Το «υγρό χρυσάφι» που είναι καλύτερο από τα προβιοτικά για την προστασία του εντέρου

προβιοτικά

Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να τα κάνει όλα, αλλά είναι αυτονόητο ότι ορισμένα τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από άλλα. Ακόμη και μεταξύ των υγιεινών τροφίμων, όπως τα προβιοτικά, όμως, κάποια ξεχωρίζουν. Είναι τα λεγόμενα superfoods, μια κατηγορία σούπερ-υγιεινών τροφίμων με πολλά οφέλη για την υγεία. Δείτε ποια υπερτροφή κάνει καλό στο έντερο.

Τα superfoods δεν είναι μια διατροφικά αναγνωρισμένη κατηγορία τροφίμων, οπότε δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα τρόφιμο για να θεωρηθεί ως τέτοιο. Όμως, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, ο τίτλος αυτός συνήθως προορίζεται για φυσικές τροφές που είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ενώ γενικά είναι χαμηλές σε θερμίδες.

Οι υπερτροφές συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Κάθε υπερτροφή έχει διαφορετικές θρεπτικές ιδιότητες, αλλά συνολικά συνδέονται με την υγεία της καρδιάς, το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, την πρόληψη του καρκίνου και τη μειωμένη φλεγμονή.

Η υπερτροφή που κάνει καλό στο έντερο περισσότερο από τα προβιοτικά

Η υπερτροφή που συνδέεται με την υγεία του εντέρου είναι το πρωτόγαλα. Αν είστε μητέρα που θηλάζει, παιδίατρος ή εργάζεστε με νεογέννητα, γνωρίζετε πολλά για το πρωτόγαλα, γι’ αυτό το «υγρό χρυσάφι», όπως λένε πολλοί.

Γνωρίζετε όμως ότι δεν είναι μόνο για βρέφη; Η πρόσφατη άνοδος της δημοτικότητας αυτού του συμπληρώματος -και μεταξύ των ενηλίκων!- δεν είναι τυχαία. Δείτε τα οφέλη που έχει το πρωτόγαλα στο έντερο και την πέψη.

Το πρωτόγαλα των βοοειδών

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγουν τα θηλαστικά -συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων- τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση. Χρησιμεύει ως η πρώτη πηγή τροφής του νεογέννητου, καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών, αντισωμάτων και άλλα. Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την πρώιμη ανάπτυξη του βρέφους όσο και για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αλλά πέρα από τη βρεφική ηλικία, το βόειο πρωτόγαλα μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ενηλίκων. Συμπεριλαμβανομένης της πέψης. Αν και το βόειο πρωτόγαλα παράγεται από αγελάδες, είναι πολύ παρόμοιο με το ανθρώπινο πρωτόγαλα: είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες που καταπολεμούν ασθένειες, αυξητικές ορμόνες και πεπτικά ένζυμα. Τα τελευταία χρόνια, τα συμπληρώματα αυτά έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Μια τυπική δοσολογία πρωτογάλακτος βοοειδών είναι περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού (1,5 γραμμάρια). Σε μορφή σκόνης, απολαύστε το απευθείας στο στόμα σας. Διαφορετικά, προσθέστε το σε ένα δροσερό ρόφημα (όπως ένα smoothie). Αν είστε περίεργοι για τη γεύση, είναι διακριτική και μοιάζει με το βουτυρόγαλα. Αν και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς προέρχεται από αγελάδες!

Τα οφέλη που έχει το βόειο πρωτόγαλα:

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  2. Κάνει καλό στο έντερο
  3. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
  4. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  5. Κάνει καλό στους μύες
  6. Βελτιώνει τις αρθρώσεις
  7. Έχει αντιμικροβιακή δράση
  8. Ανακουφίζει από αλλεργίες
  9. Επουλώνει πληγές
  10. Περιέχει αντιοξειδωτικά

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Περιέχει μια σειρά από αντισώματα, ανοσοσφαιρίνες και άλλες ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

2. Κάνει καλό στο έντερο

Το πρωτόγαλα προάγει την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, συμβάλλοντας σε ένα ισορροπημένο και υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Υποστηρίζει επίσης την ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου και είναι γνωστό ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

3. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Χάρη στο πλούσιο προφίλ θρεπτικών συστατικών του, μπορείτε να αξιοποιήσετε καλύτερα τις βιταμίνες και τα μέταλλα της υπόλοιπης διατροφής σας.

4.Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το πρωτόγαλα περιέχει αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτό είναι το κλειδί για τη συνολική ευεξία.

5. Κάνει καλό στους μύες

Οι αυξητικοί παράγοντες του είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την ανάπτυξη, την αναγέννηση και την επισκευή των μυών. Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να κινήσετε το σώμα σας, αυτό το συμπλήρωμα αξίζει να το δοκιμάσετε.

6. Βελτιώνει τις αρθρώσεις

Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

7. Έχει αντιμικροβιακή δράση

Χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες του μπορεί να είστε σε θέση να προλαμβάνετε και να θεραπεύετε τις λοιμώξεις με μεγαλύτερη ευκολία.

8. Ανακουφίζει από αλλεργίες

Χρειάζεστε ανακούφιση από τις αλλεργίες; Να πάρετε συμπλήρωμα με πρωτόγαλα. Μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματός σας και στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.

9. Επουλώνει πληγές

Οι αυξητικοί παράγοντες -και άλλες βιοδραστικές ενώσεις στο πρωτόγαλα- συμβάλλουν στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και την αποκατάσταση των ιστών.

10. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Το πρωτόγαλα περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Με τη σειρά τους, μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως αυτές που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top