Τηγάνισμα χωρίς λάδι: Είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζετε;

τηγάνισμα χωρίς λάδι φριτέζα

Αν γνωρίζετε κάποιον που λατρεύει το air-fryer που έχει στην κουζίνα του για τηγάνισμα χωρίς λάδι, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε μια αντίστοιχη συσκευή και να της δώσετε μια ευκαιρία.

Εξάλλου, είναι δελεαστικό: Αυτές οι συσκευές κυκλοφορούν τη θερμότητα σε υψηλές θερμοκρασίες για να τηγανίσουν, να ψήνουν στη σχάρα ή να ψήνουν χωρίς να χρησιμοποιούν λάδι. Δημιουργούν ένα τραγανό εξωτερικό στρώμα ενώ αφήνουν το φαγητό ζουμερό και αφράτο στο εσωτερικό.

Η διαιτολόγος Ariana Cucuzza από την Cleveland Clinic εξηγεί αν μια φριτέζα αέρος αξίζει μια θέση στον πάγκο της κουζίνας. Το τηγάνισμα χωρίς λάδι και συγκεκριμένα το μαγείρεμα στον αέρα έχει περισσότερα οφέλη παρά μειονεκτήματα.

Τι πλεονεκτήματα έχει το τηγάνισμα χωρίς λάδι

Ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι αγαπούν το τηγάνισμα χωρίς λάδι είναι ότι, σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα, μειώνει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Όπως λέει η Δρ. Cucuzza, οι περισσότεροι άνθρωποι μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 70 έως 80%, όταν χρησιμοποιούν φριτέζες αέρα.

Επίσης, οι φριτέζες αέρα είναι χρονικά αποδοτικές. «Μπορείς να ψήσεις ένα στήθος κοτόπουλου πιο γρήγορα σε φριτέζα αέρος από ότι στο φούρνο και το καθάρισμα είναι συνήθως πιο εύκολο», λέει.

Ένα άλλο πλεονέκτημα: Εάν έχετε άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή στο σπίτι (ιδιαίτερα τα παιδιά), το τηγάνισμα χωρίς λάδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ψήσετε τα λαχανικά και να τα κάνετε πιο νόστιμα.

Τέλος, σε αντίθεση με το τηγάνισμα, το τηγάνισμα στον αέρα συνήθως δεν γεμίζει το σπίτι με μυρωδιές.

Τα μειονεκτήματα στο τηγάνισμα χωρίς λάδι

Ένα μειονέκτημα στο τηγάνισμα χωρίς λάδι είναι ότι ωθεί μερικούς ανθρώπους να θεωρούν ότι μπορούν να τρώνε τηγανιτά φαγητά κάθε μέρα.

«Αν και μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με φαγητά τηγανισμένα στον αέρα φαίνεται δελεαστική, θα καταλήξετε να χάσετε τα υπέροχα οφέλη των φυτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο», λέει η Δρ. Cucuzza και τονίζει: «Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι το υψηλής ποιότητας λίπος, με μέτρο, είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και των ορμονών».

Το τηγάνισμα χωρίς λάδι παράγει επίσης υψηλές θερμοκρασίες με πολύ γρήγορο ρυθμό, καθιστώντας έτσι εξαιρετικά εύκολο το κάψιμο των τροφίμων. Και τα καμμένα τρόφιμα μπορεί να είναι καρκινογόνα.

Επιπλέον, προσθέτει η Δρ. Cucuzza, επειδή οι περισσότερες συσκευές μαγειρεύουν 1 έως 3 κιλά φαγητού τη φορά, μπορεί να είναι δύσκολο να τηγανίζετε στον αέρα γεύματα για μια μεγάλη οικογένεια.

Τα καλύτερα φαγητά για τηγάνισμα χωρίς λάδι

Όλα τα τρόφιμα που έχετε συνηθίσει να τηγανίζετε, όπως οι πατάτες και το κοτόπουλο, γενικά βγαίνουν πολύ καλά στη φριτέζα αέρα.

«Αν ψάχνετε κάτι να τηγανίσετε στον αέρα, θα συνιστούσα σπιτικές γλυκοπατάτες. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν τραγανές σε έναν συμβατικό φούρνο. Αντίθετα, πασπαλίστε τις με το αγαπημένο σας καρύκευμα, ρίξτε τις στη φριτέζα και απολαύστε τες!», λέει η Δρ. Cucuzza.

Τέλος, εάν θέλετε να επενδύσετε σε μια φριτέζα αέρος, η ειδικός συνιστά να αναζητήσετε μοντέλα που χρησιμοποιούν πλαστικό χωρίς BPA.

Όλο Υγεία

Scroll to Top