Σταφύλι: Ποια ποικιλία είναι καλύτερη για απώλεια βάρους; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

σταφύλια απώλεια βάρους

Είναι πολύ πιο εύκολο να τρώτε καλά όταν τα υγιεινά τρόφιμα είναι και τα νόστιμα. Τα σταφύλια έχουν αυτό το πλεονέκτημα, καθώς θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα σταφύλια ξεπερνούν τις πωλήσεις σχεδόν όλων των άλλων φρούτων με περισσότερους από 77,8 εκατομμύρια τόνους να καταναλώνονται ετησίως σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.

Τα σταφύλια διακρίνονται για τη συμβολή τους στην απώλεια βάρους, αλλά μόνο ως μέρος μιας κατά τα άλλα υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιού

Το σταφύλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία από μόνο του, αλλά αποτελεί συχνά και συστατικό δημοφιλών τροφών και ποτών, από μαρμελάδες και ζελέ μέχρι χυμούς και κρασί. Αν και υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες διαφορετικοί τύποι σταφυλιών σε όλο τον κόσμο, τα κόκκινα και τα πράσινα χωρίς κουκούτσι είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες.

Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα καλή πηγή ρεσβερατρόλης, μιας ένωσης που υποστηρίζει την καρδιαγγειακή και γνωστική υγεία. Αλλά όλα τα σταφύλια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και έχουν αντικαρκινογόνα και αντιφλεγμονώδη οφέλη που τα καθιστούν ένα από τα καλύτερα φρούτα για την καρδιά.

«Επίσης, το σταφύλι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ και φυτικών ινών», λέει ο Josh Redd, ιδρυτής του RedRiver Health and Wellness και συγγραφέας του «The Truth About Low Thyroid».

Η Lisa Young, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επαινεί το συγκεκριμένο φρούτο για τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, η βιταμίνη C που περιέχεται στο φρούτο συμβάλλει σε ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Έχουν επίσης πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Αυτό συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης επειδή βοηθά στη μείωση της έντασης στα αιμοφόρα αγγεία», εξηγεί η ειδικός.

Πώς βοηθούν τα σταφύλια στην απώλεια βάρους;

Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων βοηθά στη μείωση του βάρους και αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για το σταφύλι.

1. Περιέχουν νερό

Το συγκεκριμένο φρούτο συνδέεται κυρίως με την απώλεια βάρους επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που κάνει κάποιον να νιώθει πιο χορτάτος.

2. Έχουν φυτικές ίνες που σας χορταίνουν

Συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας και έχουν χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, που σημαίνει χαμηλότερο όγκο θερμίδων από άλλα φρούτα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνει ότι ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα μικρό κουτί αποξηραμένες σταφίδες.

Η Audra Wilson, βαριατρική διαιτολόγος στο Northwestern Medicine Delnor Hospital, συμφωνεί ότι το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να είναι χορταστική τροφή, αλλά λέει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης διατροφής.

«Ο συνδυασμός των σταφυλιών με μια άπαχη πρωτεΐνη όπως το τυρί με χαμηλά λιπαρά ή το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό σνακ λόγω του συνδυασμού χορταστικών φυτικών ινών και χορταστικής πρωτεΐνης», εξηγεί.

3. Ικανοποιούν την επιθυμία σας για γλυκό

Τα φυσικά σάκχαρα στα σταφύλια δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τα περισσότερα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σημειώνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τρώγοντας σταφύλια, θα περιορίσετε επίσης την επιθυμία να φάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Ποια σταφύλια είναι τα καλύτερα για απώλεια βάρους;

Οι διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών είναι περίπου ίδιες όσον αφορά τη θερμιδική πυκνότητα, επομένως δεν υπάρχει κανένα σταφύλι που να είναι καλύτερο για απώλεια βάρους.
Ωστόσο, τα σταφύλια διαφέρουν ως προς τη συνολική θρεπτική τους αξία. Τα σταφύλια με πιο σκούρο χρώμα, τα κόκκινα, μαύρα και τα μωβ έχουν σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από τα λευκά και τα πράσινα σταφύλια.

Πόσο σταφύλι είναι καλό να καταναλώνουμε

Αν και οι οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης για τα σταφύλια ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι δύο φλιτζάνια σταφύλια την ημέρα μπορεί να είναι η ιδανική ποσότητα, που σύμφωνα με την έρευνα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ζήσει περισσότερο.

Ο Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ, προτείνει να απολαμβάνουμε τα φρούτα αυτά σε μέτριες ποσότητες αλλά να μην υπερβάλουμε στην κατανάλωσή τους ως τρόπο ελέγχου του βάρους.

Ο Δρ. Redd συμφωνεί και προειδοποιεί επίσης ότι το φρούτο έχει υψηλότερη ποσότητα φρουκτόζης από ό, τι πιστεύουν ορισμένοι. «Λάβετε υπόψη ότι τα σταφύλια και άλλα φρούτα σήμερα έχουν εκτραφεί για να είναι πολύ πιο γλυκά από ό,τι ήταν αρχικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, είναι καλό να απολαμβάνετε τα σταφύλια με μέτρο».

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top