Βιταμίνη Κ: 7 ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη

βιταμίνη Κ

Μέχρι και το 31% των ενηλίκων παρουσιάζει έλλειψη στη βιταμίνη Κ, γεγονός που επηρεάζει τα κόκαλα, τις αρθρώσεις και την υγεία της καρδιάς.

Παρόλο που, όταν συζητάμε για τις θρεπτικές ουσίες, η βιταμίνη Κ δεν αναφέρεται και τόσο συχνά, είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν δύο τύποι βιταμινών Κ: η βιταμίνη Κ1 και η Κ2. Η Κ1 παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πήξη του αίματος, ενώ η Κ2 συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, τη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων, και την αποτροπή της αθηρωμάτωσης  των αρτηριών (παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές ασθένειες).

Σύμφωνα με μία έρευνα στο Nutrients, μέχρι και το 31% του γενικού πληθυσμού των Η.Π.Α. έχει έλλειψη στη βιταμίνη Κ. Για να μη βρεθείτε αντιμέτωποι με τις συνέπειές της έλλειψης σε βιταμίνη Κ, καλό θα είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες στη βιταμίνη Κ1, όπως τα πράσινα και τα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το φασόλι, η κολοκύθα και ο χυμός ροδιού. Όσον αφορά τις τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ2, μεταξύ άλλων είναι το κοτόπουλο, το μοσχαρίσιο συκώτι, το βούτυρο, το τυρί (από αγελάδες που ταΐζονται με πρασινάδες), κρόκο αυγού, και το χοιρινό.

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Κ

  1. Αιμορραγείτε
  2. Τα οστά σας γίνονται πιο αδύναμα
  3. Εμφανίζετε προβλήματα με την καρδιά σας
  4. Έχετε συμπτώματα αρθρίτιδας

βιταμίνη κ

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορούν να σημαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά όταν εμφανίζετε παραπάνω από ένα ταυτόχρονα, καλύτερα να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

1. Αιμορραγείτε

Όταν έχετε κάποια πληγή και το αίμα αργεί πολύ να πήξει, τότε είναι πιθανό να χάσετε μεγάλες ποσότητες αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για την υγεία σας καταστάσεις. Τα προειδοποιητικά μηνύματα μπορούν να εμφανιστούν με: τη μορφή βαριάς και επίπονης περιόδου, αιμορραγίες απ’ τη μύτη, αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα και ματωμένα ούλα.

2. Τα οστά σας γίνονται πιο αδύναμα

Η βιταμίνη Κ, όπως προαναφέραμε, παίζει ρόλο στην καλή υγεία των οστών, και μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα βιταμίνης Κ, δυναμώνει την κράση των οστών και μειώνει το ρίσκο να πάθετε κάταγμα ισχίου.

3. Εμφανίζετε προβλήματα με την καρδιά σας

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Κ είναι χαμηλά, το ασβέστιο μπορεί να αποθηκευτεί στον μαλακό ιστό όπως οι αρτηρίες, αντί για τα κόκαλα. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί μόνο αδυναμίες στα κόκαλα, αλλά και αθηρωμάτωση των αρτηριών, και ως αποτέλεσμα κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Οι άνθρωποι με χρόνια νεφρική ασθένεια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ασβέστωση των αρτηριών.

4. Έχετε συμπτώματα αρθρίτιδας

Όταν ο οργανισμός σας πάσχει από έλλειψη βιταμίνης Κ, τα κόκαλα και ο χόνδρος, δεν λαμβάνουν τα μέταλλα που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, αν και οι σχετικές έρευνες, βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμα.

Λόγοι που έχετε έλλειψη βιταμίνης Κ

Τα φάρμακα μπορούν να εμποδίσουν τον οργανισμό σας να απορροφήσει όση ποσότητα βιταμίνης Κ χρειάζεται.

  • Παίρνετε αντιβιοτικά: Μήπως παίρνετε αντιβιοτικά αυτή την περίοδο; Πολλά αντιβιοτικά, έχουν την επίπτωση να καταστρέψουν τα βακτήρια στο έντερο που παράγουν τη βιταμίνη Κ. Αν παίρνετε τέτοιου είδους αντιβιοτικά για παραπάνω από 1-2 βδομάδες, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.
  • Παίρνετε συμπλοκοποιητές χολικού οξέος : Φάρμακα όπως χολεστυραμίνη και η κολεστιπόλη βοηθούν στη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης μέσα από μια διαδικασία κατά την οποία, επηρεάζεται το πόσο καλά απορροφάει ο οργανισμός σας βιταμίνες όπως η βιταμίνη Κ.
  • Πάσχετε από κοιλιοκάκη: Άνθρωποι που εμφανίζουν γαστροοισοφαγικά προβλήματα, παρουσιάζουν επίσης μια αδυναμία στην απορρόφηση της βιταμίνης Κ.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top