Site icon Όλο Υγεία

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε τα κουκούτσια από το καρπούζι;

σώμα - κουκούτσια - καρπούζι

Φωτογραφία: 123rf

Όταν απολαμβάνετε μια φέτα καρπούζι, το πιο πιθανό είναι να προσπαθείτε να αποφύγετε τα κουκούτσια, είτε τα αφαιρείτε ένα-ένα, είτε επιλέγετε το πιο «βολικό» δίχως κουκούτσια καρπούζι από το σούπερ μάρκετ. Τι ρόλο όμως παίζουν στον καρπό που τα φιλοξενεί; Και τι θα συμβεί αν τα καταναλώσετε;

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τα 4 κοινά φρούτα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου»

Τι θα συμβεί αν καταναλώσετε κουκούτσια από το καρπούζι;

Σύμφωνα με μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα 15 ετών από τις ΗΠΑ, το καρπούζι δεν είναι απλώς δροσιστικό, είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη διατροφή μας. Όσοι το καταναλώνουν, παιδιά και ενήλικες, εμφανίζουν καλύτερη ποιότητα διατροφής συνολικά, με αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Α.

Ταυτόχρονα, μειώνουν την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Ιδιαίτερα υψηλά ήταν και τα επίπεδα λυκοπενίου και καροτενοειδών, ουσιών γνωστών για την αντιοξειδωτική τους δράση. Με λίγα λόγια, το καρπούζι κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα με τις τροφές που αξίζει να καταναλώνουμε πιο συχνά το καλοκαίρι.

Το καρπούζι, λοιπόν, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με διάφορα μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Τα κουκούτσια του είναι επίσης πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, φολικό οξύ (βιταμίνη B9), ψευδάργυρος και σίδηρος, καθώς και απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη.

«Αυτά τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγγάνιο, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος, ενώ ο φώσφορος συμβάλλει στον σχηματισμό υγιών οστών», εξηγεί η διαιτολόγος Lauren Manaker.

«Ο σίδηρος βοηθά στην καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειάς σας».

Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα κουκούτσια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα κουκούτσια καρπουζιού αποτελούν επίσης έναν απρόσμενο τρόπο για να προσθέσετε λίγη επιπλέον πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Η Stephanie Barlow, διευθύντρια επικοινωνίας στο Εθνικό Συμβούλιο Προώθησης Καρπουζιού των ΗΠΑ (NWPB). αναφέρει ότι 28γρ. από φυτρωμένα, ξεφλουδισμένα και αποξηραμένα κουκούτσια καρπουζιού περιέχει περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επιπλέον, έχουν λίγες θερμίδες. 28γρ. κουκουτσιών περιέχει 158 θερμίδες και για να φτάσετε σε αυτήν την ποσότητα χρειάζονται εκατοντάδες κουκούτσια.

Διαβήτης: Τα φρούτα που συστήνει διαιτολόγος της Cleveland Clinic – Ποια πρέπει να αποφεύγετε;

Τύποι κουκουτσιών καρπουζιού

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κουκουτσιών καρπουζιού, μαύρα και λευκά και και τα δύο μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά.

Τα μαύρα κουκούτσια είναι πλήρως ανεπτυγμένα, όπως εξηγεί η Manaker. Μπορείτε να τα φυτέψετε στο χώμα για να παράγετε περισσότερα καρπούζια.

Τα λευκά κουκούτσια είναι απλώς τα άδεια κελύφη των μαύρων κουκουτσιών που δεν ωρίμασαν πλήρως. «Αυτά είναι πολύ πιο εύκολα στην κατάποση λόγω της μαλακής υφής τους, και θα βρείτε πολλά περισσότερα λευκά κουκούτσια στα καρπούζια χωρίς κουκούτσια, αφού αυτά τα καρπούζια έχουν εκτραφεί ειδικά ώστε να μην παράγουν ώριμους σπόρους», αναφέρει η Manaker.

Η πλειοψηφία της παραγωγής καρπουζιών στις Η.Π.Α. αφορά ποικιλίες χωρίς κουκούτσια. «Αυτή η ποικιλία είναι αποτέλεσμα υβριδισμού, δηλαδή της διασταύρωσης δύο διαφορετικών τύπων καρπουζιού», εξηγεί η Barlow.

Πώς να καταλάβετε αν το καρπούζι έχει χαλάσει

Κάνει να φάτε τελικά τα κουκούτσια από το καρπούζι

Η γενική ομοφωνία από αξιόπιστες πηγές υγείας είναι ότι το να καταπίνετε κουκούτσια από καρπούζι είναι ακίνδυνο.

Δείτε συνοπτικά τι συμβαίνει:

Πέψη: Τα κουκούτσια από καρπούζι, ειδικά τα μαύρα, αποτελούνται κυρίως από φυτικές ίνες. Το πεπτικό σας σύστημα είναι φτιαγμένο για να επεξεργάζεται τέτοιες ουσίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κουκούτσια περνούν από τον οργανισμό σας αχώνευτα και αποβάλλονται.

Θρεπτική αξία (αν τα μασήσετε): Αν τα μασήσετε καλά, τα κουκούτσια μπορούν να σας προσφέρουν οφέλη όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Ωστόσο, οι περισσότεροι τα καταπίνετε ολόκληρα, οπότε τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται.

Καμία πιθανότητα βλάστησης: Το εσωτερικό του στομαχιού σας, με το όξινο περιβάλλον, την απουσία φωτός και τις συγκεκριμένες θερμοκρασιακές συνθήκες, δεν ευνοεί τη βλάστηση κάποιου σπόρου. Δεν υπάρχει περίπτωση να φυτρώσει κουκούτσι μέσα σας, όπως μας έλεγαν μικροί.

Πιθανά ήπια προβλήματα (εξαιρετικά σπάνια):

Δυσκοιλιότητα (σε μεγάλες ποσότητες): Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν καταναλώνατε πολύ μεγάλο αριθμό κουκουτσιών χωρίς αρκετό νερό, θεωρητικά θα μπορούσε να προκληθεί ήπια απόφραξη ή δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί από τη συνηθισμένη ποσότητα κουκουτσιών που καταπίνετε τρώγοντας καρπούζι.

Εκκολπωματίτιδα (θεωρητικά): Για άτομα με εκκολπωματίτιδα, υπάρχει μια θεωρητική αλλά ανεπιβεβαίωτη ανησυχία ότι τα κουκούτσια θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν σε εκκολπώματα. Ωστόσο, η σύγχρονη ιατρική αντίληψη υποστηρίζει γενικά ότι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα περισσότερα άτομα με αυτή την πάθηση.

Ποιο είναι το κόλπο για να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι

Κάποιοι τα τρώνε ως σνακ

Πέρα από το να τα μασάτε και να τα καταπίνετε καθώς απολαμβάνετε μία ζουμερή φέτα καρπουζιού, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε τα κουκούτσια. Μπορείτε να αγοράσετε λάδι από κουκούτσια καρπουζιού, βούτυρο από κουκούτσια καρπουζιού, ακόμα και αλεύρι από κουκούτσια καρπουζιού. Αν προτιμάτε να τα ετοιμάσετε μόνοι σας, δοκιμάστε να τα ψήσετε.

Ψητά κουκούτσια καρπουζιού

Πολλοί θα σας πουν ότι ο απόλυτος καλύτερος τρόπος να φάτε τα κουκούτσια καρπουζιού είναι να τα ψήσετε. Πρόκειται για ένα υπέροχο, τραγανό σνακ ή επικάλυψη, παρόμοιο με τα ψημένα κουκούτσια κολοκύθας. Για να τα ετοιμάσετε, η Manaker προτείνει να ξεκινήσετε με ένα καρπούζι με κουκούτσια και να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:

7 πεντανόστιμα και υγιεινά κοκτέιλ με καρπούζι για το καλοκαίρι

Φυτρωμένα κουκούτσια καρπουζιού

Το φύτρωμα των κουκουτσιών καρπουζιού, μια διαδικασία κατά την οποία τα φρέσκα κουκούτσια μουσκεύονται και στη συνέχεια αποβάλλουν φυσικά το μαύρο τους κέλυφος, είναι επίσης ένας δημοφιλής τρόπος για να τα καταναλώσετε. Δείτε πώς να τα κάνετε να φυτρώσουν, σύμφωνα με την Barlow:

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version