Το φρούτο του Κόμη του δάσους είναι μια τροπική λιχουδιά που έχει αγαπηθεί για την κρεμώδη υφή και τη γλυκιά, αναζωογονητική της γεύση. Πέρα από τη νοστιμιά του, προσφέρει και εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, που μπορούν να ενισχύσουν την πέψη, το ανοσοποιητικό και ακόμη και την επιδερμίδα.
Ποιο είναι το φρούτο του Κόμη του δάσους και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Το φρούτο του Κόμη του δάσους είναι ένα δημοφιλές τροπικό φρούτο, που συχνά συγχέεται με άλλα φρούτα όπως το custard apple και το cherimoya, καθώς ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια και έχουν παρόμοια εμφάνιση. Συνήθως καταναλώνεται ωμό, αλλά χρησιμοποιείται και για να προσθέσει γεύση σε επιδόρπια και ροφήματα. Σε ασιατικές και λατινοαμερικανικές χώρες, εκτιμάται ιδιαίτερα για τα οφέλη του στην υγεία και τις πολλές φαρμακευτικές του χρήσεις.
Πώς μπορεί να μετατραπεί σε σνακ και να προστεθεί σε προϊόντα ευεξίας και ομορφιάς
Σύμφωνα με το άρθρο του 2024 με τίτλο «Sweet Innovation: Transforming Sugar Apple into High‑Value Products for Food and Wellness», οι ερευνητές περιγράφουν ότι οι ζαχαρομηλιές (Annona squamosa) χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καινοτόμων, σταθερών προϊόντων – όπως σνακ με λυοφιλιωμένο φρούτο, σκόνες για smoothies και ζαχαροπλαστική, παγωτά και ακόμη και έλαια περιποίησης δέρματος – χωρίς να χάνουν τη φυσική τους γεύση και τη διατροφική αξία τους.
Αυτές οι νέες μέθοδοι επεξεργασίας βοηθούν στη μείωση των απορριμμάτων, στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής και ανοίγουν νέους ορίζοντες στους τομείς της διατροφής, της υγείας και της ομορφιάς.
Τι είναι;
Το ζαχαρόμηλο είναι ένας καρπός σε σχήμα καρδιάς. Αναπτύσσεται πάνω σε χοντρούς, ξυλώδεις μίσχους και είναι το πιο συνηθισμένο μέρος του δέντρου της ζαχαρομηλιάς το οποίο καταναλώνεται. Η εξωτερική επιφάνειά του είναι παχιά, σκληρή και καλύπτεται από «λέπια» με πρασινωπή απόχρωση. Το φρούτο είναι εύκολο να αναγνωριστεί από τα εξογκωμένα τμήματα στην επιφάνειά του, τα οποία διαχωρίζονται και αποκαλύπτουν το εσωτερικό μόλις ωριμάσει.
Η εσωτερική σάρκα είναι ζουμερή, αρωματική και εμφανίζεται είτε σε ανοιχτό κιτρινοπράσινο είτε σε μωβ χρώμα. Σε ένα μέσο φρούτο, μπορείτε να βρείτε από 20 έως 38 ή και περισσότερα κουκούτσια.
Το ζαχαρόμηλο ανήκει στην οικογένεια Annonaceae. Το δέντρο είναι ιθαγενές στη δυτική Ινδία και τη Νότια Αμερική. Σήμερα, το φρούτο καλλιεργείται ευρέως στις περισσότερες τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου, όπως στις Βερμούδες, το Μεξικό, τη Νότια Φλόριντα και τις Μπαχάμες. Είναι επίσης πολύ δημοφιλές σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες.
Η επιστημονική ονομασία είναι Annona squamosa. Στη Βραζιλία, αποκαλείται «fruta do conde do mato», που σημαίνει «φρούτο του κόμη του δάσους». Στα αγγλικά είναι γνωστό και με άλλα ονόματα, όπως sweetsop, scaly custard apple, anon και bullock’s heart.
Τι γεύση έχει;
Το όνομα «ζαχαρόμηλο» τα λέει όλα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η σάρκα του φρούτου έχει μια ευχάριστη και γλυκιά γεύση και μια πολύ ζουμερή υφή. Ορισμένοι βρίσκουν τη γεύση της ιδιαίτερα αναζωογονητική, παρόμοια με αυτή άλλων τροπικών φρούτων όπως ο ανανάς και η μπανάνα. Όμως, για τους περισσότερους, η γεύση της είναι ξεχωριστά κρεμώδης, σαν αυτή του άνθους αραβοσίτου.
Διατροφικά στοιχεία
Θεωρείται πολύ υγιεινό φρούτο και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πολλή ενέργεια. Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο και ο φώσφορος. Από βιταμίνες, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών A, B1, B2, B3, B5, B6 και B9, καθώς και ελαφρώς περισσότερη βιταμίνη C από το γκρέιπφρουτ. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών.
Ζαχαρόμηλο, ωμό, 1 φρούτο | Ποσότητα |
---|---|
Πρωτεΐνη (g) | 3,19 |
Συνολικά λιπίδια (λίπος) (g) | 0,45 |
Υδατάνθρακες, κατά διαφορά (g) | 36,64 |
Ενέργεια (kcal) | 145,7 |
Ίνες, συνολικές διαιτητικές (g) | 6,82 |
Ασβέστιο, Ca (mg) | 37,2 |
Σίδηρος, Fe (mg) | 0,93 |
Μαγνήσιο, Mg (mg) | 32,55 |
Φώσφορος, P (mg) | 49,6 |
Κάλιο, K (mg) | 382,85 |
Νάτριο, Na (mg) | 13,95 |
Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία
Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη του ζαχαρόμηλου για την υγεία. Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα:
1. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα του δέρματος από τη φθορά, κάνοντάς το πιο λαμπερό. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και να βελτιώσουν την όψη των ρυτίδων. Επιπλέον, το ζαχαρόμηλο περιέχει καλή ποσότητα βιταμίνης A, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και στην ενδυνάμωση των μυών. Έτσι, η προσθήκη αυτής της βιταμίνης στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος και να το κάνει πιο δυνατό.
2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Η βιταμίνη C δεν προσφέρει μόνο αντιοξειδωτικά οφέλη αλλά βοηθά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η βιταμίνη βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ενισχύει την άμυνα του δέρματος και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά λοιμώξεις. Για αυτόν τον λόγο, στη Γιουκατάν χρησιμοποιούν ακόμη το ζαχαρόμηλο για την αντιμετώπιση του ρίγους και του πυρετού. Για τον ίδιο λόγο, οι Αμαζόνιοι τη χρησιμοποιούν σε σιρόπια για τον βήχα.
3. Προλαμβάνει τα προβλήματα στην καρδιά
Είναι πλούσιο σε κάλιο. Με την εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο αίμα, αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο υποστηρίζει επίσης την καρδιά. Βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης στους μύες της καρδιάς, προκαλώντας χαλάρωση. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής.
4. Προλαμβάνει τον καρκίνο
Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες χημικές ενώσεις στο ζαχαρόμηλο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Πώς να το προσθέσετε στη διατροφή σας
Δεν μαγειρεύεται ποτέ. Οι περισσότεροι προτιμούν να το φάνε ωμό. Για να το κάνετε αυτό, σπάστε το σκληρό φλοιό μόλις ωριμάσει το φρούτο. Έπειτα, βγάλτε τα μαλακά κομμάτια της σάρκας και φάτε τα ένα-ένα. Βεβαιωθείτε ότι πετάτε τους σπόρους που μπορεί να μπουν στο στόμα σας.
Ακόμη μία εξαιρετική επιλογή είναι να το φάτε παγωμένο. Πριν το καταναλώσετε, αφήστε τα φρούτα στο ψυγείο για 3 ώρες ή και περισσότερο. Μόλις παγώσει το ζαχαρόμηλο, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να βγάλετε τη σάρκα και απολαύστε την κρεμώδη του υφή.
Αν δεν θέλετε να το φάτε ωμό, μπορείτε να το προσθέσετε στο φαγητό σας με τους εξής τρόπους:
- Ανακατέψτε με τα δημητριακά του πρωινού σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τριμμένους ξηρούς καρπούς ή καρύδα για περισσότερη γεύση.
- Χτυπήστε την κρεμώδη σάρκα με παγωμένο γιαούρτι και απολαύστε το σαν παγωτό.
- Χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε σέικ ανακατεύοντας τη σάρκα με γάλα. Για να φτιάξετε ρόφημα, αφαιρέστε τις ίνες και χρησιμοποιήστε μόνο τον ζουμερό πολτό του φρούτου.
Ποιοι δεν κάνει να το καταναλώσουν
Μελέτες έχουν εντοπίσει μια συγκεκριμένη τοξίνη στο δέντρο της ζαχαρομηλιάς, την annonacin, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα. Αν και βρίσκεται σε πολλά μέρη του φυτού, είναι περισσότερο συγκεντρωμένη στους σπόρους και στον φλοιό. Ο φλοιός περιέχει επίσης κάποιες ενώσεις που μπορεί να ερεθίσουν ή να βλάψουν τα μάτια. Έτσι, ως προφύλαξη, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την κατανάλωση του φλοιού και των σπόρων αυτού του φρούτου.
Η No1 τροφή που καταπολεμά την αϋπνία σε 24 ώρες χωρίς φάρμακα
Έρευνες έχουν βρει σύνδεση μεταξύ υπερβολικής κατανάλωσης φρούτων της οικογένειας Annona και μιας συγκεκριμένης μορφής νόσου Πάρκινσον που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τις συνήθεις φαρμακευτικές αγωγές. Γι’ αυτόν τον λόγο, καταναλώστε πάντα μέτριες ποσότητες του φρούτου κάθε φορά – ακόμη κι αν σας αρέσει πολύ η γεύση του. Αν είστε έγκυος ή έχετε αλλεργίες ή ιατρικές παθήσεις, μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε αν η κατανάλωση ζαχαρόμηλου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία σας.
Πηγές: WebMD, AIHDP, BFN, IJAB, ResearchGate, PubMed, PubMed, Nature, ScienceDirect, University Hospitals, ResearchGate