Site icon Όλο Υγεία

Ποια καυτερά φαγητά μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή – Τι πρέπει να προσέξουμε

καυτερά - καρδιά

Φωτογραφία: 123rf

Αγαπάτε τις πικάντικες γεύσεις και βάζετε καυτερά σχεδόν σε κάθε σας γεύμα; Ίσως χρειάζεται να είστε πιο προσεκτικοί. Σύμφωνα με ειδικούς, ένας συγκεκριμένος τύπος καυτερών μπορεί να επηρεάσει επικίνδυνα την καρδιά και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αν θέλετε να προστατεύσετε την καρδιά σας και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα φαγητά σας με ασφάλεια, αξίζει να γνωρίζετε ποιο καυτερό καλό είναι να μείνετε μακριά του.

Το καυτερό συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και ανακουφίζει από τον πόνο και τη ρινική συμφόρηση

Τα καυτερά έχουν διχάσει τους επιστήμονες – Μπορούν να προκαλέσουν θάνατο;

Σύμφωνα με μελέτη, τα καυτερά τρόφιμα, χάρη στη δραστική ουσία καψαϊκίνη, μπορεί να συσχετίζονται με μειωμένη αλλεργική θνησιμότητα, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μεταβολισμό, καθώς και ενίσχυση του κορεσμού, αλλά τα στοιχεία είναι ανάμεικτα και συχνά υποβαθμισμένα από ερευνητικές προκαταλήψεις.

Παράλληλα, εμπεριέχουν δυνητικούς κινδύνους. Σε υψηλές δόσεις έχουν σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο, το στομάχι και τη χοληδόχο κύστη, καθώς και με επιδείνωση των συμπτωμάτων σε άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις όπως γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Η συνολική ασφάλεια θεωρείται γενικά καλή, ωστόσο χωρίς ισχυρή επιβεβαίωση των θετικών επιδράσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους θανάσιμους κινδύνους της κατανάλωσης εξαιρετικά καυτερών τροφών, υποστηρίζοντας ότι για άτομα υψηλού κινδύνου, οι καυτερές πιπεριές δρουν σαν «βόμβα στο στομάχι».

Ορισμένες ενώσεις που περιέχονται σε φυτά τσίλι μπορούν να προκαλέσουν συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ανεβάζοντας κατακόρυφα την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Σύμφωνα με τον Dr Allan Capin, γιατρό επειγόντων περιστατικών στην Cleveland Clinic, ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα έντονος για άτομα με διογκωμένη καρδιά ή συγγενείς καρδιοπάθειες.

Μακροζωία: Προσθέστε αυτό στο φαγητό σας για να μειώσετε τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό κατά 13%

Τα περιστατικά των ανθρώπων που παθαίνουν προβλήματα από τα καυτερά αυξάνονται

Η προειδοποίηση του Dr Capin έρχεται στο φως καθώς κυκλοφορεί ένα viral βίντεο στο οποίο ένας νεαρός άνδρας καταρρέει μετά από μία μόνο μπουκιά από το «πιο καυτερό κάρι στον κόσμο».

Το βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί έξι εκατομμύρια φορές στο X, δείχνει έναν άνδρα, γνωστό μόνο ως Daniel, να φεύγει έντρομος από το εστιατόριο The Bengal Village στο Ανατολικό Λονδίνο, λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δοκιμή του πιάτου.

YouTube video player

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο κ. Raj, φαίνεται να λέει στον Daniel ότι θα συνέλθει σύντομα, παροτρύνοντάς τον να πιει ένα mango lassi.

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση εξαιρετικά καυτερών πιπεριών οφείλονται στα υψηλά επίπεδα καψαϊκίνης, της ουσίας που τους δίνει τη «φλόγα».

Αν και οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι σπάνιο να πεθάνει κανείς από υψηλή δόση καψαϊκίνης, δεν είναι αδύνατο.

Το βίντεο εμφανίζεται δύο χρόνια μετά τον σοκαριστικό θάνατο του εφήβου από τη Μασαχουσέτη, Harris Wolobah, 14 ετών. Υπέστη θανατηφόρα καρδιακή προσβολή τον Σεπτέμβριο του 2023, αφού έφαγε το φερόμενο ως πιο καυτερό πατατάκι στον κόσμο, στο πλαίσιο πρόκλησης στα social media. Η νεκροψία έδειξε ότι ο μαθητής έπασχε από υποκείμενη καρδιακή πάθηση, η οποία επιδεινώθηκε από τη μεγάλη δόση καψαϊκίνης.

Οι 7 top τροφές για κορυφαίους οργασμούς

Συμπτώματα από κατανάλωση πολύ καυτερού τροφίμου

Ο Dr James Udelson, επικεφαλής καρδιολογίας στο Tufts Medical Center, είχε δηλώσει ότι μια «έντονη διέγερση της καρδιάς», όπως από την κατανάλωση εξαιρετικά καυτερού φαγητού, μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στη ροή του αίματος και αρρυθμίες.

«Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις οξείας τοξικότητας από καψαϊκίνη που προκάλεσαν ισχαιμία (ανώμαλη ροή αίματος) στον καρδιακό μυ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα πόση καψαϊκίνη αρκεί για να προκαλέσει θανατηφόρα αντίδραση, καθώς αυτό ποικίλλει ανάλογα με το άτομο.

Η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο που πρέπει να αποφεύγετε

Τα καυτερά τρόφιμα και υλικά κατατάσσονται συνήθως με βάση την Κλίμακα Scoville.

Για παράδειγμα, η πιπεριά «Pepper X», η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο, φτάνει σχεδόν τους 2,7 εκατομμύρια βαθμούς στη συγκεκριμένη κλίμακα. Αντιθέτως, η ταπεινή jalapeno έχει μόλις 5.000.

Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει κάποιο καθορισμένο σημείο στην Κλίμακα Scoville όπου η κατανάλωση γίνεται επικίνδυνη.

Ωστόσο, γενικά ισχύει ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κάποιος στην κλίμακα, τόσο πιο έντονες είναι οι ανεπιθύμητες επιδράσεις, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα πεπτικά προβλήματα και ακόμη και ενδεχόμενα θανατηφόρα καρδιολογικά επεισόδια.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί, όπως ένας άνδρας που κατανάλωσε τουλάχιστον τέσσερις πιπεριές με ένταση περίπου 1 εκατομμύριο μονάδες στην Κλίμακα Scoville.

Οι ειδικοί συνιστούν γενικά να αποφεύγονται οι καυτερές σάλτσες που διαφημίζονται ως οι «πιο καυτερές στον κόσμο».

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ξανά για τα καυτερά τρόφιμα, ειδικά μετά την έξαρση των βίντεο στα TikTok όπου άνθρωποι καταναλώνουν εξαιρετικά καυτερές πιπεριές.

Σε ένα βίντεο του χρήστη @Ramizeinn, που έχει 16,3 εκατομμύρια ακολούθους, τον βλέπουμε να τρώει αρκετές ghost chillies και μετά να πίνει απεγνωσμένα ένα κουτί γάλα, εμφανώς υποφέροντας.

YouTube video player

Έντερο: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για υγιές μικροβίωμα σύμφωνα με ειδικό

Μπορούν τα καυτερά να προκαλέσουν καρκίνο;

Ο Dr Duane Mellor, διαιτολόγος στο Aston University στο Μπέρμιγχαμ, προειδοποιεί ότι η κατανάλωση αυτών των πιπεριών μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι γνωστό ότι τα καυτερά τρόφιμα προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όταν τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο.

«Αν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον οισοφάγο και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου», εξηγεί ο Dr Mellor.

Ποιες τροφές επηρεάζουν τη φυσική μας μυρωδιά

Αυτό ήταν και το συμπέρασμα μιας μελέτης του 2022, η οποία αποκάλυψε ότι η υψηλή κατανάλωση καυτερών τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version