Site icon Όλο Υγεία

Η κατανάλωση τυριού μία φορά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας – Ποια είναι τα καλύτερα;

τυρί άνοια

Φωτογραφία: 123rf

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τακτική κατανάλωση τυριού, ακόμη και μόνο μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της άνοιας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θρεπτικά συστατικά του τυριού ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν τη μνήμη. Πώς όμως εξηγείται αυτή η ευεργετική επίδραση και τι δείχνουν τα ευρήματα;

Ξεχνάμε απλώς ή μπορεί να είναι άνοια; Πώς να καταλάβουμε τη διαφορά

Πώς η κατανάλωση του τυριού προλαμβάνει την άνοια;

Η κατανάλωση τυριού συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών του Advances in Nutrition που περιλάμβανε πάνω από 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες, η μέτρια κατανάλωση τυριού (περίπου 40 γρ/ημέρα) σχετίζεται με μειωμένο συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο και θνησιμότητα χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Επιπλέον, η περιεκτικότητα του τυριού σε προβιοτικά, βιταμίνη K και συγκεκριμένα πεπτίδια με επιδράσεις που μοιάζουν με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, μπορεί να συμβάλλει σε αυτά τα οφέλη. Το τυρί αποτελεί επίσης πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών που προάγουν την υγεία των οστών και μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Η κατανάλωση τυριού με μέτρο ενδείκνυται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος του στην πρόληψη της άνοιας;

Η κατανάλωση τυριού ακόμη και μόνο μία φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Ιάπωνες επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 8.000 συμμετέχοντες, οι μισοί από τους οποίους δεν κατανάλωναν καθόλου τυρί, ενώ οι άλλοι μισοί το έτρωγαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ανακάλυψαν ότι μετά από τρία χρόνια, εκείνοι που κατανάλωναν τυρί είχαν 24% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, μόνο το 3,39% των καταναλωτών τυριού εμφάνισε άνοια, σε αντίθεση με το 4,45% των μη καταναλωτών.

Η ερευνητική ομάδα έλαβε επίσης υπόψη τις διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, κρέατος ή ψαριού.

Αφού συνεκτίμησαν αυτούς τους παράγοντες, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τυριού εξακολουθούσε να συνδέεται με 21% χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου.

Παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο, παραμένει στατιστικά σημαντικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση τυριού ενδέχεται να προσφέρει προστατευτικό αποτέλεσμα.

«Ο σύζυγός μου έχει άνοια στα 44 – Τα σημάδια υπήρχαν αλλά κανείς δεν μας πίστευε» – Ποια συμπτώματα εμφάνισε;

Ποια τυριά χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη;

Γράφοντας στο περιοδικό Nutrients, οι επιστήμονες ανέφεραν: «Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με προηγούμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας».

Το πιο κοινό είδος τυριού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες ήταν το επεξεργασμένο (82,7%) και ακολουθούσε το τυρί λευκής μούχλας (7,8%).

Το επεξεργασμένο τυρί ορίζεται ως τυρί που παρασκευάζεται από γάλα και άλλα γαλακτοματοποιητικά συστατικά. Παραδείγματα είναι οι ατομικά συσκευασμένες φέτες τυριού ή τα τυριά που απλώνονται.

Τυρί λευκής μούχλας είναι ο όρος για τα μαλακά τυριά με λευκή κρούστα, όπως το camembert ή το brie.

Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τα νέα ευρήματα πρότειναν ότι το προστατευτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οφείλεται στο θρεπτικό προφίλ του τυριού.

Εξήγησαν ότι το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη K2, αντιοξειδωτικά, πεπτίδια και προβιοτικά.

Αυτές οι «πρωτεΐνες και τα απαραίτητα αμινοξέα», όπως εξήγησαν, «υποστηρίζουν τη διατήρηση των νευρώνων», δηλαδή τη διαδικασία προστασίας των νευρικών κυττάρων από βλάβες.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι η βιταμίνη K «παίζει ρόλο στην αγγειακή υγεία» και στην «ομοιόσταση του ασβεστίου», τη διαδικασία διατήρησης σταθερών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού διατυπωθούν οριστικές συστάσεις.

Ποια βιταμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια κατά 49% – Τι λέει νέα μελέτη

Συμπτώματα άνοιας

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας θεωρείται κρίσιμη, καθώς, παρόλο που η πάθηση δεν είναι ιάσιμη, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις να επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Ανησυχητικά, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των ατόμων που πάσχουν από άνοια παραμένουν αδιάγνωστα.

Κλασικά συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, ταχύτητα σκέψης, διαύγεια, γλωσσική ικανότητα, κατανόηση, κρίση και διάθεση.

Ο κακός ύπνος «γερνά» τον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι αλλαγές στην όραση, την ακοή, τη γεύση, την αφή και την ισορροπία εμφανίζονται επίσης χρόνια πριν τα πιο γνωστά συμπτώματα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version