Site icon Όλο Υγεία

Η κρυφή υπερτροφή που μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος και να προστατεύσει το έντερο

Η κρυφή υπερτροφή που μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος και να προστατεύσει το έντερο

Φωτογραφία: 123rf

Πριν το πετάξετε στα σκουπίδια, ξανασκεφτείτε το — αυτή η κρυφή υπερτροφή είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας με εκπληκτικούς τρόπους. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να ενυδατώσει και να προάγει την υγεία του εντέρου. Ποιο φρούτο είναι;

Το φρούτο «μαύρος χρυσός» που μπορεί να ρίξει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση

Ποια είναι η κρυφή υπερτροφή και ποια τα οφέλη της για την υγεία

Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ωστόσο η φλούδα τους συχνά περνά απαρατήρητη ως μια ξεχωριστή και ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών. Αναδυόμενες έρευνες αποκαλύπτουν ότι αυτό το παραμελημένο μέρος του φρούτου μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία — και υπάρχουν ασφαλείς, εύκολοι τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού: Χρήσεις, οφέλη και παρενέργειες

Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού — ειδικά από το Citrus sinensis (γλυκό πορτοκάλι) — χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία και στη φροντίδα του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνα του 2022 με τίτλο «Citrus Essential Oils in Aromatherapy: Therapeutic Effects and Mechanisms», τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών όπως το γλυκό πορτοκάλι συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης μέσω της εισπνοής τους. Η μελέτη ανέφερε επίσης αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει τη χαλάρωση, τη διάθεση και την αντιοξειδωτική προστασία.

Πιθανές παρενέργειες

Χοληστερίνη: Τι να φάτε στις 11 το πρωί για να τη μειώσετε, σύμφωνα με καρδιολόγους

Φλούδες πορτοκαλιού: Οφέλη για την υγεία

1. Περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά

Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Μια ολόκληρη φλούδα πορτοκαλιού (ή περίπου 100 γραμμάρια) περιέχει περίπου 45 mg βιταμίνης C, δηλαδή τουλάχιστον το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους ενήλικες.

Η φλούδα είναι επίσης πλούσια σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:

2. Είναι πλούσιες φυτικές ίνες

Όπως και ολόκληρα τα πορτοκάλια, οι φλούδες τους είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Η φλούδα ενός ολόκληρου πορτοκαλιού εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 10,6 γραμμάρια φυτικών ινών – ποσότητα μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ίδιου μεγέθους σε ολόκληρο το φρούτο. Έρευνες δείχνουν ότι η φλούδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα. Η πηκτίνη υποστηρίζει την κανονικότητα των κινήσεων του εντέρου, καθυστερώντας την πέψη και διευκολύνοντας την παραγωγή και τη διεέλευση υγιών κοπράνων. Οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν οι ενήλικες να καταναλώνουν περίπου 28 g φυτικών ινών την ημέρα.

3. Μπορούν να ενυδατώσουν

Δεν είναι μυστικό ότι τα πορτοκάλια και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή ενυδατώνουν τον οργανισμό – και οι φλούδες πορτοκαλιού δεν μένουν πίσω. Η κατανάλωση ενός ολόκληρου πορτοκαλιού με τη φλούδα του προσφέρει περίπου 87 g (ή 87%) νερού, ενώ μόνο η φλούδα προσφέρει περίπου 72,5 g νερού. Διατροφολόγοι τονίζουν ότι η κατανάλωση ωμών φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα πορτοκάλια, μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε υγρά.

4. Περιέχουν αντιοξειδωτικά

Οι φλούδες πορτοκαλιού περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία ενδέχεται να προλάβουν ή να καταπολεμήσουν την κυτταρική βλάβη στον οργανισμό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φλούδες πορτοκαλιού περιέχουν περισσότερα πολυφαινολικά φυτικά συστατικά από άλλα εσπεριδοειδή.

Οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως:

Οι φλούδες πορτοκαλιού είναι επίσης πλούσια πηγή λεμονένιου, το οποίο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος — αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την ενίσχυση αυτών των ευρημάτων.

5. Προστατεύουν το έντερο

Έρευνες δείχνουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά — υδατάνθρακες που ενισχύουν την ανάπτυξη και την ισορροπία των «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Η πρεβιοτική τους περιεκτικότητα ωφελεί το μικροβίωμα και τη συνολική υγεία του εντέρου. Οι πολυφαινόλες και τα πρεβιοτικά στις φλούδες πορτοκαλιού ενδέχεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές τους ιδιότητες για το γαστρεντερικό σύστημα.

Χρόνια δυσκοιλιότητα: Το φρούτο που αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της

Πώς να εντάξετε με ασφάλεια τις φλούδες πορτοκαλιού στη διατροφή σας

Αν και οι φλούδες πορτοκαλιού θεωρούνται γενικά ασφαλείς για κατανάλωση από τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν τις προσθέσετε στη διατροφή σας, όπως:

Πηγές: VeryWell Health, PMC, PMC, MDPI, ResearchGate, Johns Hopkins Medicine, PubMed

Όλο Υγεία

Exit mobile version