Η αγαπημένη ομελέτα της Βασίλισσας Ελισάβετ δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη, περιλάμβανε δύο απρόσμενα υλικά που της έδιναν μοναδική γεύση και άρωμα. Η συνταγή της έχει αποκαλυφθεί και δείχνει πώς ακόμη και ένα απλό πιάτο μπορεί να γίνει βασιλικό γεύμα με τη σωστή πινελιά.
Ολόκληρα αυγά ή μόνο ασπράδια; Ποια έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και είναι πιο υγιεινά
Πώς απολάμβανε την ομελέτα της η Βασίλισσα Ελισάβετ;
Τα αυγά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, πλήρη σε απαραίτητα αμινοξέα, ενώ περιέχουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β12, D, A και την απαραίτητη χολίνη, η οποία συμβάλλει στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη διατήρηση καλής υγείας του νευρικού συστήματος. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients ανέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του προφίλ λιπιδίων του αίματος, χωρίς να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε υγιή άτομα, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τη γενικότερη υγεία.
Με τόσα οφέλη, δεν είναι περίεργο που τα αυγά είναι τόσο δημοφιλές φαγητό για το πρωί. Ωστόσο, είναι εύκολο να πέσει κανείς στη ρουτίνα, φτιάχνοντας τα ίδια scrambled eggs κάθε μέρα. Αυτή τη φορά, αντλούμε έμπνευση από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ Β’. Όπως αποδεικνύεται, η Βασίλισσα Ελισάβετ συνήθιζε να προσθέτει δύο απλά υλικά στην ομελέτα της και κάνουν τεράστια διαφορά στη γεύση.
Η Lisa Steele, ειδικός στην εκτροφή κοτόπουλων, παρουσιάστρια του CreateTV’s Welcome to my Farm και food blogger στο Fresh Eggs Daily, αναφέρει ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο που της άρεσε να τρώει τα αυγά της.
«Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους να φτιάχνω αυγά είναι το μυστικό της Βασίλισσας Ελισάβετ για scrambled eggs», αναφέρει η Steele στο EatingWell.
«Λέγεται ότι της άρεσε να προσθέτει μια ελαφριά δόση μοσχοκάρυδου και λίγο ξύσμα λεμονιού στα αυγά της. Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας ωραίος συνδυασμός».
Τα δυο υλικά που απογειώνουν τη γεύση στην ομελέτα
Σύμφωνα με τη New York Post, η διατροφολόγος Lee Holmes ισχυρίζεται ότι έλαβε τη συνταγή της ομελέτας της Βασίλισσας από μια φίλη της που είχε μαγειρέψει για την Ελισάβετ πριν από χρόνια. Παρόλο που η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε το 2022, η προσθήκη της σε αυτό το κλασικό πρωινό πιάτο ζει μέσα από ανθρώπους όπως η Steele, που αναφέρει ότι αξίζει να τη δοκιμάσετε.
«Έχω φάει αυγά μάτια με φέτες λεμονιού και μου αρέσει πολύ η φρεσκάδα που προσφέρει το εσπεριδοειδές στα αυγά», εξηγεί η Steele.
«Τα αυγά μπορεί να είναι λίγο άτονα και ουδέτερα στη γεύση, οπότε ο χυμός λεμονιού τα “ξυπνά”. Στην περίπτωση αυτή, το φρέσκο ξύσμα λεμονιού έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Προσθέτει μια απρόσμενη νότα φρεσκάδας, κάτι που –ας το παραδεχτούμε– όλοι χρειαζόμαστε για πρώτο πράγμα το πρωί».
«Το μοσχοκάρυδο», προσθέτει η Steele, «προσφέρει μια απαλή, ζεστή αίσθηση που εξισορροπεί τέλεια την οξύτητα του ξύσματος. Μου αρέσει το μοσχοκάρυδο και σε άλλες αλμυρές συνταγές, όπως το μακαρόνι με τυρί ή οι κις, αλλά και σε γλυκά ψωμιά, scones ή muffins, οπότε η προσθήκη του στα scrambled eggs έχει απόλυτη λογική».
Η προσθήκη ξύσματος λεμονιού και λίγου μοσχοκάρυδου στην πρωινή συνταγή απογειώνει πραγματικά τη γεύση. Η ξινή οξύτητα του λεμονιού κάνει τα αυγά να μοιάζουν πιο ελαφριά και το μοσχοκάρυδο προσθέτει μια ζεστή, αλμυρή γεύση που ταιριάζει απόλυτα με το φθινοπωρινό κλίμα.
Το μυστικό που θα απογειώσει τη γεύση της ομελέτας σας, σύμφωνα με γνωστό σεφ
Πώς να φτιάξετε τη «βασιλική» ομελέτα;
Για να φτιάξετε τη συνταγή αυγών της Βασίλισσας Ελισάβετ, ακολουθήστε τις οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο blog της Lee Holmes.
Χτυπήστε τρία αυγά με μία κουταλιά της σούπας γάλα σε ένα μπολ και τα προσθέστε λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ζεστάνετε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο, προσθέστε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι και χαμηλώστε τη φωτιά. Ανακατέψτε απαλά τα αυγά με μια σπάτουλα μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα.
Όταν τα αυγά είναι σχεδόν μαγειρεμένα, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα μοσχοκάρυδου, μαζί με λίγο ακόμη αλάτι και κάντε μια τελευταία ανάδευση με τη σπάτουλα για να ενσωματωθούν τα υλικά. Είναι πραγματικά ένα πρωινό αντάξιο μιας βασίλισσας.
«Το λεμόνι και το μοσχοκάρυδο… “συνομιλούν” μεταξύ τους με έναν πολύ γευστικό τρόπο», τόνισε η Steele σχετικά με το γευστικό προφίλ του πιάτου.
«Κάθε μπουκιά scrambled eggs δίνει μια έκρηξη από ξύσμα και αμέσως μετά τις ζεστές νότες του μοσχοκάρυδου, ένας ασυνήθιστος συνδυασμός που λειτουργεί άψογα».
Αν ψάχνετε έναν τρόπο να αναβαθμίσετε το συνηθισμένο σας πρωινό, προσθέστε ένα εσπεριδοειδές και μπαχαρικά στην επόμενη ομελέτα σας. Ίσως εκπλαγείτε ευχάριστα.