Το αντιοξειδωτικό καρύκευμα που μειώνει το λίπος, αποβάλλει τις τοξίνες και τονώνει τη λίμπιντο

αντιοξειδωτικό καρύκευμα κάρδαμο

Αυτό το αντιοξειδωτικό καρύκευμα έχει δυνατό άρωμα και ανατολίτικη γεύση και μπαίνει και στον καφέ! Αποβάλλει τις τοξίνες και τονώνει τη λίμπιντο ενώ προστατεύει την υγεία της καρδιάς και μας προφυλάσσει από τον καρκίνο.

Σε προκαταρκτικές ερευνητικές μελέτες, αυτό το αντιοξειδωτικό καρύκευμα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο. Αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας, ενώ σε έρευνες που έγιναν σε ποντίκια μειώνει τη μάζα λίπους στα ποντίκια ρυθμίζοντας τα νευρικά κυκλώματα που ρυθμίζουν τη λιπόλυση του λιπώδους ιστού και τον οξειδωτικό μεταβολισμό των μιτοχονδρίων στο ήπαρ και τους σκελετικούς μυς.

Το αντιοξειδωτικό καρύκευμα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε πολλές συνταγές, όπως στον καφέ, σε κέικ και σε πιάτα κάρυ. Δείτε ποιο είναι.

Το αντιοξειδωτικό καρύκευμα: το κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Elettaria cardamomum. Είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο, και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη φαρμακευτική.

Είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι βοηθά στην αποβολή των υγρών και μειώνοντας την κατακράτησης υγρών και βελτιώνοντας τη λειτουργία των νεφρών.

Το κάρδαμο θεωρείται φυσικό αφροδισιακό, καθώς περιέχει ουσίες που μπορούν να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος και τη λίμπιντο. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό το όφελος.

Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία

  • Απώλεια βάρους: Μια μελέτη σε υπέρβαρες και παχύσαρκες προδιαβητικές γυναίκες βρήκαν σχέση μεταξύ του κάρδαμου και της ελαφρώς μειωμένης περιφέρειας μέσης.
  • Βελτίωση της πέψης και του έλκους: Το κάρδαμο έχει χωνευτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσπεψία, τη ναυτία και τη διάρροια. Μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κάρδαμου από μόνο του θα μπορούσε να αποτρέψει ή να μειώσει το μέγεθος των γαστρικών ελκών κατά τουλάχιστον 50%. Η έρευνα σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδηλώνει επίσης ότι το κάρδαμο μπορεί να προστατεύει από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτήριο που συνδέεται με την ανάπτυξη έλκους του στομάχου.
  • Μείωση της φλεγμονής: Το κάρδαμο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη φλεγμονή που σχετίζεται με καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.
  • Βελτίωση της αναπνοής και μείωση της τερηδόνας: Το κάρδαμο έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το βήχα και τη συμφόρηση και να συμβάλλουν σε μια πιο καθαρή αναπνοή. Η χρήση του κάρδαμου για τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος και τη βελτίωση της στοματικής υγείας είναι μια αρχαία θεραπεία. Σε ορισμένους πολιτισμούς, είναι σύνηθες να φρεσκάρετε την αναπνοή σας τρώγοντας ολόκληρους σπόρους κάρδαμου μετά από ένα γεύμα. Ο λόγος είναι ότι καταπολεμά τα κοινά βακτήρια του στόματος.
  • Μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κάρδαμου ήταν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση πέντε βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν κοιλότητες στα δόντια. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα κάρδαμου μπορεί να μειώσει τον αριθμό των βακτηρίων στο σάλιο κατά 54%.
  • Προστασία από τον καρκίνο: Το κάρδαμο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι ενώσεις του κάρδαμου μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η σκόνη κάρδαμου μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το μπαχαρικό μπορεί επίσης να ενισχύσει την ικανότητα των φυσικών φονικών κυττάρων να επιτίθενται σε καρκινικούς όγκους.Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη βασίζονται σε έρευνες σε ζώα ή σε εργαστηριακές συνθήκες. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του κάρδαμου για την υγεία.

Πώς να προσθέσετε κάρδαμο στη διατροφή σας

  • Καταναλώστε ολόκληρους σπόρους κάρδαμου. Μπορείτε να προσθέσετε ολόκληρους σπόρους κάρδαμου σε πιάτα όπως ρύζι, σούπες και σαλάτες.
  • Αλέστε τους σπόρους κάρδαμου. Μπορείτε να αλέσετε τους σπόρους κάρδαμου για να τους χρησιμοποιήσετε ως καρύκευμα σε συνταγές.
  • Πιείτε τσάι κάρδαμου. Το τσάι κάρδαμου είναι ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες.
  • Ρίξτε στον ελληνικό καφέ 1 σπόρο κάρδαμο.

Το κάρδαμο είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως στομαχικές διαταραχές, ερεθισμό του δέρματος και αϋπνία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top