Γιατρός αποκαλύπτει τις 3 τροφές που μπορεί να προστατεύσουν την καρδιά σας από τις καρδιοπάθειες

καρδιά

Ένας γιατρός προτείνει τις τρεις κορυφαίες τροφές που πρέπει να τρώνε οι ασθενείς με καρδιοπάθεια, αλλά και όσοι θέλουν να την προλάβουν.

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι ένας γενικός όρος για καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι καρδιαγγειακής νόσου – η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η περιφερική αρτηριακή νόσος και η νόσος της αορτής.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Συχνά μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό με την άσκηση και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο γαστρεντερολόγος Δρ Saurabh Sethi αποκάλυψε τρεις τροφές που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αναφέρει η Express.

Σε ένα βίντεο του TikTok, ανέφερε: «Τρεις τροφές που πάντα συμβουλεύω τους ασθενείς μου με καρδιακές παθήσεις να εντάσσουν στη διατροφή τους τακτικά. Το τρίτο φαγητό σε αυτή τη λίστα είναι το καλύτερο.»

Οι 3 τροφές είναι:

  1. Μούρα
  2. Ξηροί καρποί
  3. Σκόρδο

Σχετικά με τα μούρα, ο Δρ Sethi είπε : «Αυτά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σύμφωνα με αυτή τη δημοσιευμένη μελέτη», αναφερόμενος σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition το 2021.

Η μελέτη αναφέρει: «Σε συμπέρασμα, αυτή η μελέτη ενημέρωσε και επέκτεινε τα τρέχοντα κλινικά και επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με τον προστατευτικό ρόλο των ανθοκυανινών και των πλούσιων σε ανθοκυανίνες μούρων στην καρδιαγγειακή υγεία».

Τα αποτελέσματά υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση είτε ανθοκυανινών είτε μούρων πλούσιων σε ανθοκυανίνες, θα μπορούσε να αποτρέψει καρδιαγγειακές παθήσεις μέσω των  αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Οι ερευνητές προτείνουν, επίσης, να λαμβάνονται υπόψη οι ανθοκυανίνες και τα πλούσια σε ανθοκυανίνες μούρα κατά τη διαμόρφωση κάθε δίαιτας που αποσκοπεί στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς στο μέλλον.

Μιλώντας για τους ξηρούς καρπούς, ο Δρ Sethi είπε: «Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με αυτή τη μελέτη».

Αναφερόμενος στα οφέλη του σκόρδου πρόσθεσε: «Και τέλος, το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top