Ποιο τροπικό φρούτο ρίχνει τη χοληστερόλη και ενισχύει το ανοσοποιητικό – Προλαμβάνει οφθαλμικές και στοματικές παθήσεις

τροπικό φρούτο

Ένα τροπικό φρούτο που έχει κερδίσει τους καταναλωτές με τη γλυκιά του γεύση. Το φρούτο αυτό όμως προσφέρει πολλά περισσότερα από μία νόστιμη γεύση. Είναι γεμάτο με βασικά θρεπτικά συστατικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το φρούτο έχει υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει βιταμίνες A, C και E οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως το παντοθενικό οξύ και το φυλλικό οξύ, καθώς και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο.

Κάνει καλό στην πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγεία της καρδιάς. Το τροπικό φρούτο μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας, ενώ χρησιμοποιείται και σε συμπληρώματα διατροφής αλλά και σε καλλυντικά προϊόντα.

Το τροπικό φρούτο: η παπάγια

Η παπάγια είναι ένα μαλακό σαρκώδες φρούτο και είναι ο καρπός του φυτού Carica papaya. Η μεγαλύτερη παραγωγή της γίνεται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Ο διατροφικός πλούτος της είναι μεγάλος και πολλά τα οφέλη της για την υγεία.

Γιατί πρέπει να τρώτε παπάγια

Ο καρπός της είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά, ενώ στην ακατέργαστη μορφή της περιέχει ένζυμα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής. Η παπάγια χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα καλλυντικά, δερματικά προϊόντα και προϊόντα ομορφιάς, όπως σαπούνια, καθώς και σε ορισμένες τσίχλες.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως καροτένια, φλαβονοειδή και βιταμίνη C, καθώς και σε ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φυλλικό οξύ και παντοθενικό οξύ). Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και μετάλλων, όπως το μαγνήσιο.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ωμής παπάγιας περιέχει μόνο 43 θερμίδες. Μπορείτε εύκολα να την προσθέσετε στα smoothies και τις σαλάτες σας χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας.

Τα οφέλη της παπάγιας για την υγεία:

 1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
 2. Κάνει καλό στην πέψη
 3. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
 4. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
 5. Προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
 6. Κάνει καλό στη στοματική υγεία
 7. Βοηθά στη φροντίδα του δέρματος

1.Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η παπάγια ξεχωρίζει για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά.

Μια μελέτη που περιελάμβανε ηλικιωμένα άτομα στα οποία χορηγήθηκε ένα ζυμωμένο παρασκεύασμα παπάγιας για τέσσερις εβδομάδες έδειξε σημαντική μείωση της οξειδωτικής βλάβης στα ερυθρά αιμοσφαίρια και προστασία από την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Μια άλλη μελέτη σε προ-διαβητικά άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή της ενίσχυσε σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το ίδιο έγινε και σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

2. Κάνει καλό στην πέψη

Η παπάγια θεραπεύει διάφορες πεπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και του έλκους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι τόσο ο χυμός όσο και η ώριμη παπάγια διευκολύνουν την πέψη.

Η περιεκτικότητα του φρούτου σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ενίσχυση των κινήσεων του εντέρου, βοηθώντας στη διέλευση των κοπράνων και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα, όπως σημειώνουν αυστριακοί ερευνητές.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις γαστροπροστατευτικές επιδράσεις του εκχυλίσματος σπόρων παπάγιας, καταδεικνύοντας σημαντική μείωση των γαστρικών αλλοιώσεων και των συμπτωμάτων του έλκους.

3. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Η ενσωμάτωση της παπάγιας στη διατροφή σας μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς. Όχι μόνο ο καρπός, αλλά ακόμη και οι σπόροι της συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι παπάγιες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση των επιπέδων της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης, υποστηρίζοντας περαιτέρω την καρδιαγγειακή υγεία.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση της άγουρης παπάγιας σε μια τακτική διατροφή έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως έδειξαν έρευνες. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση μπορεί να είναι ένας νόστιμος και φυσικός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

4. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Οι παπάγιες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας. Αυτά τα φρούτα περιέχουν ένζυμα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε διάφορα μέρη του σώματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research.

Η έρευνα δείχνει ότι τα φύλλα της παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση σε πολλές αλλεργικές καταστάσεις και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άσθμα, ενώ άλλη μελέτη έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

5. Προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια οφθαλμική διαταραχή που σχετίζεται με την ηλικία, κατά την οποία τα οφθαλμικά κύτταρα εκφυλίζονται, με αποτέλεσμα τη θολή όραση και μερικές φορές την τύφλωση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Ophthalmology, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων που είναι πλούσια σε καροτενοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β-καροτένιο δίνει στην παπάγια το πορτοκαλί χρώμα της. Ακριβώς όπως τα καρότα συμβάλλουν στη βελτίωση της όρασης λόγω της παρουσίας β-καροτίνης, οι παπάγιες είναι επίσης γνωστό ότι είναι αποτελεσματικές στη μείωση των επιπτώσεων της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Είναι επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στη διατήρηση της υγιούς όρασης.

6. Κάνει καλό στη στοματική υγεία

Διάφορα μέρη του δέντρου, συμπεριλαμβανομένου του καρπού, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την οδοντιατρική φροντίδα. Ένα διάλυμα που παρασκευάζεται από τα φύλλα παπάγιας έχει βρεθεί αποτελεσματικό στην ανακούφιση του πονόδοντου, των στοματικών πληγών και του πονόλαιμου.

Επιπλέον, μια μελέτη που εξέτασε τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του εκχυλίσματος φύλλων Carica papaya σε οδοντόκρεμα έδειξε την αποτελεσματικότητά του στη μείωση της μεσοδόντιας αιμορραγίας σε υγιή άτομα. Η μελέτη έδειξε ότι τα φύλλα, τόσο ως οδοντόκρεμα όσο και στο στοματικό διάλυμα, μείωσε σημαντικά τη φλεγμονή των ούλων.

Μια άλλη έρευνα επικεντρώθηκε σε μια οδοντόκρεμα που περιείχε παπαΐνη, ένα ένζυμο που βρίσκεται στην παπάγια και η οποία χρησιμοποιήθηκε από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ορθοδοντική θεραπεία. Αυτή η οδοντόκρεμα ήταν αποτελεσματική στη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της παπάγιας ως φυσικό συμπλήρωμα στη φροντίδα της στοματικής υγείας.

7. Βοηθά στη φροντίδα του δέρματος

Αποτελεί σπουδαίο παράγοντα αναζωογόνησης και καθαρίζει το δέρμα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά αλλά και σε σπιτικές μάσκες προσώπου.

Μάλιστα το λυκοπένιο, που υπάρχει στην παπάγια, μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ένα καλό μασάζ προσώπου με παπάγια είναι μια υπέροχη θεραπεία για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Εάν είστε άτομο που περνάει τον περισσότερο χρόνο του σε εξωτερικούς χώρους, τότε μπορεί να σας βοηθήσει πολύ, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που γερνούν το δέρμα σας.

Παράλληλα οι ευεργετικές ιδιότητες και τα θεραπευτικά ένζυμα βοηθούν στην αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος και του ερεθισμένου δέρματος. Οι φλούδες της χρησιμοποιούνται επίσης για να τρίβετε το πρόσωπο και τα χέρια για υγιές δέρμα, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία δερματικών διαταραχών, όπως το έκζεμα, οι δερματικές λοιμώξεις και η ψωρίαση.

Μπορεί να προστεθεί εύκολα σε σαλάτες, χυμούς, smoothies και σάλτσες. Αν αναρωτιέστε τι γεύση έχει, έχει ήπια έως εξαιρετικά γλυκιά γεύση. Έχει τις γεύσεις του πεπονιού και του μάνγκο. Η ώριμη παπάγια έχει υφή που μοιάζει με βούτυρο και λιώνει όταν βάζετε έναν κύβο στο στόμα σας.

Παραπομπές

 1. Relationship between aging and susceptibility of erythrocytes to oxidative damage: in view of nutraceutical interventions
 2. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders
 3. Vitamin C consumption is associated with less progression in carotid intima media thickness in elderly men: A 3-year intervention study
 4. Carica papaya increases regulatory T cells and reduces IFN-γ+ CD4+ T cells in healthy human subjects
 5. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy
Scroll to Top