Μοσχοκάρυδο: Το μπαχαρικό που αυξάνει την λίμπιντο, ρυθμίζει το σάκχαρο και βελτιώνει τη διάθεση

μπαχαρικό, μοσχοκάρυδο

Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό έχει ποικίλες χρήσεις στην κουζίνα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο του ή να το συνδυάσετε με άλλα μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, κανέλα και γαρύφαλλο.

Έχει μια ζεστή, γλυκιά γεύση, γι’ αυτό και προστίθεται συνήθως σε επιδόρπια, όπως πίτες, κέικ, μπισκότα, ψωμιά, φρουτοσαλάτες και κρέμες. Ταιριάζει, επίσης, καλά σε αλμυρά πιάτα με βάση το κρέας, όπως χοιρινές μπριζόλες και αρνί κάρυ.

Το μοσχοκάρυδο μπορεί να πασπαλιστεί πάνω σε αμυλούχα λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια και κολοκύθα για να δημιουργήσετε μια βαθιά, ωραία γεύση. Επιπλέον, μπορείτε να το προσθέσετε σε ζεστά ή κρύα ροφήματα, όπως μηλίτη , ζεστή σοκολάτα, τσάι, latte και smoothies.

Τα σημαντικότερα οφέλη του

  1. Μπορεί να ενισχύσει τη λίμπιντο
  2. Ωφελεί την υγεία της καρδιάς
  3. Μπορεί να τονώσει τη διάθεση
  4. Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

1. Μπορεί να ενισχύσει τη λίμπιντο

Ορισμένες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι το μοσχοκάρυδο μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική ορμή και την απόδοση.

Σε μια μελέτη, αρσενικοί αρουραίοι στους οποίους δόθηκαν υψηλές δόσεις εκχυλίσματος μοσχοκάρυδου (500 mg ανά κιλό σωματικού βάρους) παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στη σεξουαλική δραστηριότητα και τον χρόνο σεξουαλικής απόδοσης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Μια παρόμοια μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση αυτής της ίδιας υψηλής δόσης εκχυλίσματος μοσχοκάρυδου σε αρσενικά ποντίκια αύξησε σημαντικά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πώς ακριβώς το μπαχαρικό ενισχύει τη λίμπιντο. Ορισμένοι υποθέτουν ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στην ικανότητά του να διεγείρει το νευρικό σύστημα, μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά του σε ισχυρές φυτικές ενώσεις.

Στην παραδοσιακή ιατρική, όπως το σύστημα ιατρικής Unani που χρησιμοποιείται στη Νότια Ασία, το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του στη σεξουαλική υγεία των ανθρώπων είναι ελλιπής.

2. Ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων μοσχοκάρυδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων επηρεάζοντας παράγοντες, όπως η υψηλή χοληστερόλη και τα υψηλά τριγλυκερίδια επίπεδα, αν και η έρευνα στους ανθρώπους είναι περιορισμένη.

3. Μπορεί να τονώσει τη διάθεση

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε τρωκτικά έχουν βρει ότι το εκχύλισμα μοσχοκάρυδου επέφερε σημαντικά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα τόσο σε ποντίκια όσο και σε αρουραίους. Απαιτούνται μελέτες για να καθοριστεί εάν το εκχύλισμα μοσχοκάρυδου έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

4. Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι η θεραπεία με υψηλή δόση από το εκχύλισμα μοσχοκάρυδου μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενίσχυσε παγκρεατική λειτουργία.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top