Απαγορεύεται να βάψετε τα μαλλιά σας ενώ είστε έγκυος: Μύθος ή αλήθεια; Τι λένε οι ειδικοί

εγκυμοσύνη

Οι μέλλουσες μητέρες αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα, ώστε να μην κινδυνεύουν να βλάψουν το μωρό τους από την έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Τι γίνεται όμως με τη βαφή μαλλιών αν είστε έγκυος;

Σχεδόν όλες οι βαφές μαλλιών περιέχουν τις χημικές ουσίες αμμωνία, υπεροξείδιο και παραφαινυλενοδιαμίνη. Ορισμένες μέλλουσες μητέρες ανησυχούν ότι αυτές οι χημικές ουσίες θα διαπεράσουν το τριχωτό της κεφαλής και θα επηρεάσουν αρνητικά το μωρό που αναπτύσσεται μέσα τους, λέει στο Yahoo Life η Δρ. Danielle Levy, γυναικολόγος στο Northwell Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης.

Απαγορεύεται όμως πράγματι να βάψετε τα μαλλιά σας όταν είστε έγκυος; Διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας ενώ είστε έγκυος;

«Η σύντομη απάντηση είναι ναι», λέει η Δρ. Levy. «Αλλά φυσικά, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, όπως ποιοι είναι οι στόχοι και οι ανησυχίες σας». Μελέτες δείχνουν ότι το βάψιμο των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλές για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, σύμφωνα με το NHS.

Ένα άρθρο του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Canadian Family Physician αναφέρει ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες βαφής μαλλιών στον άνθρωπο προκάλεσε πολύ περιορισμένη συστηματική απορρόφηση -απουσία τραυματισμών- στο τριχωτό της κεφαλής και ότι αυτές οι χημικές ουσίες είναι επομένως απίθανο να επηρεάσουν αρνητικά το έμβρυο. Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη.

Για ορισμένες μέλλουσες μητέρες, τα περιορισμένα στοιχεία αρκούν για να επιλέξουν να μην βάψουν τα μαλλιά τους. «Αν θέλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές, μπορείτε πάντα να περιμένετε μέχρι να τελειώσει το πρώτο τρίμηνο», υπογραμμίζει η Δρ. Levy. Το πρώτο τρίμηνο είναι μια κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης όταν σχηματίζονται τα κύρια όργανα του εμβρύου.

Τι μπορείτε να κάνετε αντί να βάψετε τα μαλλιά σας ενώ είστε έγκυος

Για τις μέλλουσες μητέρες που αισθάνονται άβολα να βάφουν τα μαλλιά τους όπως θα έκαναν συνήθως, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές.

Μια επιλογή είναι να αλλάξετε τον τρόπο που εφαρμόζετε τη βαφή στα μαλλιά σας. «Αν θέλετε να βάψετε τα μαλλιά σας αλλά φοβάστε, τότε θα μπορούσατε ενδεχομένως να βάψετε μόνο τις άκρες ή τα σημεία της τρίχας που απέχουν περισσότερο από το δέρμα της κεφαλής σας», προτείνει η ειδικός.

Μια δεύτερη επιλογή είναι να αλλάξετε το είδος της βαφής μαλλιών που χρησιμοποιείτε. Η Δρ. Levy συνιστά να μιλήσετε με τον κομμωτή σας σχετικά με τη χρήση φυτικών βαφών ή προϊόντων χωρίς αμμωνία για να μειώσετε την έκθεσή σας σε ορισμένες χημικές ουσίες.

Τι συνιστούν οι γιατροί στις έγκυες για άλλες θεραπείες μαλλιών;

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για διαφορετικές υφές μαλλιών, αλλά η γενική προτροπή είναι ότι οι μέλλουσες μητέρες δεν χρειάζεται να αποφεύγουν συγκεκριμένες θεραπείες μαλλιών, λέει η Δρ. Levy.

Εφόσον η θεραπεία μαλλιών δεν προκαλεί ανεπιθύμητη αντίδραση -όπως μια κακή αλλεργική αντίδραση ή κρίση άσθματος- στη μέλλουσα μητέρα, τότε το μωρό θα πρέπει να είναι μια χαρά.

Όλο Υγεία

Scroll to Top