Site icon Όλο Υγεία

Το Νο1 καλοκαιρινό φρούτο για υγιή εγκέφαλο, καρδιά και έντερο

καλοκαιρινό φρούτο - σταφύλια

Φωτογραφία: 123rf

Ανακαλύψτε ποιο είναι το καλοκαιρινό φρούτο που ξεχωρίζει για τα οφέλη του στην υγεία, καθώς σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να προστατεύσει την καρδιά και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου.

Το φρούτο πετιμέζι που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ρυθμίζει τη γλυκόζη και είναι υποκατάστατο της ζάχαρης

Το Νο1 καλοκαιρινό φρούτο που προσφέρει οφέλη για τον εγκέφαλο, την καρδιά και το έντερο

Η κατανάλωση φρούτων έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αλλά και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι φυτικές ίνες και τα φυτοχημικά που περιέχονται στα φρούτα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων και στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου, προστατεύοντας έτσι τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων σχετίζεται ανεξάρτητα με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιαγγειακών συμβάντων, καθώς και βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής.

Όταν πρόκειται να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και μετάλλων καθημερινά, τα φρούτα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry, υπάρχει ένα φρούτο που ξεχωρίζει και προάγει έναν πιο υγιή εγκέφαλο, καρδιά και έντερο: τα φρέσκα σταφύλια.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη ισχυρίζεται ότι τα σταφύλια μπορούν και πρέπει να καταταγούν στην κατηγορία των «superfood», δηλαδή τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν τη γενική υγεία και ευεξία.

Το φρούτο της θεάς Brighid που μπορεί να ελέγξει τη χοληστερίνη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ίνες

Τι κάνει τα σταφύλια καλά για την υγεία;

Ο κύριος λόγος που τα σταφύλια αξίζουν τον χαρακτηρισμό «superfood» είναι τα υψηλά επίπεδα φυτοθρεπτικών συστατικών, συγκεκριμένα των πολυφαινολών.

«Οι πολυφαινόλες είναι μια μεγάλη κατηγορία φυτοθρεπτικών ουσιών που είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες», εξηγεί η διατροφολόγος Avery Zenker, RD, MAN στο RealSimple.

«Ορισμένοι τύποι πολυφαινολών που βρίσκονται στα σταφύλια περιλαμβάνουν φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και στιλβένια. Πολλά από τα οφέλη των σταφυλιών για την υγεία αποδίδονται στην επίδραση αυτών των ενώσεων στο σώμα, ιδίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους».

Όταν αυτές οι πολυφαινόλες εισέρχονται στον οργανισμό, εστιάζουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, δηλαδή μορίων που αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και μπορούν με την πάροδο του χρόνου να βελτιώσουν την καρδιοαγγειακή, εγκεφαλική, ανοσολογική και μεταβολική υγεία.

Πεπόνι ή καρπούζι: Ποιο βοηθά στην απώλεια βάρους και είναι πιο θρεπτικό;

Τα θρεπτικά συστατικά αλλάζουν ανάλογα με το χρώμα του σταφυλιού

Ανάμεσα στα κόκκινα, μοβ και πράσινα σταφύλια, ίσως αναρωτιέστε ποιο χρώμα έχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

«Οι περισσότερες πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά στα μοβ και κόκκινα σταφύλια βρίσκονται στη φλούδα», εξηγεί η Zenker.

«Τα μοβ σταφύλια περιέχουν περισσότερες ανθοκυανίνες από τα κόκκινα και πολύ περισσότερες από τα πράσινα. Τα σταφύλια μοβ χρώματος έχουν επίσης σημαντικά υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC) από τα κόκκινα ή πράσινα σταφύλια. Το έντονο χρώμα των μοβ σταφυλιών υποδηλώνει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών».

Οι ανθοκυανίνες είναι εκείνες που δίνουν στα μοβ σταφύλια το βαθύ τους χρώμα, ουσίες που τα κόκκινα και πράσινα σταφύλια περιέχουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η Zenker επισημαίνει επίσης ότι, παρόλο που τα σταφύλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η κατανόηση της τροφικής μήτρας μπορεί να εξηγήσει καλύτερα πώς αυτά τα συστατικά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

«Η τροφική μήτρα είναι η φυσική και χημική δομή μιας τροφής και, ουσιαστικά, πώς τα θρεπτικά συστατικά της αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», αναφέρει.

«Τα σταφύλια δεν είναι απλώς ένα σύνολο απομονωμένων ενώσεων όπως τα φυτοθρεπτικά συστατικά. Η τροφική μήτρα καθορίζει πώς αυτά τα συστατικά πέπτονται, απορροφώνται, πώς αλληλεπιδρούν με το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζουν το σώμα».

Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να καταναλώσετε τεράστιες ποσότητες για να απολαύσετε τα οφέλη τους, περίπου ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα (ή 22 έως 44 ρόγες, για να είμαστε ακριβείς) μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην υγεία σας.

Διαβήτης: 8 φρούτα με λίγη ζάχαρη που δεν προκαλούν αιχμές γλυκόζης

3 λόγοι για να τρώτε περισσότερα σταφύλια

Για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το μήνυμα αυτής της μελέτης, ζητήσαμε από τους ειδικούς να μας πουν μερικούς βασικούς λόγους για να προσθέσουμε περισσότερα σταφύλια στη διατροφή μας.

Ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία

«Τα σταφύλια είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη και προανθοκυανιδίνες, ενώσεις που μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και διατηρώντας υγιή επίπεδα χοληστερόλης», αναφέρει η διατροφολόγος με ειδίκευση στην καρδιολογία Michelle Routhenstein, MS, RD.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όσο περισσότερα σταφύλια καταναλώνετε, τόσο περισσότερο παρέχετε στον οργανισμό σας καρδιοπροστατευτικά θρεπτικά συστατικά.

Υποστηρίζουν τη γνωστική υγεία

Καθώς μεγαλώνουμε, η γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου τείνει να μειώνεται, όμως με μια υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με ορισμένες συνήθειες που ενισχύουν τον εγκέφαλο, μπορείτε να περιορίσετε ή να καθυστερήσετε τη σχετική φθορά.

«Η ποικιλία των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί να προστατεύσει τους νευρώνες και να προάγει τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία», αναφέρει η Routhenstein.

«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών».

9 φρούτα που μειώνουν φυσικά τη χοληστερίνη

Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Τα σταφύλια είναι μια αντιφλεγμονώδης υπερδύναμη, και αυτές οι ιδιότητες παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου.

«Οι πολυφαινόλες από τα σταφύλια έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου αυξάνοντας τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του πεπτικού οικοσυστήματος», εξηγεί η Zenker.

«Τα μικρόβια του εντέρου έχει επίσης διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των πολυφαινολών, ενδεχομένως αυξάνοντας τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία. Η σχέση μεταξύ των φυτοθρεπτικών συστατικών και του μικροβιώματος του εντέρου παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα για την εξαγωγή πιο ισχυρών συσχετισμών».

Το Νο1 φρούτο με την περισσότερη πρωτεΐνη, σύμφωνα με ειδικό

Πέραν αυτού, το μικροβίωμα του εντέρου έχει σημαντική επίδραση και σε άλλα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version