ΙΣΘ: Αντίθετος με την δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικού

γιατροί

Η συνταγογράφηση αποτελεί ιατρική ιατρική πράξη και πρέπει να αποζημιώνεται τονίζει ο ΙΣΘ.

Την έντονη αντίθεση του με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφείται χωρίς χρέωση για τον ασθενή το σκιαγραφικό για την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

«Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη νέα «δωρεάν» υπηρεσία που παρέχει στους πολίτες -ακόμη μια φορά με τις «πλάτες των ιατρών»-ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησής μας. Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας στις 26/4/2024 με έγγραφό της καθιστά υπεύθυνους μόνο τους γιατρούς ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής να συνταγογραφούν τις σκιαγραφικές ουσίες όποτε αυτές απαιτούνται για την διενέργεια εξετάσεων».

Ο ΙΣΘ σημειώνει ότι «η συνταγογράφηση σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) αλλά και σύμφωνα με την κοινή λογική, αποτελεί ιατρική πράξη. Κατά συνέπεια αυτή πρέπει να αποζημιώνεται. Αντ’ αυτού, ο ΕΟΠΥΥ αντί να ορίσει αποζημίωση για τη συγκεκριμένη πράξη ως όφειλε, αποφασίζει και διατάσσει ότι αυτή πρέπει να γίνεται χωρίς να αμείβεται ο ιατρός».

Αναπροσαρμογή των τιμών αποζημίωσης

«Το ποτήρι ξεχείλισε» κυρίες και κύριοι του ΕΟΠΥΥ, αμείβετε τους συμβεβλημένους κλινικούς ιατρούς με την εξευτελιστική αμοιβή 10 ευρώ μεικτά. Το clawback (υποχρεωτική αρπαγή δεδουλευμένων σε κλινικοεργαστηριακούς) έχει φτάσει στο 60%! Και τώρα ζητάτε και δωρεάν συνταγογράφηση των σκιαγραφικών», αναφέρει ο ΙΣΘ.

Ζητά άμεση αναπροσαρμογή των τιμών αποζημίωσής της εργασίας των συμβεβλημένων ιατρών, κατάργηση του «επαίσχυντου» clawback και απόφαση για άμεση αποζημίωση όλων των ιατρικών πράξεων. «Δηλαδή ζητούμε σεβασμό στην εργασία και στις προσπάθειες των Ελλήνων ιατρών». Επιπλέον ζητά να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όπως προβλέπει η ανάλογη ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση.

Όλο Υγεία

Scroll to Top