Site icon Όλο Υγεία

Το καραμελένιο φρούτο της νοτιοανατολικής Ασίας που ρίχνει την πίεση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες

Το καραμελένιο φρούτο της νοτιοανατολικής Ασίας που ρίχνει την πίεση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες

Φωτογραφία: 123rf

Το καραμελένιο φρούτο της νοτιοανατολικής Ασίας δεν είναι μόνο νόστιμο — είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ποιο είναι;

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε τα κουκούτσια από το καρπούζι;

Ποιο είναι το καραμελένιο φρούτο της νοτιοανατολικής Ασίας και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το καραμελένιο φρούτο της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ένα πολυχρηστικό φρούτο που παίζει κεντρικό ρόλο στη μαγειρική παράδοση της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Συγγενεύει με τις μπανάνες και καταναλώνεται συνήθως μαγειρεμένο — τηγανητό, ψητό ή ακόμα και βραστά — και σε διάφορα στάδια ωρίμανσης. Ακόμα, αποξηραίνεται και αλέθεται σε αλεύρι, το οποίο αποτελεί κοινό συστατικό σε συνταγές της Καραϊβικής.

Τι είναι;

Το καραμελένιο φρούτο της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ένα υβρίδιο φτιαγμένο από τον άνθρωπο — δεν είναι ένα άγριο φρούτο. Δημιουργήθηκε όταν διασταυρώθηκαν δύο άγρια είδη — τα Musa acuminata και Musa balbisiana — και επέλεξαν φυτά που ήταν αμυλώδη και χωρίς σπόρους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδήγησε στην ομάδα Musa × paradisiaca, που περιλαμβάνει τόσο αυτό το φρούτο όσο και πολλές βρώσιμες μπανάνες. Καλλιεργείται ειδικά για τη σφιχτή, πατατόμορφη υφή του όταν είναι πράσινο και τη ήπια γλυκύτητά του όταν ωριμάζει. Ποιο είναι αυτό το φρούτο και ποια τα διατροφικά του οφέλη;

Πλαντέιν vs μπανάνα

Σύμφωνα με άρθρο του 2019 με τίτλο «Comparative Evaluation of the Nutritive, Mineral, and Antinutritive Composition of Musa sinensis L. (Banana) and Musa paradisiaca L. (Plantain)», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο καρπός όσο και οι φλοιοί των μπανανών και των πλαντέινς είναι πλούσιοι σε νερό, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, αλλά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά — ενώ ο φλοιός (και τα εκχυλίσματά του) έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σημαντικών μετάλλων όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, φώσφορο και άζωτο.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των αντιθρεπτικών ουσιών — όπως τα αλκαλοειδή, τα οξαλικά, οι σαπωνίνες και οι φυτάτες — βρίσκονταν εντός των ασφαλών ορίων που έχει ορίσει ο ΠΟΥ, γεγονός που δείχνει ότι τόσο οι καρποί όσο και ο φλοιός μπορούν να είναι χρήσιμοι για διατροφικούς και υγειονομικούς σκοπούς.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα πλαντέινς και οι μπανάνες διαφέρουν σε διατροφική αξία και γεύση:

Διατροφικές πληροφορίες

Τα πλαντέινς είναι ένα φρούτο χαμηλό σε λιπαρά αμυλωδών υδατανθράκων και φυτικών ινών. Περιέχουν επίσης καλές ποσότητες από βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο.

Σύμφωνα με το United States Department of Agriculture, 1 φλιτζάνι ψημένου κίτρινου πλαντέιν περιέχει:

Τα πλαντέινς περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, με 1 φλιτζάνι να συμβάλλει με τις παρακάτω ποσότητες στο προτεινόμενο Ημερήσιο Ποσοστό Πρόσληψης (DV):

Θρεπτικό συστατικό Ποσότητα σε 1 φλιτζάνι ψημένου κίτρινου πλαντέιν % DV
Βιταμίνη A 62,6 μικρογραμμάρια 7%
Βιταμίνη C 22,8 χιλιοστόγραμμα 25%
Βιταμίνη B6 0,29 mg 17%
Κάλιο 663 mg 14%
Μαγνήσιο 57 mg 14%

Το φρούτο του βασιλιά Βαραββά που ρίχνει τη χοληστερίνη, βοηθάει στην πέψη και είναι αντικαρκινικό

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Τα πλαντέινς έχουν τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες — συνεπώς, αν κάποιος προσπαθεί να διαχειριστεί το βάρος του, θα πρέπει να προσέχει το μέγεθος της μερίδας Επίσης, ίσως είναι προτιμότερο να ψήνετε ή να βράζετε τα πλαντέινς αντί να τα τηγανίζετε. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση πλαντέινς με μέτρο μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε μια υγιεινή διατροφή, καθώς περιέχουν απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

1. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής και βοηθούν στη ρύθμιση των εντερικών κινήσεων. Οι φυτικές ίνες φαίνεται επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, όπως:

Το συνιστώμενη ημερίσια πρόσληψη για φυτικές ίνες είναι τα 28 γρ. Η κατανάλωση 1 φλιτζανιού ψημένου πλαντέιν ως μέρος ενός γεύματος μπορεί να προσφέρει λίγο πάνω από 3 γρ. Μπορείτε να διατηρήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών σας περιλαμβάνοντας μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή σας διατροφή.

2. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, τα πλαντέινς περιέχουν φυσικά ωφέλιμες φυτικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάβες στο σώμα. Επιπλέον, μελέτη του 2015 προτείνει ότι η αντικατάσταση 10% του αλευριού σίτου με αλεύρι πλαντέιν αύξησε τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες σε μπισκότα που ψήθηκαν.

3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα πλαντέινς είναι καλή πηγή βιταμίνης C και η ενσωμάτωσή τους σε μια ποικίλη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η θερμότητα και το φως μπορούν να καταστρέψουν τη βιταμίνη C. Επομένως, όταν μαγειρεύετε πλαντέινς, χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό που να μην βράζει και μαγειρέψτε τα για σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα πλαντέινς περιέχουν επίσης βιταμίνη A. Σύμφωνα με μελέτη του 2018, η βιταμίνη A έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

4. Περιέχουν κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη σύνθεση πρωτεΐνης. Η κατανάλωση διατροφής πλούσιας σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η επαρκής πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής βοηθά στην εξισορρόπηση του νατρίου, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση όταν ακολουθούν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Τα πλαντέινς είναι καλή πηγή καλίου. Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ισορροπίας νατρίου-καλίου στο σώμα.

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, που μαζί με την αντίσταση στην ινσουλίνη, σχηματίζουν την πάθηση που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο. Μελέτη του 2020 σε αρουραίους προτείνει ότι τα εκχυλίσματα πλαντέιν βοήθησαν στη ρύθμιση ορμονών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και παρουσίασαν αντιδιαβητικές επιδράσεις. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι αυτά τα οφέλη ισχύουν και στους ανθρώπους.

5. Περιέχουν βιταμίνη B6, η οποία είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου

Η βιταμίνη B6 επιτελεί πλήθος λειτουργιών στο σώμα. Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών, τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια και τους νευροδιαβιβαστές. Η κατανάλωση 1 φλιτζανιού πλαντέιν καλύπτει το 17% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη B6.

Σύμφωνα με το Office of Dietary Supplements, η βιταμίνη B6 μπορεί να έχει τα εξής οφέλη για την υγεία:

Το Νο1 φρούτο για καλύτερο μικροβίωμα του εντέρου

Μελέτη του 2019 προτείνει ότι ηλικιωμένοι Πορτορικανοί ενήλικες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B6 παρουσίαζαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Άλλη μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη B6 (30 mg ημερησίως) και το μαγνήσιο (300 mg ημερησίως) μείωσαν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη κατά 40% μέσα σε 8 εβδομάδες σε ενήλικες με κατάθλιψη και άγχος. Τα πλαντέινς περιέχουν καλές ποσότητες και από τις δύο αυτές ουσίες — βιταμίνη B6 και μαγνήσιο.

Πηγές: ΜΝΤ, NIH, USDA, PMC, PMC, PMC, PMC, PMC

Όλο Υγεία

Exit mobile version