Τσάι: 3 τρόποι που βοηθά στην απώλεια βάρους – Ποια είναι τα κορυφαία είδη

τσάι

Λίγα πράγματα είναι πιο ανακουφιστικά από το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε μια κούπα τσάι. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι ορισμένες ιδιότητες σε κάποιους τύπους τσαγιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Παλαιότερα είχε αποδειχθεί ότι ανάμεσα στα διάφορα οφέλη του τσαγιού για την υγεία είναι και ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 και τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη.

Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Χουνάν στην Κίνα, ανέλυσε μελέτες για την αποτελεσματικότητα των συστατικών του τσαγιού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν λειτουργικά συστατικά των φύλλων τσαγιού για τη μείωση του λίπους και τον ενεργειακό μεταβολισμό στην απώλεια βάρους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry νωρίτερα φέτος, σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός βασικών μελετών έχει δείξει ότι τα κύρια λειτουργικά συστατικά και τα εκχυλίσματα του τσαγιού έχουν θετικά αποτελέσματα μείωσης των λιπιδίων και απώλειας βάρους.

Διαφορετικοί τύποι τσαγιού φάνηκε να έχουν διαφορετικά οφέλη. Μια πρώιμη κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 8 γραμμαρίων τσαγιού oolong την ημέρα για έξι εβδομάδες μείωσε το σωματικό βάρος, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο πλάσμα και τη συνολική χοληστερόλη σε παχύσαρκα άτομα.

Παράλληλα, οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι φάνηκε να έχουν θετική επίδραση στη μείωση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα σε ενήλικες άνδρες που κατανάλωναν πράσινο τσάι το βράδυ.

Πώς μπορεί το τσάι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα συστατικά του τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, σκιαγράφησε η μελέτη.

1. Ρύθμιση της παραγωγής λίπους και του μεταβολισμού
Η ανασκόπηση των ερευνητών έδειξε ότι τα λειτουργικά συστατικά του τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής μεταβολικής λειτουργίας των παχύσαρκων ασθενών και να αποτρέψουν/αναστείλουν την ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Οι κατεχίνες, οι οποίες είναι οι κυρίαρχες πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, λέγεται ότι αυξάνουν την καύση λίπους κατά την άσκηση και την ανάπαυση. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έπαιρναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πριν από την άσκηση έκαιγαν 17% περισσότερο λίπος σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν το έπαιρναν.

2. Ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα
«Το τσάι και τα κύρια λειτουργικά συστατικά του έχει ευρέως αναφερθεί ότι ασκούν θετική ρυθμιστική επίδραση στον ανθρώπινο μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτή η αποτελεσματική μέθοδος μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο τα λειτουργικά συστατικά του τσαγιού μειώνουν τα λιπίδια και οδηγούν σε απώλεια βάρους», δήλωσαν οι ερευνητές.

Μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα μαύρου τσαγιού είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη γλυκόζη του αίματος. Οι επιστήμονες πρότειναν ότι τα λειτουργικά συστατικά του τσαγιού θα μπορούσαν να μειώσουν την υπερβολική συσσώρευση σακχάρου στο αίμα ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα της πεπτικής αμυλάσης που εκκρίνεται από πεπτικά όργανα όπως το πάγκρεας.

3. Βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος
Το ήπαρ παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα, βοηθώντας στο μεταβολισμό, αποτρέποντας τη συσσώρευση φαρμάκων και τοξινών, οξειδώνοντας το λίπος και κατανέμοντας το υπερβολικό λίπος που εκκρίνεται και αποθηκεύεται σε άλλους ιστούς.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες και άλλα συστατικά του τσαγιού μπορούν να μεταβολιστούν μέσω του ήπατος σε μικρομοριακές ενώσεις που είναι πιο πιθανό να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η ρυθμιστική επίδραση του τσαγιού στη μεταβολική λειτουργία του ήπατος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή.

Το τσάι, συγκεκριμένα το εκχύλισμα τσαγιού madai, βρέθηκε επίσης ότι ρυθμίζει τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις οδούς, επομένως μειώνει τη στεάτωση (μια αβλαβή συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα) και τη φλεγμονή του ήπατος.

«Η μέτρια πρόσληψη των λειτουργικών συστατικών του τσαγιού έδειξε θετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ, τη χρόνια φλεγμονή του ήπατος και το οξειδωτικό στρες», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα 5 κορυφαία είδη τσαγιού που βοηθούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τη μελέτη:

  1. Πράσινο τσάι: Φαίνεται ότι προάγει την καύση λίπους
  2. Τσάι Oolong: Βελτιώνει το μεταβολισμό
  3. Μαύρο τσάι: Μειώνει την πρόσληψη θερμίδων
  4. Τσάι που έχει υποστεί ζύμωση: Βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  5. Λευκό τσάι: Ενισχύει την καύση λίπους
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top