Κάλιο: 7 συμπτώματα που δείχνουν ότι είναι χαμηλό – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

κάλιο

Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που χρησιμοποιείται σε κάθε κύτταρο και ιστό του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υποκαλιαιμία ή ανεπάρκεια καλίου μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο εύρος συμπτωμάτων.

«Το κάλιο είναι ένα σημαντικό ιόν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στη μετάδοση των νευρικών σημάτων, στις μυϊκές συσπάσεις, στην ισορροπία υγρών και στην αρτηριακή πίεση», λέει η Lauren DeDecker, γιατρός εσωτερικής ιατρικής και δημοφιλής δημιουργός ιατρικού περιεχομένου.

Αρτηριακή πίεση: 5 συμβουλές για να τη μειώσετε φυσικά μέσα σε τρείς μήνες από κορυφαίο ειδικό

Επειδή το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση των συσπάσεων των μυών και η καρδιά είναι ένας μυς, μια από τις πιο σημαντικές εργασίες του μετάλλου είναι να διατηρεί φυσιολογικούς τους παλμούς της καρδιάς. Έχει επίσης καθήκον να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και να απομακρύνει τα κυτταρικά απόβλητα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη μεταβολική λειτουργία.

Οι γιατροί λένε ότι συνήθως μπορείτε να πάρετε όλο το κάλιο που χρειάζεστε μέσω διατροφικών πηγών. Ωστόσο, εάν υποψιάζεστε ότι τα επίπεδά σας είναι εκτός ενός φυσιολογικού εύρους, είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτές τις ανησυχίες με έναν γιατρό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ανεπάρκεια καλίου

Η Δρ. DeDecker σημειώνει ότι μια πραγματική ανεπάρκεια καλίου δεν είναι συχνή σε υγιείς, ασυμπτωματικούς ενήλικες. Ωστόσο, ο Chris Mohr, σύμβουλος φυσικής κατάστασης και διατροφής στο Fortune Recommends Health, ισχυρίζεται ότι οι ανεπάρκειες καλίου μπορεί να συμβούν εάν δεν τρώτε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε κάλιο ή εάν χάνετε πάρα πολύ κάλιο μέσω των ούρων, του ιδρώτα ή του πεπτικού.

«Τα άτομα με νεφρική νόσο, όσοι λαμβάνουν ορισμένα διουρητικά ή έχουν διαταραγμένη διατροφή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο», σημειώνει ο Δρ. Mohr.

«Η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα καλίου. Συχνά αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε ανεπάρκειες καλίου στους ασθενείς μας, και ένας από τους κύριους συντελεστές είναι η υπερβολική χρήση αλκοόλ», λέει στο Best Life η Olalekan Otulana, γενικός ιατρός και παθολόγος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σούπερ λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις – Καταπολεμά λοιμώξεις

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine έγραψε ότι υποκαλιαιμία εμφανίζεται σχεδόν στο 50% των ασθενών με χρόνια διαταραχή κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αυξημένου εμετού, αφυδάτωσης και κακής διατροφής. Επίσης, αναγκάζει τα νεφρά να εργαστούν σκληρά για να περάσουν το αλκοόλ από το σύστημα, προκαλώντας απώλεια ηλεκτρολυτών -συμπεριλαμβανομένου του καλίου.

7 συμπτώματα έλλειψης καλίου - infographic by oloygeia.gr

7 συμπτώματα έλλειψης καλίου

Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι έχετε ανεπάρκεια καλίου είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος -είναι μέρος ενός βασικού μεταβολικού πάνελ. Εκτός από το κάλιο, αυτή η εξέταση μετρά άλλες επτά ουσίες στο αίμα: γλυκόζη, ασβέστιο, νάτριο, διοξείδιο του άνθρακα, χλωρίδιο, κρεατινίνη και άζωτο ουρίας αίματος.

Ωστόσο, η γνώση των συμπτωμάτων μιας ανεπάρκειας καλίου μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ένα πρόβλημα και να ξεκινήσετε μια συνομιλία με το γιατρό σας. Αυτά είναι τα πέντε κορυφαία συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

  1. Κόπωση
  2. Μυϊκή αδυναμία και κράμπες
  3. Καρδιακή αρρυθμία
  4. Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα
  5. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
  6. Δυσκολίες στην αναπνοή
  7. Υπέρταση

1. Κόπωση

Το χαμηλό κάλιο συνδέεται συχνά με την κόπωση, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα  επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κόπωση είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα της υποκαλιαιμίας, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα άλλων πιθανών υποκείμενων αιτιών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη βασική αιτία.

2. Μυϊκή αδυναμία και κράμπες

Η Δρ. DeDecker λέει στο Best Life ότι η μυϊκή αδυναμία είναι ένα άλλο πιθανό σημάδι ανεπάρκειας καλίου επειδή, χωρίς επαρκή πρόσληψη, τα νεύρα και οι μύες δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα βέλτιστα επίπεδά τους. Σε σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας καλίου, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες.

3. Καρδιακή αρρυθμία

Η καρδιακή αρρυθμία ή ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί επίσης να είναι σημάδι ανεπάρκειας καλίου. η Δρ. DeDecker σημειώνει ότι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, επομένως είναι σημαντικό να το αναφέρετε στον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα.

«Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι αρρυθμίες μπορεί να βλάψουν την καρδιά, τον εγκέφαλο ή άλλα όργανα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικό για τη ζωή εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή ανακοπή», σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσετε μια επαγγελματική γνώμη αντί να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε αυτό το σύμπτωμα στο σπίτι με συμπληρώματα καλίου είναι ότι τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα και να προκαλέσουν καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Με άλλα λόγια, μπορεί να έχετε το ίδιο σύμπτωμα ανεξάρτητα από το αν τα επίπεδα καλίου σας είναι υψηλά ή χαμηλά και μπορείτε να επιδεινώσετε το πρόβλημα επιχειρώντας να το διορθώσετε χωρίς την επίβλεψη γιατρού.

4. Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα

Τα πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα είναι λιγότερο γνωστά συμπτώματα ανεπάρκειας καλίου. Σύμφωνα με την Δρ. Otulana, αυτό συμβαίνει επειδή το κάλιο βοηθά στη λειτουργία των λείων μυών στην πεπτική οδό και τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να επιβραδύνουν τις κινήσεις του εντέρου.

5. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Η Δρ. Otulana λέει ότι ορισμένα άτομα με χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί επίσης να παρατηρήσουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, ειδικά στα χέρια και τα πόδια, καθώς η λειτουργία των νεύρων μπορεί να επηρεαστεί από το χαμηλό κάλιο. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια. Αν και συχνά η πάθηση προκαλείται από πράγματα που δεν σχετίζονται με μια υποκείμενη ασθένεια, αξίζει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

6. Δυσκολίες στην αναπνοή

Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αναπνοή εμποδίζοντας τους πνεύμονες να συστέλλονται σωστά. «Σε σοβαρές περιπτώσεις, η μυϊκή αδυναμία από χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να επηρεάσει τους μύες που χρησιμοποιούνται για την αναπνοή», εξηγεί η Δρ. Otulana. Εάν παρατηρήσετε επίμονη δύσπνοια για οποιονδήποτε λόγο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

7. Υπέρταση

Ο Δρ. Mohr σημειώνει ότι η έλλειψη καλίου μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης. «Το χαμηλό κάλιο μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα επειδή η υπερκατανάλωση νατρίου είναι συνηθισμένη και το νάτριο και το κάλιο συνεργάζονται», εξηγεί.

Όταν καταναλώνετε πολύ νάτριο και πολύ λίγο κάλιο, αυτοί οι δύο ηλεκτρολύτες που συνήθως βοηθούν το σώμα να διατηρεί τα υγρά και τον όγκο του αίματος προκαλούν ανισορροπίες. Ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου και η αύξηση της πρόσληψης καλίου είναι δύο τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Σε ποιες τροφές θα βρείτε το κάλιο

Συνήθως, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τις διατροφικές πηγές καλίου, σκέφτονται ιδιαίτερα τις μπανάνες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες φυτικές πηγές καλίου. Αυτά περιλαμβάνουν βερίκοκα, αβοκάντο, μήλα, πορτοκάλια, σπανάκι, λάχανο, ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κολοκύθα, καρότα, γλυκοπατάτες, πατάτες και φακές, λέει η Δρ. DeDecker.

Το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης κάλιο σε διάφορους βαθμούς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές του USDA, μια τυπική μερίδα σολομού 84 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει έως και 535 mg καλίου, ενώ μια μερίδα 200 γραμμαρίων απλού γιαουρτιού χωρίς λιπαρά περιέχει συνήθως 625 mg του μετάλλου.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top