Απίστευτο! Αυτό το τυρί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση χοληστερόλης και την πρόληψη του διαβήτη

τυρί χοληστερόλη

Είτε το απολαμβάνετε ως συνοδευτικό για το κρασί σας είτε το προσθέτετε στο φαγητό την ώρα που μαγειρεύετε, το τυρί είναι αναμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα των περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως.

Με τα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι γεμάτα με διάφορα είδη τυριών, είναι δύσκολο να αντισταθείς στο νόστιμο τρόφιμο. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωσή του δεν είναι μια έξυπνη επιλογή για όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Εκτός από τη νόστιμη γεύση του, το τυρί είναι και πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία ανεβάζουν τη χοληστερόλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, όσοι πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, επομένως το τυρί δεν είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς. Ωστόσο, ένας συγκεκριμένος τύπος φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα για τη χοληστερόλη, σύμφωνα με εκπληκτική έρευνα.

Ποιο είναι το τυρί που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal Nutrition Prevention & Health, διαπίστωσε ότι ορισμένα τυριά με τρύπες δεν δρουν όπως άλλα παρόμοια γαλακτοκομικά προϊόντα. Με τη χαρακτηριστική γεύση του που μοιάζει με ξηρούς καρπούς, το Jarlsberg είναι ένα ήπιο και ημίμαλακο τυρί από αγελαδινό γάλα που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη στην ανατολική Νορβηγία.

Οι ερευνητές αρχικά ξεκίνησαν να παρατηρήσουν τις επιδράσεις αυτού του τυριού στην αραίωση των οστών, αλλά η ομάδα παρατήρησε επίσης απροσδόκητες επιπτώσεις στη χοληστερόλη. Εξέτασαν 66 υγιείς γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 33 ετών και μέσο δείκτη μάζας σώματος 24, που θεωρείται «φυσιολογικός».

Αυτοί οι συμμετέχοντες έπρεπε να απολαμβάνουν καθημερινά μια μερίδα 57 γραμμαρίων Jarlsberg ή 50 γραμμάρια Camembert για έξι εβδομάδες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, η ομάδα του Camembert κλήθηκε να καταναλώσει Jarlsberg για άλλες έξι εβδομάδες. Κάθε έξι εβδομάδες, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα αίματος από όλους τους συμμετέχοντες για να ελέγξουν για βασικές πρωτεΐνες, βιταμίνη Κ, οστεοκαλσίνη και ένα πεπτίδιο (PINP) που εμπλέκεται στον οστικό μεταβολισμό.

Η ερευνητική ομάδα επέλεξε τα Jarlsberg και Camembert επειδή έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη, αλλά το νορβηγικό τυρί είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, γνωστή και ως μενακινόνη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» χοληστερόλης μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα Camembert όταν «μεταπήδησε» στο Jarlsberg.

Μείωση και στα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

Επίσης, η ομάδα του Jarlsberg είδε τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης -κάτι που δημιουργείται όταν το σάκχαρο στο σώμα κολλάει στα ερυθρά αιμοσφαίρια- να μειώνονται σημαντικά. Ωστόσο, η ομάδα του Camembert δεν είδε το ίδιο όφελος μέχρι να καταναλώσει Jarlsberg.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Η καθημερινή κατανάλωση τυριού Jarlsberg έχει θετική επίδραση στην οστεοκαλσίνη, σε άλλους δείκτες οστικής εναλλαγής, στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στα λιπίδια».

Υποστηρίζουν λοιπόν ότι το τυρί Jarlsberg μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό. Άλλοι ειδικοί εξακολουθούν να προτρέπουν να είστε προσεκτικοί σχετικά με το Jarlsberg, καθώς δεν παύει τελικά να είναι τυρί.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top