Το φρούτο των άθλων του Ηρακλή είναι μια γλυκόξινη τροφή, αγαπητή από πολλούς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και άλλες φυτικές ενώσεις και σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο, να βελτιώσει τη μνήμη και να βοηθήσει στην πρόληψη λίθων στα νεφρά, μεταξύ άλλων.
Το φρούτο της νεότητας που μπορεί να ρίξει τη χοληστερίνη και να προστατεύσει από τον διαβήτη
Ποιο είναι το φρούτο των άθλων του Ηρακλή και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Τα πορτοκάλια είναι στρογγυλά εσπεριδοειδή με χαρακτηριστική υφή στη φλούδα και φυσικά διαχωρισμένο το ζουμερό εσωτερικό τους. Η γεύση τους κυμαίνεται από γλυκιά, ξινή έως πικρή, ανάλογα με την ποικιλία — από τα γνωστά Valencias και Sevilles έως τα εποχικά σαγκουίνι, τα οποία εμφανίζονται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα κάθε χρόνο.
Χρήση χυμού και αιθέριου ελαίου πορτοκαλιού στα καλλυντικά – τοπικές εφαρμογές
Σύμφωνα με μελέτη του 2025 με τίτλο «The Therapeutic Potential of Orange Oil», η έρευνα δείχνει ότι το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού περιέχει φυσικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη βλάβη. Αναφέρει επίσης ότι το έλαιο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους και στην υποστήριξη της χαλάρωσης, βάσει αποτελεσμάτων από μελέτες σε εργαστήριο και ζώα.
Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα φλούδας πορτοκαλιού, όπως και το αιθέριο έλαιό του, μπορεί να είναι χρήσιμα στην περιποίηση της επιδερμίδας, επειδή περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακές ενώσεις. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τα βασικά συστατικά του ελαίου — ιδιαίτερα το λιμονένιο και τα φλαβονοειδή — μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα, να βελτιώσουν τη σταθερότητα σε καλλυντικά σκευάσματα και να έχουν αντιγηραντική δράση.
- Το αιθέριο έλαιο από φλούδα πορτοκαλιού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κυρίως λόγω του λιμονένιου και των φαινολικών ενώσεων
- Παρουσιάζει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να είναι χρήσιμες σε προϊόντα για επιδερμίδες με τάση ακμής ή ερεθισμούς
- Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το έλαιο διαθέτει καλή σταθερότητα και κατάλληλα χαρακτηριστικά για καλλυντική χρήση
- Ανασκοπήσεις προτείνουν ότι τα εκχυλίσματα φλούδας πορτοκαλιού ενδέχεται να υποστηρίζουν αντιγηραντική δράση, λάμψη και αύξηση κολλαγόνου
- Οι νανοτεχνολογικές φόρμουλες μπορεί να αυξήσουν την ασφάλεια και την απορρόφηση του αιθέριου ελαίου πορτοκαλιού σε δερμοκαλλυντικά προϊόντα
Διατροφικά οφέλη των πορτοκαλιών
Ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους προσφέρει:
- 58 θερμίδες / 243KJ
- 1,3g πρωτεΐνης
- 0,3g λιπαρών
- 13,1g υδατανθράκων
- 1,9g φυτικών ινών
- 195mg καλίου
- 53mcg φυλλικού οξέος
- 83mg βιταμίνης C
Ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους μετράει ως μία από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ένα ποτήρι 150ml χυμού πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη επίσης μετράει ως μία μερίδα, αν και το NHS συμβουλεύει ότι ο χυμός πορτοκαλιού, όπως και οι υπόλοιποι χυμοί, μπορεί να μετράει μόνο μία φορά την ημέρα, ανεξαρτήτως ποσότητας.
Πορτοκάλια: Οφέλη για την υγεία
1. Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα εσπεριδοειδή, και ιδιαίτερα τα πορτοκάλια, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη. Είναι, επίσης, πλούσια σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του β-κρυπτοξανθίνης, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, ενώ το σαγκουίνι περιέχει λυκοπένιο.
Τα πορτοκάλια περιέχουν ενώσεις που προάγουν την υγεία και είναι γνωστές ως φλαβανόνες. Έρευνα δείχνει ότι αυτές οι φυτοχημικές ουσίες υποστηρίζουν τον οργανισμό και μας προστατεύουν από παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος – επίσης θεωρείται ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδη, αντιική και αντιμικροβιακή δράση. Επιπλέον, η φλούδα του πορτοκαλιού περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών απ’ ό,τι η σάρκα, επομένως η χρήση συνταγών που περιλαμβάνουν το ξύσμα πορτοκαλιού προσδίδει επιπλέον διατροφική αξία.
2. Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς
Έρευνα δείχνει ότι μία από τις αντιοξειδωτικές ενώσεις, η εσπεριδίνη, ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Η ίδια έρευνα προτείνει ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Κλινική μελέτη ανέφερε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού από χυμό πορτοκάλι για τέσσερις εβδομάδες έχει αντιπηκτική δράση στο αίμα και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Περαιτέρω μελέτες προτείνουν ότι η ενσωμάτωση εσπεριδοειδών στη διατροφή προστατεύει από την καρδιαγγειακή νόσο μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, και μέσω της βελτίωσης της υγείας των αιμοφόρων αγγείων.
3. Μπορεί να προστατεύσουν από τις πέτρες στα νεφρά
Τα πορτοκάλια αποτελούν καλή πηγή κιτρικών, τα οποία θεωρείται ότι βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
4. Μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας
Τα πορτοκάλια δεν είναι αξιόλογη πηγή σιδήρου, αλλά είναι καλή πηγή βιταμίνης C και κιτρικού οξέος – δύο ενώσεις που όταν καταναλώνονται με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, βελτιώνουν την απορρόφηση αυτού του σημαντικού μετάλλου.
5. Μπορεί να ενισχύσουν τον εγκέφαλο
Υπάρχει ελπιδοφόρα έρευνα για τον ρόλο των φλαβονοειδών στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, καθώς και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να ειπωθεί αν τα πορτοκάλια συγκεκριμένα έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.
Πηγές: goodFOOD, ScienceDirect, NC State University, ResearchGate, Journal of Food Chemistry & Nanotechnology, MDPI, WILEY Online Library