Πώς θα αδυνατίσετε με τη δύναμη της σκέψης!

αδυνατίστε με τη δύναμη της σκέψης

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το μυαλό δεν αναγνωρίζει εύκολα τι είναι αληθινό και τι φανταστικό, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα. «Δείτε» με τα μάτια της φαντασίας σας τον εαυτό σας αδύνατο και αδυνατίστε με τη δύναμη της σκέψης! Θα τα καταφέρετε, σας το εγγυώμαστε!

Η απώλεια βάρους απαιτεί προσαρμογές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Μελέτη δείχνει ότι η εφαρμογή μιας απλής τεχνικής απεικόνισης μυαλού θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την απώλεια βάρους.

Πολλές άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι η σωστή νοοτροπία είναι το μυστικό για ένα αδύνατο σώμα. Αν αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε μπορεί να βοηθήσετε τη δίαιτά σας να πετύχει.

Και αυτό γιατί θα αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο στο σώμα και τη ζωή σας, θα κόψετε ανεπιθύμητες ή κακές συνήθειες, θα αυξήσετε την αυτοσυγκέντρωση και την αυτοπεποίθησή σας και θα είστε πιο αποτελεσματικοί στην επίτευξη των στόχων σας.

αδυνατίστε με τη δύναμη της σκέψης

Αδυνάτισμα με (επανά)προγραμματισμό

Εάν έχετε ακούσει για τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό (NLP, Neurolinguistics Programming) ίσως γνωρίζετε ότι συνήθως αξιοποιείται για την ενίσχυση της προσωπικής σας ανάπτυξης. Ο όρος NLP προέρχεται από τα τρία στοιχεία που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά:

1 Το μυαλό (neuro) ή το νευροδιαδίκτυο ως σύστημα που λαμβάνει, μεταφέρει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον διαμέσου των αισθήσεών μας.

2 Τη γλώσσα (linguistics) με την ευρεία έννοιά της και η οποία αποδίδει νόημα στις πληροφορίες και εκφράζει τις εμπειρίες μας.

3 Τον προγραμματισμό (programming), δηλαδή τα μοτίβα ή πρότυπα λειτουργίας που υιοθετούμε, αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον μας και τα οποία χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να χειριστούμε καταστάσεις, προδιαγράφουν τον τρόπο που προχωράμε και καθορίζουν το βαθμό που πετυχαίνουμε ή όχι.

Πώς μπορείτε να αδυνατίσετε με τη δύναμη της σκέψης

Αν υποθέσουμε ότι δεν έχετε κάποιο μεταβολικό πρόβλημα ή ιατρική πάθηση που σας εμποδίζει να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους, το πρώτο βήμα για να αδυνατίσετε είναι να συνειδητοποιήσετε την ιστορία σας. Αυτή μπορεί να είναι η ιστορία του παρελθόντος σας, όπου η τροφή για εσάς μπορεί στην παιδική σας ηλικία να ήταν το καταφύγιο από άσχημα συναισθήματα ή από άγχος. Ή μπορεί να είναι κάτι πρόσφατο, μια κακή αυτοκριτική που κάνετε συνεχώς στον εαυτό σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να επαναλαμβάνετε ότι η απώλεια βάρους είναι δύσκολη λόγω της αδυναμίας σας να φάτε σωστά και να ασκηθείτε λόγω των πολλών ωρών που περνάτε στη δουλειά.

Να θυμάστε: οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις σας δημιουργούν την πραγματικότητά σας. Έτσι, πριν επιχειρήσετε να αλλάξετε διατροφή, είναι καλή ιδέα να αλλάξετε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας και να αδυνατίσετε με τη δύναμη της σκέψης σας.

12 τρόποι να επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητό σας 

Από νευροβιολογικής πλευράς, δεν είμαστε σχεδιασμένοι για να χάνουμε, πόσο μάλλον βάρος. Το αντίθετο, έχουμε πολυάριθμους ομοιοστατικούς μηχανισμούς (όπως εκείνοι που εμπλέκονται με τις ορμόνες της πείνας και του κορεσμού, όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη) και μη ομοιοστατικούς μηχανισμούς (π.χ. το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο) που διασφαλίζουν ότι θα διατηρήσουμε το παρόν βάρος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι από εμάς μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το θέμα του βάρους μας.

Μερικές φορές τρώμε (ή θεωρούμε ότι τρώμε) υγιεινά, όμως έχουμε έναν καθιστικό τρόπο ζωής και χάνουμε την κινητοποίησή μας ή δεν μας διευκολύνουν οι συνθήκες και η καθημερινότητα. Άλλες φορές μπορεί να τρώμε όταν νιώθουμε άγχος ή κακή διάθεση, ίσως επειδή με αυτόν το τρόπο φαίνεται ότι εκπαιδευτήκαμε στη διάρκεια της ζωής μας. Είναι, εξάλλου, και το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο που ενεργοποιείται με τη λήψη τροφής, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι πλούσια σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι. Αυτοί οι 12 τρόποι θα σας βοηθήσουν να επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητό σας και να χάσετε βάρος με τη δύναμη της σκέψης.

αδυνατίστε με τη δύναμη της σκέψης

1 Ακούστε τι λέτε στον εαυτό σας

Ο αυτοσεβασμός και η αποδοχή του εαυτού είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την επίτευξη του βέλτιστου βάρους. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να χάσουν βάρος είναι καθαρά συμπεριφορικό.

Αν λέτε ότι μισείτε το σώμα σας, το υποσυνείδητό σας θα το πιστέψει. Και συνήθως κάποιες μας συμπεριφορές είναι υποσυνείδητες. Μιλώντας στο σώμα σας με θετικό τρόπο – όπως θα μιλούσατε σε ένα παιδί – μπορείτε να συνδέσετε το υποσυνείδητο με τον εγκέφαλό σας.

2 Κοιτάξτε στον καθρέφτη και αναγνωρίστε τι αγαπάτε στο σώμα σας

Αγγίξτε τα μέρη που θέλετε να αλλάξετε. Διαβεβαιώστε το σώμα σας ότι μπορεί να χάσει βάρος. Κάντε το αυτό κάθε μέρα. Με τον καιρό, το υποσυνείδητό σας θα ευθυγραμμιστεί με τη συνειδητή επιθυμία σας να χάσετε βάρος.

3 Αλλάξτε αφήγηση

Αντί να λέτε απλώς ότι θέλετε να χάσετε βάρος, γράψτε ακριβώς τι θέλετε να πετύχετε και γιατί. Ίσως θέλετε να χάσετε 5 κιλά (ή 50). Ή ίσως θέλετε να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές ώστε να έχετε περισσότερη ενέργεια. Φροντίστε να γράψετε πώς νιώθετε τώρα και πώς θα ανιώθετε όταν πετύχετε τους στόχους σας.

Για παράδειγμα, αν το υπερβολικό βάρος σάς εμποδίζει να απολαμβάνετε τις βόλτες με τους φίλους σας και αυτό σας κάνει να νιώθετε απομονωμένοι, γράψτε αυτήν τη συγκεκριμένη κατάσταση και το συναίσθημα. Στη συνέχεια, γράψτε πώς θα νιώσετε όταν χάσετε τα περιττά κιλά και θα μπορείτε να κάνετε παρέα με τους άλλους.

Καθώς αρχίζετε να αποκαλύπτετε τα συναισθήματά σας σχετικά με την επίτευξη των στόχων σας, συνεχίστε να τα γράφετε. Φροντίστε να λέτε στον εαυτό σας κάθε μέρα τη νέα σας αφήγηση. Αφήστε τη να εισχωρήσει στο υποσυνείδητό σας και σε κάθε κύτταρο του σώματός σας.

3 Δοκιμάστε το Tapping

Το tapping ή αλλιώς η Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης, βοηθά στην επίλυση σωματικών παθήσεων μεταβάλλοντας τα ενεργειακά συστήματα του οργανισμού. Συνδέεται επίσης με διαδικασίες που συμβάλλουν στο ψυχολογικό στρες και τα συναισθηματικά προβλήματα και προωθεί την ευθυγράμμιση του υποσυνείδητου μυαλού σας με τους στόχους σας, αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις, τα τραύματα και άλλα που μπορεί να οδηγούν σε αύξηση βάρους.
Η τεχνική της συναισθηματικής απελευθέρωσης είναι μια τεχνική αυτοβοήθειας που αφορά την άσκηση πίεσης στα σημεία των “ενεργειακών μεσημβρινών” του σώματος. Η άσκηση πίεσης μειώνει τη φυσική ένταση και ενισχύει τη βαθύτερη σύνδεση νου και σώματος.

Χρησιμοποιήστε δύο δάχτυλα, το μεσαίο και τον δείκτη, και εφαρμόστε σταθερές, απαλές αλλά σταθερές κινήσεις πίεσης. Τα σημεία πίεσης (με αυτήν τη σειρά) είναι:

 • η κορυφή των φρυδιών,
 • το πλάι των ματιών,
 • κάτω από τα μάτια,
 • κάτω από τη μύτη,
 • κάτω από το πηγούνι,
 • κάτω από το οστό της κλείδας,
 • κάτω από τον βραχίονα και
 • στην κορυφή του κεφαλιού.

Ξεκινάτε δηλώνοντας την πεποίθηση που σας περιορίζει και, στη συνέχεια, δηλώνοντας πώς αγαπάτε και αποδέχεστε τον εαυτό σας ενώ πατάτε στα συγκεκριμένα σημεία βελονισμού. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε, «Αν και δυσκολεύομαι να χάσω βάρος, αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου πλήρως». Αυτό μειώνει τις ορμόνες του στρες στο σώμα σας και βοηθά στην απελευθέρωση των συναισθηματικών αναμνήσεων και πεποιθήσεων που σχετίζονται με τα ανεπιθύμητα κιλά, ώστε να μπορείτε να κόψετε τις παλιές σας συνήθειες.

αδυνατίστε με τη δύναμη της σκέψης

4 Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός είναι ένα άλλο εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των πεποιθήσεών σας, ώστε να μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους σας. Χρησιμοποιήσετε την πρακτική διαλογισμού για να κατανοήσετε τυχόν συναισθηματικά ή υποσυνείδητα μπλοκαρίσματα και κάντε εικόνα στο μυαλό σας το πώς μπορεί να φαίνεστε και να νιώθετε όταν θα αδυνατίσετε, για να ανανεώσετε θετικά τον εγκέφαλό σας και να αναπτύξετε περισσότερη αυτο-συμπόνια.

Αν δεν το έχετε με τον διαλογισμό, δοκιμάστε κινούμενο διαλογισμό, όπως γιόγκα ή Qigong. Μπορεί επίσης να σας αρέσει να ακούτε ηχητικούς διαλογισμούς.

5 Θέστε βιώσιμους στόχους

Ο απώτερος στόχος σας μπορεί να είναι να χάσετε 80 κιλά, αλλά αν είστε αποφασισμένοι να το πετύχετε αμέσως, προετοιμαστείτε για αποτυχία. Αντίθετα, θέστε μικρότερους, βιώσιμους στόχους. Για παράδειγμα, ξεκινήστε με εφικτούς στόχους, όπως να τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ή να παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας (και τρώγοντας) περισσότερο νερό.

Μπορείτε επίσης να θέσετε ως στόχο να κοιμάστε 8 ώρες τη νύχτα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτοί σας βοηθούν να χάσετε βάρος. Εάν θέλετε να θέσετε έναν πραγματικό στόχο απώλειας βάρους βεβαιωθείτε ότι αυτός δεν ξεπερνά τα 2 κιλά το μήνα. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο αλλά 2 κιλά το μήνα είναι 24 κιλά τον χρόνο! Επίσης όσο πιο αργά χάνετε τόσο πιο δύσκολα τα παίρνετε πίσω.

6 Δοκιμάστε την ενσυνείδητη διατροφή

Μελέτες δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα, η συγκεντρωμένη δηλαδή επίγνωση των σκέψεων, των ενεργειών και των κινήτρων σας παίζει ουσιαστικό ρόλο στην απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιείται με άλλες στρατηγικές απώλειας βάρους.

 • Εξασκηθείτε στο mindfulness καθώς προετοιμάζετε τα γεύματά σας και όταν τρώτε.
 • Παρατηρείτε τα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού.
 • Δώστε προσοχή στις γεύσεις, τις υφές και στον τρόπο μάσησης και κατάποσης της τροφής σας.
 • Παρατηρείτε πώς νιώθει το σώμα σας όταν τρώτε ορισμένες τροφές. Αυτή η πρακτική μπορεί να μειώσει την υπερφαγία και να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε περισσότερο τις συνήθειες που δεν σας αδυνατίζουν.

Όταν αρχίσετε να συνδέετε αυτό που τρώτε με το πώς αισθάνεστε, δεν θα χρειαστεί να κάνετε δίαιτα για να χάσετε βάρος. Θα γίνει αβίαστα. Όταν αλλάξετε τη στάση σας απέναντι στο φαγητό, η σύσταση του σώματός σας και η εικόνα του θα μεταμορφωθούν. Όταν συνδέεστε με το σώμα σας και το τρέφετε από μια θέση συμπόνιας και αυτοσεβασμού, τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτόν τον αυτοσεβασμό δημιουργούν ένα μεταβολικό περιβάλλον που ευνοεί την καύση λίπους.

7 Δίνετε επιβεβαιώσεις

Οι επιβεβαιώσεις βοηθούν στην ενίσχυση της νέας σας αφήγησης που προγραμματίζετε να πιστέψει το υποσυνείδητό σας. Λειτουργούν καλά όταν είναι πιστευτά. Ωστόσο, αν πείτε, «Θα γίνω 80 κιλά ελαφρύτερος σε ένα μήνα», το υποσυνείδητό σας δεν θα το πιστέψει. Αντίθετα, δοκιμάστε να πείτε: «Τώρα παίρνω υγιείς αποφάσεις για το βάρος μου». Θυμηθείτε, οι επιβεβαιώσεις πρέπει να είναι σε ενεστώτα σαν να έχουν ήδη εκδηλωθεί. Οι επιβεβαιώσεις δεν κάνουν κάτι να συμβεί. Κάνουν κάτι ευπρόσδεκτο.

αδυνατίστε με τη δύναμη της σκέψης

8 Σταματήστε το ζύγισμα

Αν και το να ζυγίζεστε δεν είναι κακό, πολλές γυναίκες δίνουν υπερβολική έμφαση στον δείκτης της ζυγαριάς και επιτρέπουν ακόμη και στο βάρος τους να καθορίσει τη διάθεση, τις σκέψεις και τις πράξεις τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι αυτοκαταστροφική. Μην πατάτε πάνω στη ζυγαριά μέχρι να αντιμετωπίσετε τον αριθμό της ζυγαριάς ως θέμα υγείας και όχι για να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας. Το καλό με αυτήν την πρακτική είναι ότι μόλις σταματήσετε να ζυγίζεστε, θα μάθετε πότε και τι κάνει το σώμα σας να νιώθει καλά. Τότε ο αριθμός στη ζυγαριά δεν θα έχει σημασία.

9 Αναπνεύστε

Όταν αφιερώνετε χρόνο για να αναπνεύσετε πλήρως και βαθιά, αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός σας. Η αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απόκρισης του σώματός σας στο στρες.

Δοκιμάστε τη βαθιά διαφραγματική αναπνοή ή την αναπνοή Kapalabhati, μια πρακτική γιογκικής αναπνοής που βοηθά στη μείωση του στρες. Υπάρχουν πολλές άλλες τεχνικές αναπνοής. Μπορείτε να μάθετε για αυτές στο YouTube. Ή απλά:

 • Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας και μετρήσετε μέχρι το 5, κρατήστε την αναπνοή σας για 5 δεύτερα.
 • Στη συνέχεια, εκπνεύστε για 5 και κρατήστε μετρώντας μέχρι το 5.
 • Επαναλάβετε για μερικά λεπτά.

Αυτό θα δημιουργήσει μια παρασυμπαθητική βιοχημεία «ξεκούρασης και αποκατάστασης» στο σώμα σας ενώ θα μειώσει τις ορμόνες του στρες.

10 Ξεχάστε την αποτοξίνωση

Οι τοξίνες είναι πολλές αυτήν τη στιγμή, όπως τα βαρέα μέταλλα που βρίσκονται στον οργανισμό μας. Η αποτοξίνωση μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο και με την καθοδήγηση διαιτολόγου. Ωστόσο, καμία αποτοξίνωση δεν θα λειτουργήσει μέχρι να κάνετε συναισθηματική αποτοξίνωση.

αδυνατίστε με τη δύναμη της σκέψης

11 Πείτε «αντίο» σε όσους κλέβουν την ενέργεια σας

Εάν βρίσκεστε σε μια σχέση όπου δίνετε συνεχώς και προσπαθείτε να ευχαριστήσετε το άλλο άτομο, οι προσπάθειές σας να χάσετε βάρος θα είναι μάταιες επειδή τροφοδοτείτε την ενέργεια του άλλου και όχι τη δική σας. Αυτό προκαλεί υπερβολικό άγχος και αύξηση της κορτιζόλης και στραγγίζει τη δική σας πολύτιμη ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, αναζητάτε ζάχαρη, υδατάνθρακες ή/και αλκοόλ. Ακόμα κι όταν σταματήσετε να τρώτε γλυκά, το βάρος σας θα διατηρηθεί ως έχει επειδή λειτουργεί ως στρώμα «αυτοπροστασίας».

12 Ζήστε «σαν να»

Οι πεποιθήσεις σας είναι η πραγματικότητά σας. Τραβήξτε μια φωτογραφία του εαυτού σας σήμερα (ή βρείτε μια πρόσφατη φωτογραφία που δείχνει το πώς φαίνεστε τώρα). Στη συνέχεια, βρείτε μια φωτογραφία του εαυτού σας από μια εποχή που σας άρεσε η εμφάνιση σας και νιώθατε πολύ καλά με τον εαυτό σας. Με αυτές τις δύο φωτογραφίες σας, ζήστε για 10 ημέρες «σαν να» είστε ο ο προηγούμενος εαυτός σας. Στο τέλος των 10 ημερών «σαν να», τραβήξτε μια νέα φωτογραφία του εαυτού σας. Θα μοιάζετε πολύ με τον πρώην εαυτό σας, τον οποίο αγαπήσατε και σεβαστήκατε.

 

Scroll to Top