Πιείτε μια μπίρα! 8 επιστημονικές μελέτες τη συνιστούν

μπίρα και οφέλη

Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ανοίξετε μία κρύα μπίρα μετά από μια κουραστική και ζεστή μέρα. Θα σας δροσίσει και θα σας ωφελήσει!

Τείνουμε να αντιμετωπίζουμε την μπίρα ως μια ένοχη απόλαυση, ίσως επειδή την έχουμε συνδέσει με φούσκωμα και αύξηση βάρους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Αλλά όταν καταναλώνεται με μέτρο (επαναλαμβάνουμε, με μέτρο), τα οφέλη ενός ποτηριού γεμάτο μπίρα είναι πολλά!

Τι ακριβώς συνιστά «ποτό με μέτρο», ούτως ή άλλως; Οι διατροφικές συστάσεις ορίζουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο για κατανάλωση αλκοόλ ως μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνετε. Τι λένε λοιπόν οι επιστημονικές μελέτες για την μπίρα;

1 Προσφέρει θρεπτικά συστατικά

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η μπίρα μοιάζει περισσότερο με τρόφιμο παρά με ρόφημα — άλλωστε αναφέρεται ως «υγρό ψωμί».  Σύμφωνα με μελέτη, «η μπίρα περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β από το κρασί. Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά της μπύρας είναι ισοδύναμη με αυτή του κρασιού, αλλά τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά είναι διαφορετικά. Το κριθάρι και ο λυκίσκος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της μπίρας περιέχουν φλαβονοειδή, διαφορετικά από εκείνα που περιέχουν τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού».

Ο Charlie Bamforth, καθηγητής επιστημών ζυθοποιίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ισχυρίζεται επίσης ότι η μπίρα υπερτερεί του κρασιού όταν πρόκειται για βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Η μπίρα έχει επίσης σημαντικές φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Και είναι μία από τις λίγες σημαντικές διατροφικές πηγές πυριτίου, το οποίο η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η προκαταρκτική έρευνα του Bamforth δείχνει επίσης ότι μπορεί να περιέχει πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο μας.

2 Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν 3 έως 4 φορές την εβδομάδα μπίρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν μπίρα, οι άνδρες που απολάμβαναν από μία έως έξι μπίρες την εβδομάδα είχαν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη.

3 Κάνει την καρδιά σας υγιή

Το κρασί τείνει να είναι επιλογή για μια υγιή καρδιά. Αλλά υπάρχει λόγος να επιλέξετε και την μπίρα για τον ίδιο λόγο. Μια προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Heart Association Scientific Sessions 2016 παρακολούθησε 80.000 συμμετέχοντες για έξι χρόνια και διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν μέτρια κατανάλωση μπίρας είχαν βραδύτερη μείωση των επιπέδων της HDL ή της «καλής» χοληστερόλης και επομένως, μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνδρες που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, όσοι έπιναν μπίρα είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

4 Ενισχύει τα οστά

Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Endocrinology διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση μπίρας αύξησε την οστική πυκνότητα στους άνδρες. Αυτό οφείλεται στο πυρίτιο που περιέχει η μπίρα, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τον σχηματισμό των οστών.

5 Ενδυναμώνει τον εγκέφαλο

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ύπαρξης πυριτίου στη λίστα συστατικών; Βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου σας από ενώσεις που πιστεύεται ότι προκαλούν γνωστικές ασθένειες. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν μέτρια κατανάλωση μπίρας έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια από εκείνους που δεν πίνουν. Μια άλλη εξήγηση: επειδή αυξάνει την καλή χοληστερόλη, βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, ένα ποτήρι μπίρα μπορεί να σας κάνει εξυπνότερους! Σύμφωνα με μελέτη, τα άτομα με μέτρια κατανάλωση μπίρας έλυσαν γρίφους πιο γρήγορα από όσους δεν έπιναν. Το αλκοόλ αύξησε κατά 30% την πιθανότητα να βρουν τη λύση.

6 Καθαρίζει τα δόντια σας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biomedicine and Biotechnology διαπίστωσε ότι η μπύρα μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια να σχηματιστούν – και να αναπτυχθούν – στα δόντια σας. Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις των εκχυλισμάτων μπίρας στα βακτήρια που σχηματίζουν βιοφίλμ και προάγουν την τερηδόνα και την ουλίτιδα και διαπίστωσαν ότι ακόμη και το πιο αδύναμο εκχύλισμα που δοκιμάστηκε εμπόδιζε τη δραστηριότητα των βακτηρίων. Η μπίρα ήταν επίσης ένα από τα καλύτερα εκχυλίσματα για τον αποκλεισμό της επικοινωνίας μεταξύ των βακτηρίων, γεγονός που επιβραδύνει την ανάπτυξή τους.

7 Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή στο σώμα είναι η υποκείμενη αιτία πολλών ασθενειών και σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition & Food Research, ο λυκίσκος (βασικό συστατικό της μπίρας) έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ερευνητές συνέκριναν την αντιφλεγμονώδη δράση διαφορετικών λυκίσκων και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λυκίσκου σε μορφή μπίρας παρεμβαίνει στις ενώσεις που προκαλούν φλεγμονή.

8 Μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Μια μελέτη που διεξήχθη από ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν μέτρια κατανάλωση μπίρας ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν πίνουν. Αλλά μην το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για άμετρη κατανάλωση, επειδή η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Μελέτες δείχνουν ότι η ήπια κατανάλωση μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, δεδομένου ότι επηρεάζει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και δυναμώνει την καρδιά σας.

 

Scroll to Top