Site icon Όλο Υγεία

Το φρούτο των αθάνατων που μπορεί να ενδυναμώνει τα οστά, να ρυθμίζει το σάκχαρο και να βοηθάει στην πέψη

Το φρούτο των αθάνατων που μπορεί να ενδυναμώνει τα οστά, να ρυθμίζει το σάκχαρο και να βοηθάει στην πέψη

Φωτογραφία: 123rf

Είναι γλυκό, μαλακό και πεντανόστιμο. Το φρούτο των αθάνατων δυναμώνει τα οστά, ρυθμίζει το σάκχαρο και βοηθάει με την πέψη, μεταξύ άλλων. Ποιο είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Διαβήτης: 8 φρούτα με λίγη ζάχαρη που δεν προκαλούν αιχμές γλυκόζης

Ποιο είναι το φρούτο των αθάνατων και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το φρούτο των αθάνατων είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και ενώσεις που ενισχύουν την υγεία σε πολλά επίπεδα. Ενδυναμώνει τα οστά, ενισχύει την καρδιά και ταιριάζει τόσο σε γλυκά πιάτα όσο και σε αλμυρά. Μπορεί να είναι γνωστό για το πώς ενισχύει την πέψη, όμως τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία του γαστρεντερικού.

Είναι γλυκό – Μπορούν άτομα με διαβήτη να το τρώνε; Πόσο πολύ αυξάνουν το σάκχαρο;

Τα δαμάσκηνα, έχουν γλυκαιμικό δείκτη περίπου 29 και θεωρούνται τροφή χαμηλού ΓΔ. Μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια από άτομα με διαβήτη, με μέτρο. Η σύνθεσή τους – πλούσια σε διαλυτές ίνες, σορβιτόλη και φαινολικά οξέα – επιβραδύνει την πέψη και την απελευθέρωση της γλυκόζης, βοηθώντας στην αποτροπή των απότομων αυξήσεων του σακχάρου.

Σύμφωνα με έρευνα του 2024 με τίτλο «Dried fruit intake and lower risk of type 2 diabetes: a two-sample Mendelian randomization study», η αυξημένη κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων συνδέθηκε με πολύ χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περίπου 1,3 τεμαχίων την ημέρα σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά περίπου 61%.

Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να συμβάλλουν στον μακροπρόθεσμο γλυκαιμικό έλεγχο και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Κύριες επιδράσεις περιλαμβάνουν:

Οφέλη για την υγεία

Τα δαμάσκηνα είναι νόστιμα, θρεπτικά και γεμάτα οφέλη. «Νιώθω ότι ο όρος “superfood” χρησιμοποιείται λίγο υπερβολικά – αλλά πιστεύω πως οι περισσότεροι θα εκπλαγούν αν μάθουν πόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι στην πραγματικότητα τα δαμάσκηνα» λέει η Αμερικανή διαιτολόγος Desiree Nielsen, σύμφωνα με ανάρτηση στο Martha Stewart.

Σύμφωνα με το California Prune Board, μία μερίδα δαμάσκηνων περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ή το 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ). Επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ευεργετικές ενώσεις.

Η λευκή σάρκα από το γλυκό φρούτο που είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες, φυτικές ίνες και κιτρουλίνη

1. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

«Το βαθύ μωβ χρώμα των δαμάσκηνων είναι το πρώτο σημάδι ότι είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη», λέει η Nielsen. «Τα δαμάσκηνα αποτελούν πιο συμπυκνωμένη πηγή αυτών των φυτοχημικών από ό,τι τα φρέσκα δαμάσκηνα».

2. Ενδυναμώνει τα οστά

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, σημειώνει η Αμερικανή διαιτολόγος-διατροφολόγος Lauren Manaker.

«Μελέτες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα υποστηρίζουν την οστική πυκνότητα, ενώ παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία των οστών χάρη στον μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και φαινολικών ενώσεων – φυσικών φυτικών αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, παράγοντες που σχετίζονται με εξασθένηση των οστών με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει η Manaker.

«Τα δαμάσκηνα είναι γεμάτα με έναν μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, όπως η βιταμίνη Κ, το μαγνήσιο και το βόριο, τα οποία συνεργάζονται για να διατηρούν τα οστά δυνατά και υγιή», προσθέτει η Manaker.

3. Υποστηρίζει το μυοσκελετικό

4. Ενισχύει την καρδιά

Το κάλιο στα δαμάσκηνα συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Και τα δαμάσκηνα έχουν συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. «Μελέτη δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση 50–100 γραμμαρίων δαμάσκηνων βελτιώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπως η χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, το οξειδωτικό στρες και οι φλεγμονώδεις δείκτες», λέει η Manaker.

5. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Τα δαμάσκηνα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) από τα αποξηραμένα βερίκοκα, αχλάδια, χουρμάδες, σύκα και άλλα φρούτα. «Τα αποξηραμένα φρούτα τείνουν να έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά τα δαμάσκηνα είναι η εξαίρεση: έχουν χαμηλό ΓΔ, στην περιοχή 29–40», λέει η Nielsen. Ένας χαμηλός ΓΔ σημαίνει ότι προκαλούν μια αργή και σταθερή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αντί για απότομη άνοδο.

Συνδυάστε το με πρωτεΐνη,. Οι διαβητικοί μπορούν να απολαμβάνουν φρούτα, λέει η Nielsen. Προτείνει να συνδυάζουν τα φρούτα με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για καλύτερη υποστήριξη της ρύθμισης του σακχάρου. «Η κατανάλωση 4 με 5 δαμάσκηνων πλούσιων σε φυτικές ίνες με λίγα αμύγδαλα είναι ένα εύκολο σνακ φιλικό προς τη ρύθμιση του σακχάρου», λέει η Nielsen.

6. Βοηθάει στην πέψη

Τα δαμάσκηνα είναι η κλασική επιλογή για την υποστήριξη της πέψης.

Πώς να καταναλώνετε δαμάσκηνα

Μικρά και εύκολα στο τσιμπολόγημα, τα δαμάσκηνα είναι ιδανικά να τα απολαμβάνει κανείς σκέτα, αλλά είναι και πολύ ευέλικτα. Δείτε πώς μπορείτε να τα κάνετε βασικό κομμάτι της διατροφής σας:

7 φρούτα που χαρίζουν μακροζωία και βοηθούν στην αντιγήρανση

Πηγές: Martha Stewart, PubMed Central, PubMed Central, Nature, PubMed Central

Όλο Υγεία

Exit mobile version