Το «μπαχαρικό πασπαρτού για όλες τις ασθένειες» που μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία και να μειώσει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Το «μπαχαρικό πασπαρτού για όλες τις ασθένειες» που μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία και να μειώσει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Μπορεί ένα κουταλάκι την ημέρα από το «μπαχαρικό πασπαρτού για όλες τις ασθένειες» να προστατεύσει την καρδιά και να βελτιώσει τη χοληστερίνη; Νέα μελέτη από Ιάπωνες επιστήμονες δείχνει θεαματικά αποτελέσματα σε λιπίδια και μεταβολισμό. Ποιο είναι;

Το πικάντικο μπαχαρικό που μπορεί να ρίξει τη χοληστερίνη και να ενισχύσει την καρδιά

Ποιο είναι το «μπαχαρικό πασπαρτού για όλες τις ασθένειες» και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Νέα μελέτη δείχνει ότι το μπαχαρικό πασπαρτού για όλες τις ασθένειες — το αρωματικό μπαχαρικό που συναντάται σε πολλά πιάτα κάρυ — δεν ενισχύει μόνο τη γεύση. Ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί και να βοηθά στην αποφυγή της αύξησης βάρους, επιβραδύνοντας τη δημιουργία λιποκυττάρων και προάγοντας πιο υγιή επίπεδα χοληστερίνης.

Διαφορές στη διατροφική αξία και τις φαρμακευτικές χρήσεις του κίτρινου και του μαύρου κύμινου

Σύμφωνα με εργασία του 2024 με τίτλο «Nutritional and antioxidant activities of newly released black cumin (Nigella sativa) seed varities: suitability for food and industrial uses», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σπόροι του Nigella sativa περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι αυτοί μπορεί να αποτελούν πολύτιμο διατροφικό συστατικό, καθώς προσφέρουν διατροφή ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτική βλάβη.

Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο αλλά και το κίτρινο/κοινό κύμινο (Cuminum cyminum) είναι και τα δύο θρεπτικά μπαχαρικά, αλλά διαφέρουν ως προς τις βασικές ενώσεις και τα οφέλη τους για την υγεία. Το μαύρο κύμινο είναι πλουσιότερο σε μοναδικές βιοδραστικές ουσίες όπως η θυμοκινόνη και μελετάται για πιο έντονα αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και μεταβολικά οφέλη, ενώ το κίτρινο κύμινο είναι πιο ήπιο και υποστηρίζει κυρίως την πέψη και τον μεταβολισμό.

Βασικές διαφορές:

  •  Μαύρο κύμινο: Υψηλότερη περιεκτικότητα σε δραστικές ενώσεις – μελετάται για αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά, ηπατοπροστατευτικά, νεφροπροστατευτικά και μεταβολικά οφέλη
  •  Κίτρινο κύμινο: Περιέχει αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή και μέταλλα – υποστηρίζει κυρίως την πέψη, τον έλεγχο του βάρους και τη βασική μεταβολική υγεία

Διατροφική αξία μαύρου κύμινου

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο κύμινο περιέχει:

  • Θερμίδες: 25
  • Λιπαρά: 2g (3% της ΣΗΠ)
  • Κορεσμένα λιπαρά:
  • Τρανς λιπαρά:
  • Χοληστερίνη: 0mg (0% της ΣΗΠ)
  • Νάτριο: 0mg (0% της ΣΗΠ)
  • Υδατάνθρακες: 2g (1% της ΣΗΠ)
  • Καθαροί υδατάνθρακες: 1g
  • Φυτικές ίνες: 1g (4% της ΣΗΠ)
  • Σάκχαρα:

Tα μπαχαρικά της Ανατολής που μπορεί να ενισχύσουν την απώλεια βάρους

Μαύρο κύμινο: Οφέλη για την υγεία

1. Μπορεί να αντιμετωπίζει την παχυσαρκία

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν σημαντικές γνώσεις σχετικά με τη δυνητική χρήση του μαύρου κύμινου ως φυσικής παρέμβασης για την παχυσαρκία», ανέφεραν, σύμφωνα με το Daily Mail. «Ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικό να βλέπουμε το μαύρο κύμινο να επιδεικνύει πραγματική, μετρήσιμη μείωση των λιπιδίων του αίματος σε κλινική μελέτη».

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά, που τώρα θέλουν να διερευνήσουν αν το συστατικό μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

2. Μπορεί να μειώνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές από το Osaka Metropolitan University στην Ιαπωνία στρατολόγησαν 42 συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν 5g — περίπου μια κουταλιά της σούπας — μαύρο κύμινο σε σκόνη καθημερινά για οκτώ εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση στα τριγλυκερίδια, στην «κακή» χοληστερίνη και στα συνολικά επίπεδα χοληστερίνης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης. Τέτοιες βελτιώσεις σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

3. Φαίνεται να αναστέλλει τον σχηματισμό λιποκυττάρων (αντι-αδιπογένεση)

Η ομάδα διεξήγαγε και κυτταρικά πειράματα για να κατανοήσει τις σχετικές διαδικασίες. Διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα μαύρου κύμινου αναστέλλει την αδιπογένεση – τον σχηματισμό και την ωρίμανση των λιποκυττάρων.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι σπόροι μαύρου κύμινου είναι χρήσιμοι ως λειτουργική τροφή για την πρόληψη της παχυσαρκίας και των παθήσεων που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής», δήλωσε η καθηγήτρια Akiko Kojima–Yuasa.

4. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το συστατικό χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην παραδοσιακή ιατρική για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες.

5. Άλλες πιθανές επιδράσεις

«Ελπίζουμε να διεξάγουμε μεγαλύτερης διάρκειας και κλίμακας κλινικές δοκιμές για να μελετήσουμε τις επιδράσεις του μαύρου κύμινου στον μεταβολισμό», πρόσθεσε η καθηγήτρια Kojima–Yuasa. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διερευνήσουμε τις επιδράσεις του στην ινσουλινοαντοχή σε άτομα με διαβήτη και στους φλεγμονώδεις δείκτες».

Το μπαχαρικό του King Tut που μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση

Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύτηκε το 2021, χαρακτήρισε τον σπόρο μαύρου κύμινου ως «θαυματουργό βότανο» χάρη στην ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, να ενισχύει την ανοσία, να υποστηρίζει την επιβίωση των κυττάρων και να βελτιώνει τον μεταβολισμό.

Πηγές: Daily Mail, WILEY Online Library, Eat This Much, Oxford Academic, Taylor & Francis, MDPI, WILEY Online Library, Biomedical Research and Therapy, Pharmacognosy Journal, International Journal of Medical Research & Health Sciences

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το μαύρο κύμινο (Nigella sativa) παρουσιάζει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και μεταβολική δράση.
  • Καθημερινή κατανάλωση 5g σε σκόνη βελτιώνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερίνη.
  • Φαίνεται να αναστέλλει τον σχηματισμό λιποκυττάρων, προσφέροντας φυσική υποστήριξη ενάντια στην παχυσαρκία.
  • Οι επιστήμονες σχεδιάζουν νέες μελέτες για τα οφέλη του σε διαβήτη και ινσουλινοαντοχή.
Scroll to Top