Αυτό θα πάθετε αν καταπίνετε κουκούτσια καρπουζιού – Ποια σπόρια φρούτων περιέχουν δηλητήριο

κουκούτσια καρπουζιού

Καταπίνετε κουκούτσια καρπουζιού; Πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να τρώμε το καρπούζι χωρίς κουκούτσι ή είναι τα λευκά κουκούτσια πιο ασφαλή για κατανάλωση από τα μαύρα; Ποια σπόρια φρούτων είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται;

Πολύς κόσμος έχει τη συνήθεια να καταπίνει τα κουκούτσια καρπουζιού και άλλων φρούτων όπως είναι το μήλο και τα βερύκοκα. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι ωφέλιμα κάποια άλλα όμως μπορεί να περιέχουν ένα τοξικό δηλητήριο!

«Τα λευκά κουκούτσια σε ένα καρπούζι είναι στην πραγματικότητα άδεια σπόρια που δεν ωρίμασαν πλήρως», εξηγεί ο Dr. Toby Amidor, στο Verywellhealth, προσθέτοντας ότι είναι ασφαλή. «Τα μαύρα κουκούτσια στο καρπούζι είναι ώριμα, γόνιμα σπόρια που θα ωρίμαζαν ως φυτό καρπουζιάς, εάν τα φυτεύατε στο χώμα. Είναι ασφαλή για κατανάλωση και θα περάσουν από το σώμα σας, καθώς είναι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Άλλες πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι τα μαύρα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το αβοκάντο.

Είναι ασφαλές να καταπίνουμε κουκούτσια καρπουζιού;

Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απολύτως ασφαλές και υγιεινό να καταπιούν σπόρια καρπουζιού. Τα σπόρια καρπουζιού είναι φυσικές πηγές πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του φυλλικού οξέος και της νιασίνης.

«Αν και δεν είναι πολύ ευχάριστο να τρώγονται μόνοι τους, τα σπόρια καρπουζιού στην πραγματικότητα μπορούν να προσφέρουν μεγάλη θρεπτική ώθηση» είπε η Kacie Barnes, MCN, RDN, διαιτολόγος με έδρα το Ντάλας, στο Verywellhealth.

Μερικοί άνθρωποι φτιάχνουν βούτυρο από κουκούτσια καρπουζιού, αλεύρι ή απλώς καβουρδίζουν τα σπόρια για να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους, εξηγεί. Ωστόσο η ειδικός προειδοποιεί ότι η κατανάλωση κουκουτσιών καρπουζιού μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή γαστρεντερική δυσφορία, για όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

Η κατανάλωση πολλών κουκουτσιών μπορεί να δώσει στον οργανισμό μια σημαντική ώθηση σε φυτικές ίνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές προκλήσεις εάν το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει. Αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ένα ανώτερο ασφαλές όριο κατανάλωσης σπόρων καρπουζιού.

Σπόρια και κουκούτσια που δεν είναι ασφαλή να καταπίνουμε

Υπάρχουν κάποια που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, όπως:

  • Σπόρια μήλου
  • Σπόρια βερύκοκου
  • Κόκκινα φασόλια
  • Κουκούτσια κερασιού

Σπόρια μήλου

Τα σπόρια μήλου περιέχουν επίσης κυάνιο. Εάν καταπιείτε μερικά από αυτά, να ξέρετε ότι η φυσική τους προστατευτική επικάλυψη τους εμποδίζει να εισέλθουν στο πεπτικό σύστημα. Αλλά η κατανάλωση πάρα πολλών μασημένων ή θρυμματισμένων σπόρων μήλου μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας.

Σπόρια βερύκοκου

Τα σπόρια βερύκοκου που βρίσκονται στο εσωτερικό του περιέχουν επίσης κυάνιο. Μπορούν να προκαλέσουν στομαχόπονο και αδιαθεσία όταν καταναλώνονται και είναι πολύ τοξικά για τα παιδιά. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η δηλητηρίαση με κυάνιο που σχετίζεται με την κατάποση σπόρων βερίκοκου είναι τόσο δηλητηριώδης στα παιδιά που εάν τους καταπιούν χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Κόκκινα φασόλια

Αν και δεν είναι τεχνικά σπόρια ή κουκούτσια, τα κόκκινα φασόλια αξίζει να αναφερθούν επειδή περιέχουν υψηλό επίπεδο μιας λεκτίνης που ονομάζεται φυτοαιμοσυγκολλητίνη, η οποία έχει τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο όταν καταναλώνεται. Τα λευκά φασόλια έχουν το ένα τρίτο της ποσότητας της τοξίνης σε σύγκριση με τα κόκκινα φασόλια.

Σύμφωνα με τον Amidor, μόλις τέσσερα ή πέντε ωμά ή μουλιασμένα κόκκινα φασόλια μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα μέσα σε μία έως τρεις ώρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Κουκούτσια κερασιού

Περιέχουν ‘ένα οξύ, γνωστό και ως κυανίδιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες. Εάν καταπιείτε ένα ή δύο κουκούτσια ολόκληρα, θα περάσουν από το πεπτικό σας σύστημα και είναι απίθανο να προκαλέσουν βλάβη. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε τη σύνθλιψη καθώς τα σπασμένα κουκούτσια κερασιού εκθέτουν το σώμα στο πρωσικό οξύ πιο εύκολα.

Σπόρια και κουκούτσια που μπορούμε να καταπίνουμε

Η Amidor εξηγεί ότι σπόροι και κουκούτσια που είναι ασφαλή για κατανάλωση όπως:

  • Σπόρια αγγουριού
  • Σπόρια ροδιού
  • Σπόρια Dragonfruit

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top