουπουασού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική – αν και ίσως δεν ενδείκνυται για συνταγές που απαιτούν σοκολάτα σε σκόνη, η οποία περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με το κουπουασού.

Σε τρόφιμα

Το κουπουασού έχει αποκτήσει φήμη ως φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το φρέσκο φρούτο έχει ελαφρώς όξινη γεύση και μαστιχωτή υφή. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να το βρείτε – αν και ορισμένα εξειδικευμένα καταστήματα ενδέχεται να το διαθέτουν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καρπό ή τη σκόνη κουπουασού σε επιδόρπια και smoothies. Επιπλέον, ο φρέσκος καρπός μερικές φορές μετατρέπεται σε χυμό. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο κουπουασού ως  υποκατάστατο του βούτυρου ή της μαργαρίνης στο μαγείρεμα.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ελαϊκό οξύ, έχει μαλακή υφή και σημείο τήξης παρόμοιο με αυτό του βουτύρου. Ως εκ τούτου, είναι ιδανικό για μαγείρεμα σε χαμηλές έως μέτριες θερμοκρασίες, όπως σε τηγάνισμα ή σοτάρισμα.

Σε συμπληρώματα διατροφής

Παρόλο που διατίθενται συμπληρώματα διατροφής με κουπουασού, δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να υποστηρίζουν τη χρήση τους. Σε μικρή μελέτη σε αρουραίους, το εκχύλισμα κουπουασού μείωσε σημαντικά δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται έρευνα σε ανθρώπους, και η ασφάλεια και οι πιθανές παρενέργειες των συμπληρωμάτων κουπουασού παραμένουν άγνωστες. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν εντάξετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη ρουτίνα σας.

Σε καλλυντικά

Χάρη στις ενυδατικές και μαλακτικές του ιδιότητες, το κουπουασού προστίθεται σε πολλά καλλυντικά. Αυτά περιλαμβάνουν:

Τα περισσότερα προϊόντα με κουπουασού περιέχουν επίσης συστατικά όπως:

Μπορεί επίσης να περιέχουν:

Το φρούτο του Χαβανέζου θεού του πολέμου που ανακουφίζει από τον πόνο, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και υποστηρίζει την όραση

Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα αν έχετε ευαισθησία σε συστατικά που βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα μαλλιών και δέρματος.

Πηγές: Healthline, ScienceDirect, SN, PMC, PMC, NIH, PubMed, PubMed, PubMed

Όλο Υγεία

Exit mobile version