Site icon Όλο Υγεία

Ποιο είδος ψωμιού αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου – Τι αναφέρει σοκαριστική μελέτη

ψωμί - καρκίνος στο παχύ έντερο

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να προσέχετε την υγεία του εντέρου σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου; Μια πρόσφατη σοκαριστική μελέτη αναδεικνύει τη σχέση ανάμεσα σε συγκεκριμένο είδος ψωμιού και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Ζήστε περισσότερο και καλύτερα: 4 τρόφιμα από τις «μπλε ζώνες» που προτείνει ειδικός

Διατροφή και καρκίνος του παχέος εντέρου – Ο ρόλος του ψωμιού

Μελέτες εδώ και καιρό έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λευκού ψωμιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας, ενώ το ψωμί ολικής άλεσης φαίνεται να έχει ουδέτερη ή ακόμη και προστατευτική επίδραση στην υγεία. Σπουδαίο ρόλο παίζει και η ποιότητα του ψωμιού στην υγιεινή διατροφή με το ψωμί ολικής άλεσης να προσφέρει θρεπτικά οφέλη χωρίς να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Τώρα οι επιστήμονες προχώρησαν σε περαιτέρω ανάλυση και βρήκαν ότι ένα συγκεκριμένο είδος ψωμιού μπορεί να συνδέεται με ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η τακτική κατανάλωση λευκού, συσκευασμένου ψωμιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά περισσότερο από ένα τρίτο, υποδεικνύει μια νέα κλινική δοκιμή.

Αντίθετα, η κατανάλωση άφθονων «σκούρων κίτρινων» λαχανικών όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, καθώς και η κατανάλωση καφέ, θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προστασία.

Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι μια πληθώρα παραγόντων είναι πιθανό να ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου, από την αυξημένη ρύπανση και την παχυσαρκία έως και τα αόρατα σωματίδια πλαστικού στο πόσιμο νερό.

Διαβήτης: Μειώστε τον γλυκαιμικό δείκτη σε μακαρόνια, ρύζι και ψωμί έως 50% με το κόλπο του Harvard

Η διατροφή που προκαλεί φλεγμονές είναι συγκεκριμένη

Τώρα, Αμερικανοί ειδικοί έχουν αποκαλύψει στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας «φλεγμονώδους διατροφής» υψηλού επιπέδου μπορεί να είναι μια «παραβλεπόμενη» αιτία.

Τρόφιμα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνουν επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα, ζαχαρούχα ποτά, εξευγενισμένους υδατάνθρακες όπως λευκά ζυμαρικά ή ψωμί, καθώς και εντόσθια.

Ωστόσο, λαχανικά σκούρου κίτρινου χρώματος όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, καθώς και ο καφές, το κρασί και η πίτσα, κατατάσσονται ως «αντιφλεγμονώδεις τροφές» σύμφωνα με το εμπειρικό πρότυπο διατροφικής φλεγμονής (EDIP), ένα παγκόσμιο εργαλείο που αξιολογεί τα τρόφιμα με βάση τη «φλεγμονώδη δυναμική» τους.

Η πίτσα κατατάχθηκε ως αντιφλεγμονώδης επειδή περιέχει μαγειρεμένες ντομάτες, που είναι πλούσιες από ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που κατανάλωναν περισσότερες φλεγμονώδεις τροφές από το 80% των εθελοντών είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον καρκίνο τους σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν πολύ λίγες.

Οι ειδικοί, παρουσιάζοντας τα ευρήματα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο, δήλωσαν ότι, παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να προταθεί η αντιφλεγμονώδης διατροφή ως σύσταση για καρκινοπαθείς, αυτό μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Ο τέλειος τρόπος να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί φτιάχνοντας ένα πεντανόστιμο σνακ

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο σύμφωνα με τη μελέτη

Στη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.625 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που είχε εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες, αλλά όχι πέρα από αυτούς.

Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν τρόφιμα που ανήκουν σε 18 διατροφικές κατηγορίες, εννέα προφλεγμονώδεις και εννέα αντιφλεγμονώδεις.

Κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης τριών ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που βρίσκονταν στο κορυφαίο 20% των πιο φλεγμονωδών διατροφών είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο τους σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες φλεγμονώδεις τροφές.

Όταν λήφθηκε υπόψη και η άσκηση, όσοι κατανάλωναν τη λιγότερο φλεγμονώδη διατροφή και διατηρούσαν τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είχαν 63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η πρόεδρος της ASCO και κορυφαία ειδικός στον καρκίνο, Julie Gralow, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως «πρέπει ουσιαστικά να συνταγογραφούμε υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ο συνδυασμός των δύο είναι συνεργιστικός».

7 σημάδια ότι το ψωμί που αγοράζετε δεν είναι υγιεινό – Τι να προσέξετε

Τι περιλαμβάνει μια διατροφή που προστατεύει από τον καρκίνο;

Η Dr Catherine Elliott, διευθύντρια ερευνών στο Cancer Research UK, δήλωσε επίσης στο MailOnline: «Αυτή η μελέτη προσθέτει ενδιαφέροντα και αναδυόμενα στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της φλεγμονής στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Χρειαζόμαστε περισσότερη υψηλής ποιότητας έρευνα όπως αυτή για να ανακαλύψουμε περισσότερα σχετικά με το πώς επηρεάζει η διατροφή την εξέλιξη του καρκίνου. Όταν πρόκειται για τη σχέση μεταξύ διατροφής και κινδύνου καρκίνου, η συνολική μας διατροφή είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε μεμονωμένο τρόφιμο ή συστατικό».

«Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και υγιεινών πηγών πρωτεΐνης όπως τα φασόλια και το κοτόπουλο. Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων, καθώς και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, επίσης βοηθά», πρόσθεσε η ειδικός.

Γιατί πρέπει να καταψύξετε το ψωμί πριν το φάτε – Γιατρός αποκαλύπτει

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος επί μακρόν θεωρούνταν ασθένεια της τρίτης ηλικίας, πλήττει όλο και περισσότερο άτομα ηλικίας 20, 30 και 40 ετών, ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει αμηχανία στους γιατρούς σε όλο τον κόσμο.

Πηγές: Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Daily Mail UK, Journal of Clinical Oncology

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version