Ένα ποτήρι από το ρόφημα του Βάκχου μπορεί να μοιάζει μόνο με απόλαυση, όμως η πραγματική επίδραση που έχει στην υγεία δεν είναι όσο απλή μπορεί να φαίνεται. Νέα έρευνα δείχνει πως, ενώ η μέτρια κατανάλωση μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη, ακόμη και μικρές ποσότητες ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους — γι’ αυτό η ισορροπία και το πλαίσιο είναι βασικά.
Το ρόφημα που μπορεί να βλάψει το συκώτι και πρέπει να το αποφεύγουμε, σύμφωνα με ειδικούς
Ποιο είναι το ρόφημα του Βάκχου και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Το ρόφημα του Βάκχου είναι ένα αλκοολούχο ποτό. Το αλκοόλ από μόνο του είναι μια «τοξική και ψυχοδραστική ουσία», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και συμβάλλει σε εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Παρότι πολλοί απολαμβάνουν ένα ποτήρι στο τέλος της ημέρας — πιστεύοντας κάποιες φορές ότι η μέτρια κατανάλωση μπορεί να προστατεύσει την καρδιά — η έρευνα δείχνει αντικρουόμενα αποτελέσματα, με ακόμη και μικρές τακτικές ποσότητες να αυξάνουν ενδεχομένως τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής επηρεάζοντας το βάρος, τον ύπνο και την αρτηριακή πίεση.
Γι’ αυτό, λόγω των αντιφατικών αυτών δεδομένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι πραγματικά το ρόφημα αυτό. Το κόκκινο κρασί είναι ένα ποτό ζυμωμένο από σταφύλια, πλούσιο σε πολυφαινόλες — σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το λευκό κρασί — με τα επίπεδά τους να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού, το κλίμα και τη διαδικασία παραγωγής.
Έχει η κατανάλωση κόκκινου κρασιού περισσότερα οφέλη ή περισσότερους κινδύνους;
Σύμφωνα με μελέτη του 2025 με τίτλο «Effect of long-term moderate red wine consumption in CD1 female mice», η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού δεν προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην υγεία θηλυκών ποντικών και, υπό διατροφή με υψηλά λιπαρά, απέτρεψε τη βράχυνση των τελομερών και υποστήριξε καλύτερη ποιότητα ωαρίων σε σύγκριση με το αλκοόλ. Συνολικά, πρόσφατες έρευνες της τελευταίας τριετίας δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο — ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση μειώνει ή και ακυρώνει αυτές τις επιδράσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
- Μετα-ανάλυση συνέδεσε τη μέτρια κατανάλωση κρασιού με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
- Ανασκοπήσεις του 2023 αναφέρουν βελτιώσεις σε δείκτες αντιοξειδωτικής δράσης, φλεγμονής και ισορροπίας του μικροβιώματος μετά από μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
- Μελέτη του 2024 δείχνει πιθανά οφέλη για τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο άνοιας, αλλά μόνο σε μέτρια επίπεδα.
- Δεν υπάρχει σαφής προστατευτική δράση κατά του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου — τα αποτελέσματα παραμένουν ασαφή.
- Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πολλά θετικά ευρήματα μπορεί να επηρεάζονται από γενικά πιο υγιεινούς τρόπους ζωής και όχι από το κρασί καθαυτό.
Το πίνετε και αδυνατίζετε – Το ρόφημα που βοηθά στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη
Κόκκινο κρασί: Οφέλη για την υγεία
1. Περιέχει προστατευτικές φυτικές ενώσεις
Το κρασί — και ιδιαίτερα το κόκκινο — περιέχει φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές περιλαμβάνουν την κουερσετίνη, τις κατεχίνες, τις ανθοκυανίνες και τη ρεσβερατρόλη. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα και ροφήματα με οφέλη για την υγεία που αποτελούν καλύτερες επιλογές, όπως τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα σταφύλια, αλλά και τα ρόδια, τα καρύδια και το πράσινο τσάι.
2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
Μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ενώσεις στο κόκκινο κρασί λειτουργούν ως πηγή ενέργειας για τα «καλά» βακτήρια στο έντερό μας. Αυτά μετατρέπουν τις ενώσεις σε ενεργές χημικές ουσίες που βοηθούν το ανοσοποιητικό και την καρδιά να λειτουργούν σωστά.
3. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιοπάθειες
Η ρεσβερατρόλη θεωρείται μια από τις πιο ευεργετικές φυτικές ενώσεις για την καρδιά και η έρευνα δείχνει ότι η «μέτρια» κατανάλωση μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από καρδιοπάθειες, κυρίως για άνδρες άνω των 40 και για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες — και μόνο όταν η κατανάλωση περιορίζεται σε δύο στάνταρ ποτήρια κρασί την εβδομάδα. Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το κρασί ή άλλο αλκοόλ βελτιώνει την υγεία των νεότερων ατόμων που έχουν και μικρότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών.
4. Μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η ρεσβερατρόλη και η κουερσετίνη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της επιδιόρθωσης των ιστών. Για παράδειγμα, βοηθούν στη διαχείριση της LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης) και υποστηρίζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός σημαντικό για την αρτηριακή πίεση και τη φυσιολογική καρδιαγγειακή λειτουργία.
5. Μπορεί να μειώσει την ινσουλινοαντίσταση
Η ρεσβερατρόλη φαίνεται να παίζει ρόλο στον μεταβολισμό της γλυκόζης και ενδέχεται να βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης.
Είναι πραγματικά ασφαλές το κόκκινο κρασί όταν καταναλώνεται με μέτρο;
Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να προσφέρει κάποια καρδιολογικά οφέλη — όμως η γραμμή μεταξύ ωφέλιμου και επιβλαβούς είναι λεπτή. Η ελαφριά κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερίνη και την πήξη του αίματος, ωστόσο αυτές οι επιδράσεις ενδέχεται να εξουδετερώνονται από αυξημένους κινδύνους όπως ο καρκίνος, ο κακός ύπνος, οι αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή η εξασθένηση της κρίσης.
Τσάι ή καφές: Ποιο είναι καλύτερο για ενέργεια, πέψη και καρδιακή υγεία
Για πολλούς, η αποφυγή του αλκοόλ — ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό, την ύπαρξη συγκεκριμένων ιατρικών παθήσεων ή τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής — είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Αν επιλέξετε να πιείτε, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με φαγητό μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των πολυφαινολών του.
Πηγές: goodFOOD, MDPI, PMC, MDPI, MDPI, PubMed, Royal Society of Chemistry
