Η βιταμίνη που μειώνει τις ρυτίδες, ομορφαίνει το δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό

βιταμίνες

Η λήψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης δεν θα μπορούσε μόνο να κάνει θαύματα για την υγεία σας, αλλά και για το δέρμα σας. Δείτε ποια βιταμίνη είναι και που μπορεί να σας βοηθήσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμενη βιταμίνη είναι γεμάτη από αντιγηραντικές ενώσεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την όψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Την γνωρίζουμε για την ιδιότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Ωστόσο, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν επίσης ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της βλάβης από τον ήλιο και στη βελτίωση της εμφάνισης των μαύρων κηλίδων και της ακμής.

Με επιστημονικούς όρους, η βιταμίνη C είναι γνωστή ως αντιοξειδωτικό συστατικό, που σημαίνει ότι καταπολεμά τις επιβλαβείς τοξίνες με τις οποίες μπορεί να έρθει σε επαφή το δέρμα σας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αυτού του είδους οι τοξίνες, οι οποίες ονομάζονται επίσης ελεύθερες ρίζες, μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας. Ωστόσο, η λήψη βιταμίνης C ή η εφαρμογή τοπικού προϊόντος βιταμίνης C, θα μπορούσε να βελτιώσει συνολικά την επιδερμίδα και την εμφάνιση του δέρματός σας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην National Library of Medicine, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν μια σύνθεση βιταμίνης C καθημερινά για τουλάχιστον τρεις μήνες βελτίωσαν την εμφάνιση λεπτών και των πιο έντοων ρυτίδων στο πρόσωπο και το λαιμό τους – καθώς και τη συνολική υφή και εμφάνιση του δέρματος.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ειδικοί ανέφεραν ότι όσον αφορά στο ανθρώπινο δέρμα, η βιταμίνη C βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα τόσο στο χόριο όσο και στην επιδερμίδα του νεανικού δέρματος. Ωστόσο, τα επίπεδα στο δέρμα συσχετίζονται αντιστρόφως με την ηλικία και την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, όταν χρησιμοποιείται μαζί με αντηλιακό. Μπλοκάροντας την παραγωγή χρωστικής στο δέρμα μας, η βιταμίνη C θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κηλίδων.

Όσον αφορά στην ακμή, κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της παραγωγής σμήγματος (ελαίου) μέσα στο δέρμα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Σε μια μελέτη, βρέθηκε ότι τα άτομα που εφάρμοζαν βιταμίνη C δύο φορές την ημέρα μείωσαν τις βλάβες της ακμής περισσότερο σε σύγκριση με εκείνα που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.

Καλές πηγές βιταμίνης C :

  • εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού
  • πιπεριές
  • φράουλες
  • φραγκοστάφυλα
  • μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • πατάτες

Όσον αφορά τα προϊόντα ομορφιάς, υπάρχουν πολλά στην αγορά που περιλαμβάνουν βιταμίνη C, είτε πρόκειται για ορούς, κρέμες ή καθαριστικά.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top