Το αρχαίο βότανο που προστατεύει από εγκεφαλικό και κάνει καλό στη μνήμη

βότανο

Το βότανο αυτό καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για μία πληθώρα καταστάσεων. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κάνει καλό στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το αίμα και τα μάτια.

Είναι το μοναδικό φυτό που έχει επιζήσει από το είδος του και χαρακτηρίζεται το ζωντανό απολίθωμα. Ενώ τα φύλλα και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται συχνά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η σύγχρονη έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στο εκχύλισμα το οποίο παρασκευάζεται από τα φύλλα του.

Το συγκεκριμένο βότανο είναι διάσημο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί το αποκαλούν ως βότανο της μνήμης. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες στις γνωστικές λειτουργίες και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων διάφορων ψυχολογικών διαταραχών.

Πρόκειται για το βότανο ginkgo biloba. Στα ελληνικά το ginkgo biloba μεταφράζεται ως ασημένιο βερίκοκο ή λευκό φρούτο. Το συγκεκριμένο βότανο είναι εξαιρετικό για την υγεία.

Τα 10 οφέλη του ginkgo biloba στην υγεία:

  1. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά
  2. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής
  3. Κάνει καλό στην καρδιά
  4. Μειώνει το άγχος και προστατεύει από Αλτσχάιμερ
  5. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
  6. Μειώνει το άγχος
  7. Θεραπεύει την κατάθλιψη
  8. Κάνει καλό στην όραση
  9. Θεραπεύει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες
  10. Βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος

1. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από πολλούς από τους ισχυρισμούς του για την υγεία.

Το ginkgo biloba περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και τερπενοειδών, οι οποίες είναι ενώσεις γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους επιδράσεις.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν ή εξουδετερώνουν τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικά σωματίδια που παράγονται στο σώμα κατά τη διάρκεια φυσιολογικών μεταβολικών λειτουργιών, όπως η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τους υγιείς ιστούς, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της γήρανσης και στην ανάπτυξη ασθενειών.

2. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής

Η φλεγμονή αποτελεί μέρος της φυσικής αντίδρασης του οργανισμού σε τραυματισμό ή εισβολή ξένης ουσίας.

Κατά τη φλεγμονώδη αντίδραση, διάφορα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος επιστρατεύονται για να καταπολεμήσουν τον ξένο εισβολέα ή να θεραπεύσουν την τραυματισμένη περιοχή.

Ορισμένες χρόνιες ασθένειες προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση ακόμη και όταν δεν υπάρχει ασθένεια ή τραυματισμός. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους ιστούς και το DNA του σώματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ginkgo μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής σε ανθρώπινα κύτταρα σε διάφορες καταστάσεις ασθενειών.

Ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες το ginkgo μειώνει τη φλεγμονή περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

3. Κάνει καλό στην καρδιά

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι σπόροι γκίνγκο χρησιμοποιούνταν για να ανοίγουν «κανάλια» ενέργειας σε διάφορα συστήματα οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος, του εγκεφάλου και των πνευμόνων.

Η προφανής ικανότητα του γκίνγκο να αυξάνει τη ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος ευθύνεται για τα πολλά οφέλη του.

Μια μελέτη σε άτομα με καρδιακές παθήσεις που έλαβαν συμπλήρωμα γκίνγκο αποκάλυψε άμεση αύξηση της ροής του αίματος σε πολλά μέρη του σώματος. Αυτό αποδόθηκε σε μια αύξηση 12% στα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, μιας ένωσης που είναι υπεύθυνη για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα σε ηλικιωμένους ενήλικες που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα ginkgo.

Πρόσθετες έρευνες επισημαίνουν τις προστατευτικές επιδράσεις του γκίνγκο στην υγεία της καρδιάς, την υγεία του εγκεφάλου και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Υπάρχουν πολλαπλές πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό, μία από τις οποίες μπορεί να είναι οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν στο φυτό.

4. Μειώνει το άγχος και προστατεύει από Αλτσχάιμερ

Το ginkgo biloba έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί για την ικανότητά του να μειώνει το άγχος, το στρες και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη γνωστική έκπτωση που συνδέεται με τη γήρανση.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση του ρυθμού γνωστικής παρακμής σε άτομα με άνοια που χρησιμοποιούν γκίνγκο.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 21 μελετών αποκάλυψε ότι όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική, το εκχύλισμα γκίνγκο μπορεί να αυξήσει τις λειτουργικές ικανότητες σε άτομα με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια άλλη ανασκόπηση αξιολόγησε τέσσερις μελέτες και διαπίστωσε σημαντική μείωση σε ένα φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την άνοια όταν το ginkgo χρησιμοποιήθηκε για 22-24 εβδομάδες.

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα σχετίζονται με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ginkgo στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, ιδίως όσον αφορά τους αγγειακούς τύπους άνοιας.

5. Βότανο που βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γκίνγκο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε υγιή άτομα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση γκίνγκο μπορεί να αυξήσει την πνευματική απόδοση, να βελτιώσει τη μνήμη και την προσοχή.

6. Μειώνει το άγχος

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση γκίνγκο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους.

Σε μια μελέτη, 170 άτομα με γενικευμένο άγχος έλαβαν θεραπεία είτε με 240 χιλιοστόγραμμα (mg) γκίνγκο, είτε με 480 mg γκίνγκο, είτε με εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με την υψηλότερη δόση ginkgo ανέφερε 45% μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων άγχους, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

7. Θεραπεύει την κατάθλιψη

Μια ανασκόπηση μελετών δείχνει ότι η συμπληρωματική χορήγηση γκίνγκο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Μια μελέτη σε 136 ηλικιωμένους ενήλικες διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ginkgo biloba θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όταν συνδυάζεται με ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες με κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που έλαβαν εκχύλισμα ginkgo biloba παράλληλα με ένα αντικαταθλιπτικό για 8 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε σύγκριση με τη λήψη ενός αντικαταθλιπτικού μόνο.

8. Κάνει καλό στην όραση

Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως το ginkgo σχετίζεται με την όραση και την υγεία των ματιών. Τα θετικά αποτελέσματα φαίνεται να σχετίζονται με την αυξημένη ροή αίματος στο μάτι.

9. Θεραπεύει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το γκίνγκο είναι μια πολύ δημοφιλής θεραπεία για πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι το γκίνγκο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Εάν ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία προκαλείται από υπερβολικό στρες, το γκίνγκο μπορεί να είναι χρήσιμο.

Επιπλέον, εάν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με μειωμένη ροή αίματος, η ικανότητα του γκίνγκο να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

10. Βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το ginkgo μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων φλεγμονωδών αναπνευστικών παθήσεων όπως η ΧΑΠ.

Αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του γκίνγκο, οι οποίες μπορεί να επιτρέψουν τη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών και την αύξηση της πνευμονικής χωρητικότητας.

Μια μελέτη σε 100 άτομα αξιολόγησε τη χρήση ενός μείγματος κινεζικών βοτάνων, το οποίο περιελάμβανε γκίνγκο, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΧΑΠ. Εκείνοι που χρησιμοποίησαν το φυτικό σκεύασμα ανέφεραν σημαντική μείωση του βήχα και της βρογχίτιδας σε 3 μήνες παρακολούθησης.

Scroll to Top