Η βασίλισσα των μπαχαρικών που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να σταματήσει την επιθυμία για καφεΐνη

Η βασίλισσα των μπαχαρικών που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να σταματήσει την επιθυμία για καφεΐνη

Η βασίλισσα των μπαχαρικών είναι ένα γλυκό και πικάντικο μπαχαρικό με μεγάλη ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική. Έγινε γνωστό για τη γεύση του αλλά και για τα ισχυρά οφέλη του για την υγεία. Μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να μειώσει την επιθυμία για καφεΐνη, μεταξύ άλλων. Ποιο μπαχαρικό είναι;

Το μπαχαρικό της ραγισμένης καρδιάς που μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και να ενισχύσει την σεξουαλική υγεία

Ποια είναι η βασίλισσα των μπαχαρικών και ποια τα οφέλη της για την υγεία

Η βασίλισσα των μπαχαρικών χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια και παραμένει αγαπημένο συστατικό σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Πέρα από τη ζεστή, αρωματική του γεύση, ειδικοί αναφέρουν ότι προσφέρει σημαντική προστασία από τη φλεγμονή και τα επιβλαβή βακτήρια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, αρκετές διεθνείς μελέτες έχουν αναδείξει την ικανότητά του να μειώνει τις επιπτώσεις της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις σκανδιναβικές χώρες – μόνο η Σουηδία καταναλώνει περίπου 18 φορές περισσότερο κάρδαμο ανά άτομο σε σχέση με τις περισσότερες χώρες, με τα ψωμάκια, το φινλανδικό pulla και το νορβηγικό julekake να πρωταγωνιστούν κατά την εορταστική περίοδο.

Εκχυλίσματα καρδάμου για εξωτερική ιατρική χρήση

Σύμφωνα με εργασία του 2024 με τίτλο «Exploring the therapeutic potential of medicinal plants and phytoconstituents for dental care», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά φυτικά εκχυλίσματα μπορούν να καταπολεμήσουν τα μικρόβια στο στόμα και να μειώσουν τη φλεγμονή. Αναφέρουν επίσης ότι οι ενώσεις του καρδάμου μπορεί να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση βακτηρίων που σχετίζονται με ουλίτιδα, υποδεικνύοντας μελλοντική χρήση του στον τομέα της στοματικής φροντίδας.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα καρδάμου και οι παράγωγες ενώσεις του μπορεί να έχουν τοπικά οφέλη – ιδίως για τη φλεγμονή του δέρματος, την επούλωση πληγών και την αντιβακτηριακή προστασία. Αν και τα ευρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από μελέτες σε ζώα ή στο εργαστήριο (και όχι ακόμη από εκτεταμένες μελέτες σε ανθρώπους), δείχνουν πρώιμες ενδείξεις για μελλοντικές εφαρμογές στην περιποίηση δέρματος ή σε ιατρικές χρήσεις.

  •  Μείωση φλεγμονής στο δέρμα: Μελέτη του 2020 έδειξε ότι η τοπική χρήση καρδαμονίνης μείωσε φλεγμονές τύπου εκζέματος σε ποντίκια, περιορίζοντας το πρήξιμο και τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες
  •  Επούλωση πληγών: Μελέτη του 2023 ανέφερε ότι εκχύλισμα σπόρων καρδάμου βοήθησε στην ταχύτερη επούλωση πληγών σε ζωικά μοντέλα και εμφάνισε αντιβακτηριακή δράση
  •  Αντιβακτηριακή νανοκρέμα: Μελέτη του 2024 δημιούργησε νανοκρέμα με έλαιο καρδάμου που ανέστειλε βακτήρια όπως E. coli και S. aureus
  •  Γενικά οφέλη φυτικών εκχυλισμάτων στο δέρμα: Ανασκόπηση του 2023 περιλαμβάνει το κάρδαμο μεταξύ των φυτικών εκχυλισμάτων με πιθανή αντιφλεγμονώδη και δερμοπροστατευτική δράση

Το νησιώτικο μπαχαρικό της φιλοξενίας που μπορεί να ανακουφίσει το στομάχι και να μειώσει τη χοληστερίνη

Διατροφική αξία των σπόρων καρδάμου

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κάρδαμο (6g) περιέχει:

  •  Θερμίδες: 18
  •  Λιπαρά: 0.4g (0.5% της ΣΗΠ)
  •  Κορεσμένα λιπαρά: 0g (0.2% της ΣΗΠ)
  •  Τρανς λιπαρά:
  •  Χοληστερίνη: 0mg (0% της ΣΗΠ)
  •  Νάτριο: 1mg (0% της ΣΗΠ)
  •  Υδατάνθρακες: 4g (1% της ΣΗΠ)
  •  Καθαροί υδατάνθρακες: 2g
  •  Φυτικές ίνες: 2g (6% της ΣΗΠ)
  •  Σάκχαρα:
  •  Πρωτεΐνη: 1g

Κάρδαμο: Οφέλη για την υγεία

1. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Το κάρδαμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνες του 2023. Από τότε, μελέτες έχουν επισημάνει την ικανότητα του μπαχαρικού να μειώνει την υψηλή πίεση, η οποία συνδέεται με εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη. Το κάρδαμο, που καλλιεργείται στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, περιέχει φυτικές χημικές ενώσεις, γνωστές ως φλαβονοειδή, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην πρόληψη θρόμβων, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

2. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Το μπαχαρικό, που προέρχεται από σπόρους και λοβούς του φυτού, προσφέρει επίσης αντιβακτηριακή δράση. Η χρήση εκχυλίσματος καρδάμου, για παράδειγμα, αποδείχθηκε αποτελεσματική κατά της ουλίτιδας, σύμφωνα με ερευνητές από την Τυνησία και τον Καναδά. Προστάτευσε από το βακτήριο P. gingivalis, έναν από τους πιο συχνούς μικροοργανισμούς που σχετίζονται με την πάθηση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως η ουλίτιδα.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την πέψη

Η ιατρική χρήση του καρδάμου ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου καταναλωνόταν για να διευκολύνει την πέψη μετά από ιδιαίτερα βαριά γεύματα.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για καφεΐνη

Προσπαθείτε να κόψετε την καφεΐνη; Το κάρδαμο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει την επιθυμία για καφέ, σύμφωνα με το University of Wisconsin Stevens Point. Στην Αγιουρβεδική ιατρική, οι σπόροι του πιπιλιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε οι άνθρωποι να μη νιώθουν την ανάγκη για άλλη μία κούπα καφέ.

5. Μπορεί να φρεσκάρει την αναπνοή

Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για να φρεσκάρει την αναπνοή.

6. Είναι ευέλικτο στη μαγειρική

Το κάρδαμο κυκλοφορεί ευρέως ως αλεσμένο μπαχαρικό και είναι εξαιρετική προσθήκη σε κέικ με τρίμματα, αλλά και για να δώσει γεύση σε ψητό κοτόπουλο, κάρυ ή χορτοφαγικά γεύματα.

Το «μπαχαρικό πασπαρτού για όλες τις ασθένειες» που μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία και να μειώσει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

7. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένου καρδάμου περιέχει λίγο πάνω από μισό γραμμάριο φυτικών ινών – πολύ λιγότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των 25 γραμμαρίων. Ωστόσο, γυναίκες με προδιαβήτη που κατανάλωναν τρία γραμμάρια εκχυλίσματος καρδάμου την ημέρα, για διάστημα δύο μηνών, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε σχέση με εκείνες που δεν λάμβαναν κάρδαμο, σύμφωνα με ιρανική μελέτη.

Πηγές: Independent, PubMed, ResearchGate, Beilstein Archives, MDPI, ScienceDirect, Eat this much

Όλο Υγεία

Scroll to Top