Site icon Όλο Υγεία

To κινέζικο φραγκοστάφυλο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που ενισχύει την καρδιά, τα μάτια και το πεπτικό

To κινέζικο φραγκοστάφυλο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που ενισχύει την καρδιά, τα μάτια και το πεπτικό

Φωτογραφία: 123rf

Υπάρχει ένα διάσημο φρούτο, που κάποτε ονομαζόταν κινέζικο φραγκοστάφυλο, και έχει σημαντική θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος, της καρδιάς και των ματιών, μεταξύ άλλων οφελών για την υγεία. Ανακαλύψτε τα!

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τα 4 κοινά φρούτα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου»

Ποιο είναι το κινέζικο φραγκοστάφυλο και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Ιθαγενές στις πλαγιές των λόφων της Νοτιοδυτικής Κίνας, το ακτινίδιο είναι ένα δημοφιλές φρούτο που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Πήρε το όνομά του από τους εξαγωγείς φρούτων της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι το ονόμασαν από το πουλί ακτινίδιο που δεν πετάει, λόγω της παρόμοιας εμφάνισής του.

Υπάρχουν πολλά είδη ακτινιδίου, αλλά τα δύο που καταναλώνονται πιο συχνά είναι γνωστά με τις επιστημονικές ονομασίες Actinidia deliciosa και Actinidia chinensis. Το είδος Actinidia deliciosa είναι το τυπικό πράσινο ακτινίδιο που συναντάται συχνά.

  1. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος
  2. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C
  3. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
  4. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους
  5. Υποστηρίζει την υγεία των ματιών
  6. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

1. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Τα ακτινίδια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου ή την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες διατηρούν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα ακτινίδια επηρεάζουν τη συνοχή των κοπράνων και τον χρόνο διέλευσης μέσω της ικανότητάς τους να συγκρατούν το νερό περισσότερο από τις φυτικές ίνες σε άλλα φρούτα. Αυτά τα οφέλη μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα και να βοηθήσουν στη διαχείριση παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Διαβήτης: Τα φρούτα που συστήνει διαιτολόγος της Cleveland Clinic – Ποια πρέπει να αποφεύγετε;

2. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C

Το ακτινίδιο είναι πηγή βιταμίνης C, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, απαραίτητου για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία του σώματος από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή άτομα που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη που οδηγεί σε γήρανση και ασθένειες.

Ένα ακτινίδιο παρέχει 56 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, που αντιστοιχεί στο 62,22% της συνιστώμενης πρόσληψης για ενήλικες. Η κατανάλωση δύο ακτινιδίων ημερησίως για τέσσερις εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων σε άτομα με χαμηλή βιταμίνη C.

3. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και το ακτινίδιο μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τρία ακτινίδια ημερησίως είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που έτρωγαν άλλα φρούτα.

Το ακτινίδιο μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τη χοληστερόλη. Έρευνες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης και της μειωμένης συνολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της βελτιωμένης HDL χοληστερόλης.

4. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Τα ακτινίδια μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, ειδικά για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Έχουν χαμηλές θερμίδες αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που προσθέτει όγκο στη διατροφή σας για να προωθήσουν την πληρότητα και να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής.

Ένα ακτινίδιο παρέχει περίπου 48 θερμίδες και 2,25 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η βιώσιμη διαχείριση βάρους βασίζεται σε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη.

5. Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

Τα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της βέλτιστης όρασης και στη μείωση του κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Τα καροτενοειδή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που βρίσκονται στα ακτινίδια βοηθούν στη μείωση της οξείδωσης στο μάτι, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη.

Τα ακτινίδια προσφέρουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα σε σύγκριση με άλλες πηγές. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου κοινών οφθαλμικών προβλημάτων, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

6. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα αυξάνουν τη γλυκόζη (ζάχαρη) στο αίμα, με τις υψηλότερες βαθμίδες να υποδεικνύουν ταχύτερες επιδράσεις.

Το φρούτο που μπορεί να προστατεύσει από καρκίνο – «Επιδιορθώνει το DNA», υποστηρίζει επιστήμονας του Χάρβαρντ

Τα ακτινίδια είναι τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με τις πράσινες ποικιλίες γύρω στο 39 και τις χρυσές γύρω στο 48. Μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη λόγω των περιορισμένων επιδράσεών τους στο σάκχαρο του αίματος.

Πηγές: Health, USDA, European Journal of Nutrition, Nutrients, Blood Pressure, Nutrition Journal

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version