Χοληστερόλη: Τα συμπληρώματα που τη ρίχνουν είναι αποτελεσματικά; Τι λένε οι επιστήμονες

συμπληρώματα χοληστερόλη

Υπάρχουν κάποια συμπληρώματα που ρίχνουν τη χοληστερόλη. Πόσο αποτελεσματικά είναι; Νέα μελέτη έβαλε στο μικροσκόπιο 6 συχνά συμπληρώματα και ιδού τα αποτελέσματα.

Η μονοκεντρική, προοπτική, τυχαιοποιημένη, μονή-τυφλή μελέτη SPORT αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα έξι κοινών συμπληρωμάτων διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης σε σύγκριση με μια χαμηλή δόση στατίνης από τον Μάιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022.
Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40 έως 75 ετών, είχαν συγκέντρωση LDL-χοληστερόλης 70 έως 189 mg/dL, δεν είχαν προσωπικό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν έπαιρναν στατίνες ή άλλη θεραπεία μείωσης των λιπιδίων, δεν έπαιρναν κανένα από τα συμπληρώματα διατροφής που περιλαμβάνονται στη δοκιμή και είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις για 10 χρόνια.

Τα σχήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, περιελάμβαναν ημερήσιες δόσεις ροσουβαστατίνης 5 mg, ταξινομημένη ως μέτριας έντασης στατίνη, εικονικό φάρμακο, ιχθυέλαιο, κανέλα, σκόρδο, κουρκουμάς, φυτικές στερόλες ή κόκκινο ρύζι μαγιάς.

Πόσο μείωσαν τη χοληστερόλη τα συμπληρώματα;

Το κύριο σημείο ενδιαφέροντος ήταν η ποσοστιαία αλλαγή στη συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης με λήψη 5 mg ροσουβαστατίνης ημερησίως σε 28 ημέρες σε σύγκριση με τα άλλα σχήματα που δοκιμάστηκαν. Συνολικά 190 τυχαιοποιημένοι ασθενείς ολοκλήρωσαν την αρχική και την εργαστηριακή αξιολόγηση παρακολούθησης.

Για τους ασθενείς που έλαβαν ροσουβαστατίνη, η μέση ποσοστιαία μείωση ήταν -37,9%. Η ροσουβαστατίνη συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της LDL χοληστερόλης έναντι εικονικού φαρμάκου, ιχθυελαίου, κανέλας, σκόρδου, κουρκουμά, φυτικών στερολών και κόκκινης μαγιάς. Μάλιστα, η διαφορά στη μείωση  με ροσουβαστατίνη έναντι εικονικού φαρμάκου ήταν -35,2%.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη χαμηλή δόση στατίνης είχαν σημαντική ποσοστιαία μείωση της ολικής χοληστερόλης από την αρχική τιμή (-24,4%) σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο και όλα τα συμπληρώματα.

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον ορό μειώθηκαν σημαντικά με τη ροσουβαστατίνη (-19,3%), το οποίο ήταν σημαντικά υψηλότερο έναντι όλων των άλλων μέτρων σύγκρισης.

Δεν βρέθηκε διαφορά στην HDL χοληστερόλη στη σύγκριση της ροσουβαστατίνης με το εικονικό φάρμακο και 6 από τα 7 συμπληρώματα. Οι φυτικές στερόλες τη μείωσαν κατά -7,5% σε σύγκριση με τη ροσουβαστατίνη.

Συμπληρώματα και placebo: Σημειώσατε Χ

Κανένα από τα συμπληρώματα δεν οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση της LDL-χοληστερόλης έναντι του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, το σκόρδο επέφερε σημαντική αύξηση. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τη μείωση της ολικής χοληστερόλης ή των τριγλυκεριδίων ορού στη σύγκριση του κάθε συμπληρώματος με εικονικό φάρμακο.

Οι ομάδες φυτικών στερολών και κόκκινου ρυζιού μαγιάς είχαν το υψηλότερο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών (28%). Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχε μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και η ομάδα του ιχθυελαίου είχε επίσης μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια (αδενοκαρκίνωμα ήπατος).

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν τη σχετικά σύντομη περίοδο μελέτης και το μικρό μέγεθος δείγματος, το οποίο δεν επιτρέπει μια ουσιαστική ανάλυση.

«Αυτά τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών συμπληρωμάτων για την “υγεία της χοληστερόλης”. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την έλλειψη οφέλους αυτών των συμπληρωμάτων σχετικά με σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», σημειώνουν οι ερευνητές.

Όλο Υγεία

Scroll to Top