Φουντούκια: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φουντουκια

Αυτός ο ξηρός καρπός μπορεί να υποστηρίξει την υγεία μας, να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη ,κάνει καλό στην καρδιά ενώ έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Παράλληλα προστατεύει το σπέρμα των αντρών.

Τί είναι τα φουντούκια

Τα φουντούκια είναι οι καρποί της φουντουκιάς, ενός φυλλοβόλου δέντρου που ανήκει στην οικογένεια των Βετουλίδων. Έχουν στρογγυλό ή ελαφρώς ωοειδές σχήμα, με σκληρό κέλυφος. Καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε εύκρατα κλίματα σε όλο τον κόσμο.

Φουντούκια: Διατροφική αξία

100 γραμμάρια φουντούκια περιέχουν:

  • Θερμίδες: 628
  • Λιπαρά: 60.75 g
  • Υδατάνθρακες: 16.7 g
  • Διαιτητικές ίνες: 9.7 g
  • Πρωτεΐνη: 14.95 g
  • Ασβέστιο: 114 mg
  • Σίδηρος: 4.7  mg
  • Κάλιο: 680 mg

Φουντούκια: Οφέλη

Τα φουντούκια περιέχουν βιταμίνη Ε, καλά λιπαρά, φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ξεχωρίζουν για τη γλυκιά τους γεύση και μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα ή αλεσμένα σε μορφή πραλίνας. Ποια είναι τα οφέλη τους;

  1. Συμβάλλουν στη μείωση του βάρους
  2. Προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων
  3. Μειώνουν τη χοληστερόλη
  4. Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη
  5. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς
  6. Μειώνουν τη φλεγμονή
  7. Αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

1. Συμβάλλουν στη μείωση του βάρους

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών, της μειωμένης αύξησης βάρους και του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι από εκείνους που δεν έτρωγαν.

2. Προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που προστατεύουν από την οξείδωση των κυττάρων. Τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά στα φουντούκια είναι οι φαινολικές ενώσεις, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος αλλά και της φλεγμονής.

Επίσης, μειώνουν την έκταση της κυτταρικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φουντούκια περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από τύπους κυτταρικής βλάβης που συνδέονται με τον καρκίνο.

3. Μειώνουν τη χοληστερόλη

Μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (VLDL) των συμμετεχόντων. Αυτός ο τύπος χοληστερόλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να  πάρετε τα οφέλη των φουντουκιών είναι να τα τρώτε καθημερινά, χωρίς να αυξήσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Επίσης, αποτελέσματα ανασκόπησης μελετών του 2016 έδειξαν ότι τα φουντούκια θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης.

4. Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η κατανάλωση ενός μείγματος ξηρών καρπών που περιλαμβάνει φουντούκια μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μια μικρή δοκιμή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός μείγματος ξηρών καρπών 30 g που περιείχε 7,5 g φουντούκια κάθε μέρα βελτίωσε την ευαισθησία των συμμετεχόντων στην ινσουλίνη σε 12 εβδομάδες. Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Η βελτίωση αυτής της ευαισθησίας μειώνει τον κίνδυνο της πάθησης.

5. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Τα φουντούκια συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φουντούκια μπορεί να βελτιώσει τους βιοδείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, κάλιο, μαγνήσιο, ίνες, αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, να μειώσει την ολική και την LDL χοληστερόλη, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και  να βελτιώσει τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

6. Μειώνουν τη φλεγμονή

Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φουντούκια μείωσε τα σημάδια φλεγμονής στους συμμετέχοντες.

7. Αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να βελτιώσει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Πώς να τα καταναλώσετε

  • Ωμά: Ως σνακ ή σε σαλάτες.
  • Μαγειρεμένα: Σε γλυκά, κέικ, σάλτσες, πιάτα με κρέας ή λαχανικά.
  • Φουντουκέλαιο: Έχει διάφορες χρήσεις στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την κοσμετολογία.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με αλλεργία στα φουντούκια: Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε τρόφιμο, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στα φουντούκια.
  • Άτομα με αλλεργίες σε φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς όπως κάσιους, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα ή πεκάν, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αλλεργίας στα φουντούκια λόγω διασταυρούμενης αντίδρασης.
  • Άτομα με αλλεργία στη γύρη σημύδας: Ορισμένα άτομα με αλλεργία στη γύρη σημύδας μπορεί επίσης να εμφανίσουν διασταυρούμενη αντίδραση με τα φουντούκια λόγω παρόμοιων πρωτεϊνών.
Όλο Υγεία

Scroll to Top