Site icon Όλο Υγεία

Τα «πεπόνια των δέντρων» που προστατεύουν την καρδιά, το έντερο και την όραση και μειώνουν τη φλεγμονή

Τα «πεπόνια των δέντρων» που προστατεύουν την καρδιά, το έντερο και την όραση και μειώνουν τη φλεγμονή

Φωτογραφία: 123rf

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές ονόμασαν αυτό το φρούτο «πεπόνια των δέντρων» επειδή ο καρπός του μοιάζει κάπως με πεπόνι. Δαγκώστε μια φέτα και απολαύστε μια γεύση από τις τροπικές περιοχές και θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες. 

Το φρούτο των καραβανιών που προλαμβάνει τον καρκίνο, μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει τα μάτια

Ποια είναι τα «πεπόνια των δέντρων» και ποια η διατροφική τους αξία

Οι παπάγιες είναι μούρα. Αναπτύσσονται σε ψηλά φυτά που μοιάζουν με δέντρα σε τροπικές περιοχές όπως η Κεντρική Αμερική, η Ινδία και το Μεξικό. «Οι παπάγιες έχουν υφή σαν πεπόνι και είναι γεμάτες με β-καροτίνη, βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά», λέει η διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Julia Zumpano. «Μπορείτε ακόμη να φάτε και τους τραγανούς μαύρους σπόρους του φρούτου».

Η παπάγια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της όρασης, στην καταπολέμηση ασθενειών, στην πρόληψη φλεγμονών, στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στην προστασία της καρδιάς. Η Zumpano περιγράφει όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η παπάγια μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.

Διατροφική αξία της παπάγιας

Μια μικρή παπάγια (157 γραμμάρια) παρέχει:

Άλλα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

Ποια είναι τα οφέλη της παπάγιας για την υγεία;

Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στις παπάγιες καθιστούν αυτό το φρούτο μια θρεπτική προσθήκη στα γεύματα. Η παπάγια παρέχουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία.

  1. Προστατεύει την όραση
  2. Καταπολεμά τις ασθένειες
  3. Αποτρέπει τη φλεγμονή
  4. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου
  5. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
  6. Προστατεύει την καρδιά

Ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για μακροζωία; Η Νο1 επιλογή των αιωνόβιων

1. Προστατεύει την όραση

Μια φυσική χρωστική τροφίμων που ονομάζεται καροτενοειδή δίνει στις παπάγιες τις πορτοκαλί, κίτρινες και ροζ αποχρώσεις τους. Όπως τα καρότα, έτσι και οι παπάγιες έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη. «Το σώμα μετατρέπει τη β-καροτίνη σε βιταμίνη Α», εξηγεί η Zumpano. «Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την καλή όραση».

Ένα φλιτζάνι κομμένη παπάγια περιέχει 68 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας (περίπου 33%).

2. Καταπολεμά τις ασθένειες

Με 95 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, μια μικρή παπάγια παρέχει περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια αξία. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτήν την υδατοδιαλυτή βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη C από τρόφιμα και ποτά κάθε μέρα.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού. Η βιταμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Επιπλέον, οι φυτικές χημικές ουσίες (φυτοθρεπτικά συστατικά) στις παπάγιες, όπως το λυκοπένιο, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η βιταμίνη C στις παπάγιες βοηθά το σώμα και με άλλους τρόπους:

3. Αποτρέπει τη φλεγμονή

Οι παπάγιες έχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη και βοηθά στην ελαχιστοποίηση του οξειδωτικού στρες. «Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν δεν έχετε αρκετά αντιοξειδωτικά για να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες», εξηγεί η Zumpano. «Η προκύπτουσα κυτταρική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας».

Μια μικρή ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τα εκχυλίσματα στις παπάγιες μπορούν να προστατεύσουν από:

4. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση παπάγιας μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου. Τα φυσικά ζυμωμένα τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά που υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. «Τα προβιοτικά είναι υγιή βακτήρια που βοηθούν στην πέψη και καταπολεμούν τη φλεγμονή», σημειώνει η Zumpano.

5. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Η ζυμωμένη παπάγια μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη). Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν έχετε προδιαβήτη. Αλλά δεν είναι καλό για άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη. «Θα μπορούσατε να καταλήξετε με πολύ χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, γνωστό και ως υπογλυκαιμία», προειδοποιεί η Zumpano.

6. Προστατεύει την καρδιά

Μια μικρή, κομμένη σε φέτες παπάγια έχει 286 χιλιοστόγραμμα καλίου. Αυτό αντιστοιχεί στο 6% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας. «Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την αρτηριακή πίεση», λέει η Zumpano.

Τα 7 φρούτα που μπορούν να μειώσουν το φούσκωμα, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

Η βιταμίνη C στις παπάγιες μειώνει επίσης την υψηλή αρτηριακή πίεση ελαχιστοποιώντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο στις παπάγιες μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη.

Πηγές: Cleveland Clinic, Antioxidants, Biology, Foods, International Journal of Molecular Sciences

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version