Νερό με λεμόνι: 6 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι

νερό με λεμόνι

Τα λεμόνια είναι ένα εσπεριδοειδές γνωστό για την ξινή, πικρή γεύση και το λαμπερό κίτρινο χρώμα τους. Είναι γεμάτα με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στην υγεία.

Για παράδειγμα, το νερό με λεμόνι έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα επειδή βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πέτρες στα νεφρά, προωθεί την πρόσληψη βιταμίνης C και υποστηρίζει την υγιή πέψη.

Τα πιθανά οφέλη

  1. Βοηθά στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά
  2. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
  3. Ενισχύει την απορρόφηση Σιδήρου
  4. Αποτρέπει την κυτταρική βλάβη
  5. Το λεμόνι βοηθά στην απώλεια βάρους
  6. Σας προστατεύει από τις ιώσεις

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα οφέλη καθώς και αν υπάρχει κίνδυνος να πίνετε συχνά νερό με λεμόνι.

Νερό με λεμόνι

1. Βοηθά στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι επίσης γνωστές ως νεφρικοί λίθοι ή νεφρολιθίαση. Είναι εναποθέσεις από μέταλλα που συσσωρεύονται στο ουροποιητικό σας σύστημα και σχηματίζονται στα νεφρά σας. Οι πέτρες στα νεφρά επηρεάζουν περίπου το 10% των ανθρώπων. Η αύξηση των επιπέδων ενός οξέος που ονομάζεται κιτρικό άλας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά.

Τα λεμόνια περιέχουν μια μορφή κιτρικού άλατος που ονομάζεται κιτρικό οξύ και το οποίο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων κιτρικών στα ούρα.  Συνδέεται επίσης με τους κρυστάλλους ασβεστίου αποτρέποντας τους να συσσωρευτούν και να μετατραπούν σε επώδυνες πέτρες στα νεφρά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, η καθημερινή κατανάλωση 120 ml συμπυκνωμένου χυμού λεμονιού αναμεμειγμένο με νερό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Ωστόσο, το κιτρικό κάλιο, μπορεί να είναι καλύτερο εάν τα επίπεδα pH των ούρων σας είναι πολύ όξινα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζετε για πέτρες στα νεφρά και τις καλύτερες επιλογές πρόληψης για εσάς.

2. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C προστατεύει τα κύτταρά σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, τα εξαιρετικά ασταθή σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα εάν δεν εξουδετερωθούν. Η συγκεκριμένη ιδιότητα της βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες), μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Η κατανάλωση λεμονιών αυξάνει επίσης τη συνολική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Μια μεγάλη μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας από κάθε αιτία.

3. Ενισχύει την απορρόφηση Σιδήρου

Ένα λεμόνι περιέχει πάνω από το 30% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την απορρόφηση του σιδήρου καθώς και για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σας βοηθά να απορροφήσετε καλύτερα τον μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος βρίσκεται σε φυτά και σε τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο, όπως το ψωμί και τα δημητριακά.

Ο συνδυασμός διατροφικών πηγών σιδήρου με βιταμίνη C σας βοηθά να απορροφήσετε τον σίδηρο πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό εάν είστε vegan ή χορτοφάγοι και καταναλώνετε κυρίως μη αιμικό σίδηρο. Μπορεί να αποτρέψει την αναιμία από έλλειψη σιδήρου, μια κατάσταση που προκαλείται, όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.

4. Αποτρέπει την κυτταρική βλάβη

Τα αντιοξειδωτικά στα λεμόνια αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με παθήσεις που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο, καρκίνο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ αποτελεί ένα σύνολο χρόνιων, προοδευτικών πνευμονικών παθήσεων που περιορίζουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονές σας και προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν στο χυμό και τη σάρκα, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η φλούδα εσπεριδοειδών περιέχει ακόμη υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών που θωρακίζουν την υγεία μας.

5. Το λεμόνι βοηθά στην απώλεια βάρους

Το νερό με λεμόνι είναι ο καλύτερος φίλος της δίαιτας. Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο λεμόνι, βοηθούν στη μείωση της όρεξης. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την αύξηση βάρους, ενώ το να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα, σας δίνει ένα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να μην το παρακάνετε με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τον χυμό πορτοκάλι που πίνετε κάθε πρωί, με νερό που περιέχει χυμό λεμονιού, για να γλιτώσετε τις έξτρα θερμίδες.

6. Σας προστατεύει από τις ιώσεις

Όλοι γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C, που περιέχεται στα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι, βοηθάει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Το νερό με λεμόνι έχει την ικανότητα να σας προστατεύει και από τις μολύνσεις. Το όξινο περιβάλλον που δημιουργεί, λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Είναι ασφαλές;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το νερό είναι καλό για εσάς. Η προσθήκη λεμονιού στο νερό σας μπορεί να προσφέρει κάποια ήπια οφέλη ή να βελτιώσει τη γεύση του και να σας βοηθήσει να πιείτε τη συνιστώμενη ποσότητα του. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του πριν προσθέσετε νερό με λεμόνι στις επιλογές σας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος και άλλες παθήσεις μπορεί να απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση της πρόσληψης υγρών, σύμφωνα με το verywellhealth. Το ίδιο ισχύει αν έχετε ευαίσθητο στομάχι. Επίσης, τα οξέα του λεμονιού μπορεί να φθείρουν τα δόντια οπότε καλό είναι να ξεπλένετε το στόμα σας με λίγο σκέτο νερό μετά την κατανάλωση νερού με λεμόνι.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top