Αυτό το γλυκό φρούτο των θεών έχει κάνει την εμφάνισή του σε ιστορίες από την αρχαιότητα και μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με την αμβροσία. Ο πορτοκαλί θησαυρός μαγεύει με την πλούσια, μελιτώδη γλύκα του και την απαλή υφή του. Πέρα από την ακαταμάχητη γεύση του, αποτελεί μια πηγή θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που θρέφουν το σώμα και υποστηρίζουν την υγεία. Ποιο είναι και ποια τα οφέλη του;
Το Νο1 φρούτο που δυναμώνει οστά και μυς μετά τα 45 – Έχει πολλή πρωτεΐνη
Ποιο είναι το γλυκό φρούτο των θεών και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Εδώ και αιώνες, το γλυκό φρούτο των θεών έχει μαγέψει τους ουρανίσκους με τη γλυκιά, μελιτώδη γεύση του και το ζωντανό πορτοκαλί χρώμα του. Πέρα από ένα απλό νόστιμο έδεσμα, αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, να μειώσουν τη φλεγμονή και να προάγουν τη γενική ευεξία.
Είτε το απολαύσετε φρέσκο, αποξηραμένο είτε μαγειρεμένο, προσφέρει μια ευέλικτη και θρεπτική προσθήκη συμβατή με σχεδόν όλες τις διατροφές. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε ποιο είναι και ποια τα έξι οφέλη του για την υγεία.
Είναι γλυκό; Μπορούν να το φάνε όσοι έχουν διαβήτη;
Έρευνα δείχνει ότι ο λωτός μπορεί να είναι ωφέλιμος για τα άτομα με διαβήτη όταν καταναλώνεται με μέτρο, αλλά απαιτείται προσοχή λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες και του γλυκαιμικού δείκτη του.
- Ο λωτός έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (GI) περίπου 50–61, που σημαίνει ότι επηρεάζει με μέτριο τρόπο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν αυξάνει γρήγορα τη γλυκόζη.
- Περιέχει διατροφικές ίνες (περίπου 19%), οι οποίες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης και στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.
- Οι πολυφαινόλες και οι τανίνες του λωτού έχουν δείξει σε μελέτες ότι αναστέλλουν πεπτικά ένζυμα όπως η α-αμυλάση και η α-γλυκοσιδάση, μειώνοντας την πέψη του αμύλου και την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθώντας έτσι στη μείωση των αιχμών σακχάρου μετά το φαγητό.
- Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι ενώσεις του λωτού, όπως το ελλαγικό οξύ, διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης και μειώνουν την δυσανεξία στη γλυκόζη, υποδεικνύοντας πιθανές αντιδιαβητικές ιδιότητες.
- Κλινικές μελέτες έχουν βρει ότι συμπληρώματα με βιταμίνη C, μια βιταμίνη που υπάρχει σε αφθονία στον λωτό, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου σε διαβητικούς τύπου 2.
- Ωστόσο, επειδή ο λωτός περιέχει φυσικά σάκχαρα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σάκχαρο στο αίμα, γι’ αυτό είναι σημαντικός ο έλεγχος της ποσότητας.
Οι έως τώρα έρευνες υποστηρίζουν ότι ο λωτός, χάρη στις ίνες, τις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά του, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου και να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για διαβητικούς. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για εξατομικευμένες συμβουλές.
Ποια τα οφέλη του για την υγεία
1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Παρόλο που είναι μικροί σε μέγεθος, οι λωτοί είναι γεμάτοι με εντυπωσιακή ποσότητα θρεπτικών συστατικών:
- 118 θερμίδες
- 31,2 γρ. υδατάνθρακες
- 0,9 γρ. πρωτεΐνη
- 0,3 γρ. λίπος
- 6 γρ. ίνες
- 2740 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α
- 12,6 mg βιταμίνης C
- 1,23 mg βιταμίνης Ε
- 4,37 μικρογραμμάρια (μg) βιταμίνης Κ
- 0,16 mg βιταμίνης Β6
- 270 mg καλίου
- 0,19 mg χαλκού
- 0,59 mg μαγγανίου
Οι λωτοί είναι επίσης καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνης Β1), ριβοφλαβίνης (βιταμίνης Β2), φυλλικού οξέος (βιταμίνης Β9), μαγνησίου και φωσφόρου. Τα φύλλα των λωτών περιέχουν ποικιλία φυτικών ενώσεων, όπως τανίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά στην υγεία.
2. Είναι εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών
Οι λωτοί περιέχουν καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, όπως η βήτα-καροτίνη, μια χρωστική ουσία που βρίσκεται σε πολλά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.
Το σώμα μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει:
- στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
- στη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας
- στη βελτίωση της όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
3. Ωφελεί την υγεία της καρδιάς
Οι λωτοί περιέχουν φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως η κουερσετίνη και η καμφερόλη. Η κατανάλωση λωτών και άλλων τροφών που περιέχουν βήτα-καροτίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά στους λωτούς μπορεί να βοηθήσουν:
- στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς
- στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
- στη μείωση της LDL χοληστερόλης, της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης
4. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής
Οι λωτοί έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου παθήσεων που προκαλούνται από φλεγμονή, όπως:
- ρευματοειδής αρθρίτιδα
- καρδιακές παθήσεις
- άσθμα
- φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (IBD)
- χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD)
- νόσος του Crohn
- ελκώδης κολίτιδα (UC)
Οι λωτοί περιέχουν επίσης καροτενοειδή, φλαβονοειδή και βιταμίνη Ε, όλα ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα.
5. Είναι πηγή φυτικών ινών
Οι λωτοί περιέχουν φυτικές ίνες. Τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν:
- στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
- στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης
- στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Η υπερβολική χοληστερίνη, ειδικά η «κακή» LDL χοληστερόλη, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και εμφράγματος. Οι ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και περιορίζουν αυτούς τους κινδύνους.
6. Υποστηρίζει την όραση
Οι λωτοί μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της όρασης. Μελέτη του 2019 βρήκε ότι εκχυλίσματα λωτού μείωσαν την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση σε ποντίκια. Η ενδοφθάλμια πίεση αναφέρεται στην πίεση του υγρού μέσα στα μάτια.
Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για παθήσεις όπως το γλαύκωμα. Η μείωση της πίεσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άλλων οφθαλμικών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί καλύτερα αυτή η δυνατότητα.
Είναι εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας
Οι λωτοί είναι ευέλικτοι, καθιστώντας τους έναν εξαιρετικό τρόπο να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Μπορείτε να απολαύσετε το φρούτο ως σνακ ή σε νόστιμες συνταγές. Συνδυάζονται εξαιρετικά τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές γεύσεις.
Εδώ μερικοί τρόποι να προσθέσετε λωτούς στη διατροφή σας:
- Κόψτε λωτούς σε φέτες και προσθέστε τους σε σαλάτα για έξτρα γεύση.
- Βάλτε φρέσκους ή μαγειρεμένους λωτούς πάνω στο πρωινό γιαούρτι ή τη βρώμη για μια φυσική γλυκύτητα.
- Ψήστε λωτούς στο φούρνο και περιχύστε με μέλι για ένα νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο.
- Ανακατέψτε αποξηραμένους ή φρέσκους λωτούς σε μείγμα για μάφιν, ψωμί ή κέικ.
- Συνδυάστε με μούρα και εσπεριδοειδή για μια νόστιμη φρουτοσαλάτα.
- Ψήστε λωτούς στη σχάρα και σερβίρετε με ψημένο μπρι για ένα νόστιμο ορεκτικό.
- Ψήστε λωτούς μαζί με κοτόπουλο ή κρέας για έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων.
- Βάλτε κατεψυγμένους λωτούς στο αγαπημένο σας smoothie για επιπλέον θρεπτικά συστατικά.
- Κόψτε και αποξηράνετε λωτούς στο φούρνο για να φτιάξετε φυσικές φρουτένιες λωρίδες.
Πηγές: Healthline, USDA, AHA, NIH, PMC, PubMed, Curex, Jstage