Σπλαχνικό λίπος: Αυτές οι 5 τροφές το αυξάνουν

αδυνάτισμα

Εάν έχετε αυξημένο σπλαχνικό λίπος τότε θα πρέπει να κάνετε μία πιο προσεκτική διατροφή. Η Αναστασία Κόκκαλη, διαιτολόγος – διατροφολόγος συστήνει να αποφεύγετε πέντε τροφές που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξή του.

 

Το να εγκαταλείπετε τις ένοχες απολαύσεις που αγαπάτε είναι μια από τις πιο απαιτητικές πτυχές της δίαιτας. (Σας κοιτάμε, πατάτες τηγανιτές και σοκολάτα!) Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε σπλαχνικό λίπος, υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε. Όχι μόνο συμβάλουν στη φλεγμονή του σώματος, αλλά επίσης δεν κάνουν καλό στη συνολική σας υγεία.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;

Το σπλαχνικό λίπος ή ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός αποτελείται από ενδοκοιλιακό λίπος που βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και συσσωρεύεται μεταξύ των οργάνων (στομάχι, ήπαρ, πεπτικό, νεφροί κ.λπ.). Το σπλαχνικό λίπος διαφέρει από το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Εναποτίθεται στην περιοχή του κορμού – κοιλιάς, και βρίσκεται σε μία στιβάδα, ανάμεσα στα ζωτικά όργανα.

Το αυξημένο σπλαχνικό λίπος αποτελεί, αποδεδειγμένα, ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για διάφορα νοσήματα όπως: καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, Αλτσχάιμερ, άνοια, βρογχικό άσθμα, παθήσεις του ήπατος (συκώτι), παθήσεις της χοληδόχου κύστης, ουρική αρθρίτιδα, προβλήματα γονιμότητας, πόνο στη μέση και οστεοαρθρίτιδα.

Επιπλέον, το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται κοντά στην πυλαία φλέβα, η οποία μεταφέρει το αίμα από την εντερική περιοχή πίσω στο ήπαρ. Έτσι, όλες οι ουσίες που εκκρίνονται από το σπλαχνικό λίπος μεταφέρονται στο ήπαρ όπου επηρεάζουν την παραγωγή λιπιδίων, με αποτέλεσμα την αύξηση της LDL («κακής») χοληστερόλης και τη μείωση της HDL («καλής») χοληστερόλης.

Η Αναστασία Κόκκαλη, διαιτολόγος – διατροφολόγος αποκαλύπτει πέντε από τις χειρότερες τροφές που συμβάλλουν στο σπλαχνικό λίπος.

 

επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και σπλαχνικό λίπος
Photo: Pixels.com

1 Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Η διαιτολόγος προτείνει να αφαιρέσετε το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ρύζι από τη διατροφή σας, εάν θέλετε να χάσετε σπλαχνικό λίπος.  “Αυτοί οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όχι μόνο αυξάνουν το σάκχαρό σας, αλλά μετατρέπονται σε ζάχαρη και αποθηκεύονται στον οργανισμό. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες επειδή έχουν περάσει από επεξεργασία όπου αφαιρούνται οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία σας».

 

σπλαχνικό λίπος και bacon
Photo: Pexels.com

2 Αλλαντικά

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε αυγά, αφήστε το μπέικον στην άκρη! Τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα και το μπέικον είναι απαγορευτικά αν θέλετε να χάσετε σπλαχνικό λίπος (δυστυχώς, στην κατηγορία αυτή είναι και το προσούτο και το σαλάμι).

Τα «ύπουλα συστατικά» στα επεξεργασμένα κρέατα δεν έχουν κανένα όφελος για την υγεία, εξηγεί η διαιτολόγος. Αυτά τα είδη συντηρούνται με αλάτι, και επεξεργάζονται όπως με κάπνισμα και ωρίμανση. Μπορεί επίσης να περιέχουν χημικά συντηρητικά. Μαζί με τη συμβολή στην αύξηση του κοιλιακού λίπους, η κατανάλωση αλλαντικών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

πατάτες και σπλαχνικό λίπος
Photo: Pexels.com

3 Τηγανητά φαγητά

Τα αγαπημένα σας τηγανητά φαγητά όπως οι τηγανητές πατάτες και το τηγανητό κοτόπουλο είναι γεμάτα με κακά λιπαρά όπως κορεσμένα λιπαρά ή/και trans-λιπαρά ή υδρογονωμένα λιπαρά. «Τα τηγανητά είναι επίσης υψηλά σε θερμίδες λόγω της ποσότητας λαδιού που απαιτείται, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση βάρους», προσθέτει η ειδικός. «Όμοια με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα τηγανητά τρόφιμα μετατρέπονται σε ζάχαρη στο σώμα και αποθηκεύονται ως σπλαχνικό λίπος μέσα και γύρω από την κοιλιά».  Επίσης αποφύγετε τα προτηγανισμένα και τα προψημένα τρόφιμα. Μελέτες σε πειραματόζωα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μία δίαιτα πλούσια σε υδρογονωμένα – trans λιπαρά οδήγησε σε 33% περισσότερο σπλαχνικό λίπος σε σύγκριση με μία δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά!

 

σπλαχνικό λίπος και μαύρα
Photo: Pexels.com

4 Αλκοόλ

Τέταρτο στη σειρά βήμα είναι η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ. Περιέχει «κενές θερμίδες» δηλαδή δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό. Και αφού δεν είναι χρήσιμες για το σώμα μας μεταβολίζονται σε λίπος και αποθηκεύονται στις λιποαποθήκες μας με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Μάλιστα, «το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες, καθώς ένα 1 γραμμάριο αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες. Περισσότερες δηλαδή θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες (4kcal/γρ) και σχεδόν ίδιες θερμίδες με το λίπος (9kcal/γρ)» εξηγεί η κ. Κόκκαλη.

Όσον αφορά την επίδρασή του στο σπλαχνικό λίπος τα αποτελέσματα των μελετών είναι σαφή. Φαίνεται πως όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει ένας ενήλικας, τόσο μεγαλύτερη είναι η περίμετρος μέσης του, η οποία αποτελεί ισχυρή ένδειξη παρουσίας σπλαχνικού λίπους. Τέλος, «το αλκοόλ έχει ορεξιογόνο δράση, αυξάνει δηλαδή την όρεξη και είναι πιθανόν να οδηγήσει σε υπέρμετρη πρόσληψη φαγητού – θερμίδων επιτείνοντας την εναπόθεση σπλαχνικού λίπους» λέει η ειδικός.

σπλαχνικό λίπος και παγωτό
Photo: Pexels.com

5 Παγωτό

Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο να αποφύγετε, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι. Αφήστε κάτω το παγωτό με μπισκότα, γιατί δεν βοηθά στο να χάσετε σπλαχνικό λίπος. Η Αναστασία Κόκκαλη εξηγεί ότι “Το παγωτό είναι πλούσιο σε ζάχαρη, κακά λιπαρά και θερμίδες που όλα συμβάλλουν στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους. Επιπλέον, περιέχει τεχνητές γεύσεις, γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά.”

Scroll to Top