Site icon Όλο Υγεία

Το αγαπημένο λαχανικό της Τοσκάνης που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο και να προάγει την υγεία της καρδιάς

Το αγαπημένο λαχανικό της Τοσκάνης που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο και να προάγει την υγεία της καρδιάς

Φωτογραφία: 123rf

Το αγαπημένο λαχανικό της Τοσκάνης είναι ένα ελαφρύ και ευέλικτο λαχανικό, γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη συνολική υγεία. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και έχει συνδεθεί με οφέλη για την πέψη, την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του βάρους και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ποιο είναι;

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύουμε τα λαχανικά για να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους

Ποιο είναι το αγαπημένο λαχανικό της Τοσκάνης και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το αγαπημένο λαχανικό της Τοσκάνης είναι ένα ευέλικτο λαχανικό με μακρά ιστορία τόσο στη μαγειρική όσο και στην παραδοσιακά «γιατροσόφια». Ανήκει στην οικογένεια cucurbitaceae και είναι ιδιαίτερα αγαπητό για την ήπια γεύση του, την τρυφερή υφή του και το εντυπωσιακό του διατροφικό προφίλ.

Παρότι είναι χαμηλό σε θερμίδες, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το κάλιο, το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες A, C και K, αποτελώντας έτσι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη Μεσογειακή διατροφή. Η τακτική κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με οφέλη για την πέψη, τη διαχείριση βάρους, την καρδιά και το ανοσοποιητικό.

Οφέλη για την υγεία από τους σπόρους του κολοκυθιού

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι σπόροι του κολοκυθιού (cucurbita pepo) και το έλαιό τους μπορεί να προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, τοκοφερόλες και αντιοξειδωτικά. Αν και οι περισσότερες μελέτες είναι πρώιμες (σε ζώα ή μικρές κλινικές δοκιμές), αναδεικνύουν ορισμένες υποσχόμενες επιδράσεις:

Διατροφική αξία

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκυθάκι (124 g) περιέχει:

Κολοκύθι: Οφέλη για την υγεία

1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγιή πέψη

Η προσθήκη κολοκυθιού σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του πεπτικού συστήματος, ειδικά αν είστε επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα. Συστηματική ανασκόπηση έδειξε ότι η δυσκοιλιότητα επηρεάζει το 18,9% των ηλικιωμένων παγκοσμίως, τονίζοντας τη σημασία της προληπτικής φροντίδας μέσω της διατροφής.

Απώλεια βάρους: 5 λαχανικά που μπορεί να βοηθήσουν να χάσουμε το σπλαχνικό λίπος

Η αφυδάτωση αποτελεί έναν συχνό παράγοντα κινδύνου για τη δυσκοιλιότητα. Το κολοκυθάκι αποτελείται περίπου κατά 95% από νερό, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του πεπτικού σωλήνα και να υποστηρίξει ομαλή πέψη. Η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να αυξήσει τον όγκο των κοπράνων, ενθαρρύνοντας τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου και προάγοντας ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα.

2. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το διατροφικό προφίλ του κολοκυθιού παρουσιάζει εντυπωσιακές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το κολοκυθάκι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Το κολοκυθάκι, και ιδιαίτερα η κίτρινη ποικιλία του, περιέχει καροτενοειδή με οφέλη για την υγεία, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτίνη. Έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις υποστηρίζουν διάφορους τομείς της υγείας χάρη στις αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές τους δράσεις.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκυθάκι παρέχει επίσης 22,2 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 25% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι βασικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του βιταμίνη C, επομένως είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε τρόφιμα πλούσια σε αυτήν στη διατροφή μας.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Η ένταξη του κολοκυθιού σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Το κολοκυθάκι είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη φυτικών ινών με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερίνης και μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 19-50 ετών είναι 38 g και 25 g αντίστοιχα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι δεν πλησιάζουν αυτές τις ποσότητες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκυθάκι παρέχει 1,24 g φυτικών ινών, δηλαδή περίπου το 3-5% της ΣΗΠ.

Το κολοκυθάκι είναι επίσης εξαιρετική πηγή καλίου, προσφέροντας 324 mg ανά φλιτζάνι. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης. Το κολοκυθάκι μπορεί να ωφελήσει όσους δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φυτικές ίνες ή κάλιο – δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους

Παρότι περιέχει διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, το κολοκυθάκι έχει πολύ λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκυθάκι παρέχει μόλις 21 θερμίδες. Οι φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθούν στο να νιώθετε χορτάτοι χωρίς να αυξάνονται υπερβολικά οι θερμίδες που καταναλώνετε.

Το κολοκυθάκι προσφέρει επίσης ικανοποιητική υφή και γεύση, ενώ η ευελιξία του στη μαγειρική το καθιστά ιδανικό για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος χωρίς να θυσιάσουν τη γευστική απόλαυση. Από stir-fries μέχρι σαλάτες, αποτελεί μια βολική και θρεπτική επιλογή.

5. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Το κολοκυθάκι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), που σημαίνει ότι περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών, βοηθώντας στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκυθάκι περιέχει 3,9 g υδατανθράκων και 1,2 g φυτικών ινών. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι απίθανο να προκαλέσει απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και συμβάλλουν σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου.

Πολλοί επίσης χρησιμοποιούν το κολοκυθάκι ως εναλλακτική επιλογή χαμηλών υδατανθράκων στα γεύματά τους. Για παράδειγμα, αποτελεί δημοφιλή εναλλακτική αντί για παραδοσιακά ζυμαρικά. Μπορεί να κοπεί σε φέτες ή να γίνει σπιράλ ώστε να μοιάζει με σπαγγέτι ή λιγκουίνι. Ενώ ένα φλιτζάνι κολοκυθάκι περιέχει λιγότερα από 4 g υδατανθράκων, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαγγέτι περιέχει 38,3 g.

Πιθανοί κίνδυνοι

Το κολοκυθάκι είναι γενικά ασφαλές για υγιείς ενήλικες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε. Σε μεγάλες ποσότητες, η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια ή γαστρεντερική δυσφορία – ιδιαίτερα σε άτομα με πεπτικές διαταραχές.

Το κολοκυθάκι περιέχει επίσης κουκουρβιτακίνες – φυσικές πικρές ενώσεις που, σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό και ακανόνιστες κενώσεις. Ο σωστός καθαρισμός είναι σημαντικός, καθώς η φλούδα μπορεί να περιέχει βακτήρια που σχετίζονται με τροφιμογενείς λοιμώξεις.

5 φυτικά τρόφιμα που έχουν περισσότερο σίδηρο από μια μπριζόλα

Τέλος, άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησία στο κολοκυθάκι ή άλλα μέλη της οικογένειας των κολοκυνθοειδών θα πρέπει να το αποφεύγουν – και η συμβουλή με έναν διατροφολόγο μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό της ασφαλούς ποσότητας, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες.

Πηγές: Health, PubMed, Springer Publishing Connect, ResearchGate, International Journal of Current Science, MDPI, ScienceDirect, MDPI

Όλο Υγεία

Exit mobile version