Ακτινίδιο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

εξωτικό φρούτο

Αυτό το εξωτικό φρούτο θεωρείται υγιεινή επιλογή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C (όχι δεν είναι το πορτοκάλι), αλλά είναι επίσης πλούσιο σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τί είναι το ακτινίδιο

Το ακτινίδιο, γνωστό και ως κινέζικο φραγκοστάφυλο, είναι βρώσιμο μούρο που προέρχεται από διάφορα είδη ξυλωδών αμπελιών του γένους Actinidia. Η πιο κοινή ποικιλία ακτινιδίου έχει οβάλ σχήμα, περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου αυγού κότας, με μήκος 5-8 εκατοστά και διάμετρο 4,5-5,5 εκατοστά. Ένας δάσκαλος εισήγαγε το φρούτο στη Νέα Ζηλανδία το 1904, όταν επέστρεψε από την Κίνα με τους σπόρους του.

Ποικιλίες

Υπάρχουν πάνω από 60 ποικιλίες ακτινιδίου, με τις πιο γνωστές να είναι η Hayward, η Bruno και η Zespri. Οι ποικιλίες διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα και γεύση.

Ακτινίδιο: Διατροφική αξία

Ένα μέσο ακτινίδιο βάρους 69 γραμμαρίων (g) περιέχει:

  • Θερμίδες 42 kcal
  • Πρωτεΐνη 0,8 g
  • Λίπος 0,4 g
  • Φυτικές Ίνες 2.1 g
  • Bιταμίνη C 64 mg
  • Βιταμίνη A 3 mcg
  • Σίδηρος 0.2 mg
  • Κάλιο 252 mg
  • Φολικό οξύ 17 mcg

Ακτινίδιο: Οφέλη

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι υπεύθυνα για τα παρακάτω οφέλη για την υγεία:

  • Χαρίζει υγιές δέρμα
  • Βοηθάει στον ύπνο
  • Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και ρίχνει την αρτηριακή πίεση
  • Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά
  • Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
  • Συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας

1. Χαρίζει υγιές δέρμα

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, βασικό συστατικό των κυττάρων και των οργάνων σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, σύμφωνα με το Medicalnewstoday. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει επίσης την ικανότητα του σώματος να επουλώνει τις πληγές.

Μια ανασκόπηση μελετών του 2019 διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου από το στόμα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ελαστικότητας, της ενυδάτωσης του δέρματος και στη μείωση των ρυτίδων. Η λήψη συμπληρωμάτων δεν είναι ίδια με την κατανάλωση βιταμίνης C από τα ακτινίδια, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

2. Βοηθάει στον ύπνο

Μια μελέτη του 2011 εξέτασε τις επιπτώσεις του ακτινιδίου στην ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες με προβλήματα ύπνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων βελτίωσε τον ύπνο τους, σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι ανέφεραν.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι αυτό το όφελος μπορεί να προέρχεται από την περιεκτικότητα των ακτινιδίων σε αντιοξειδωτικά και σεροτονίνη.

3. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Τα ακτινίδια περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν όλα να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία  (AHA) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αυξήσουν την πρόσληψη καλίου, και να περιορίσουν την κατανάλωση πρόσθετου αλατιού ή νατρίου.

Το κάλιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και ως γνωστό τα άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

Παράλληλα, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του ακτινιδίου μπορεί επίσης να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Συνήθως έχουν και  χαμηλότερη «κακή» χοληστερόλη.

4. Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με το Office of Dietary Supplements, η υψηλή πρόσληψη καλίου μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

5. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ σημειώνει ότι τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Τα ακτινίδια παρέχουν μια σειρά αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο το φρούτο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Επιπλέον, σχετική έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλές φυτικές ίνες – ειδικά φυτικές ίνες από φρούτα και δημητριακά – έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν λίγες φυτικές ίνες.

6. Πρόληψη της δυσκοιλιότητας

Μια μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν τα υγιή άτομα τρώνε ακτινίδια, το λεπτό τους έντερο κατακρατάει καλύτερα το νερό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συχνότητα κενώσεων και πιο μαλακά κόπρανα.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι το ακτινίδιο θα μπορούσε να είναι μια φυσική εναλλακτική λύση στα καθαρτικά για άτομα με ήπια δυσκοιλιότητα.

Πώς να το καταναλώσετε

Το ακτινίδιο καταναλώνεται συνήθως ωμό, ως φρούτο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, smoothies, γλυκά και άλλα πιάτα. Το ακτινίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή χυμού, μαρμελάδας και άλλων προϊόντων.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Τα ακτινίδια είναι γενικά ασφαλή για τα περισσότερα άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να μην είναι ασφαλής.

  • Άτομα με αλλεργία στο λάτεξ ή σε άλλα αλλεργιογόνα φρούτα, όπως το kiwi, μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στα ακτινίδια.
  • Άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια ή πόνο στην κοιλιά μετά την κατανάλωση ακτινιδίων.
  • Τα ακτινίδια περιέχουν οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά σε άτομα με ιστορικό νεφρολιθίασης.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top