Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος; Πώς αντιμετωπίζεται

Ο Νικόλαος Κουφός MD, PhD, ECFMG, Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης, Metropolitan Hospital μας εξηγεί τι είναι ο πνευμονικός όζος.

 

Ο πνευμονικός όζος βρίσκεται τυχαία σε ποσοστό 0,2% των ακτινογραφιών θώρακος, ενώ στις αξονικές θώρακος το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Προδιαθεσικοί παράγοντες για κακοήθεις πνευμονικούς όζους είναι το κάπνισμα και η μεγάλη ηλικία. Είναι όμως καρκίνος ή όχι;

Τι είναι ο πνευμονικός όζος;

Ως πνευμονικό όζο, ονομάζουμε μια μικρού μεγέθους στρογγυλή σκίαση στον πνεύμονα, που μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μία μεμονωμένη (ονομάζεται αλλιώς και μονήρης), είτε με τη μορφή πολλαπλών σκιάσεων (πολλαπλοί όζοι). Αποτελεί ένα πολύ συχνό ακτινολογικό εύρημα που εντοπίζεται συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας COVID-19 , καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία θώρακος.

Ο πνευμονικός όζος είναι καρκίνος;

«Συνήθως ο πνευμονικός όζος δεν είναι καρκίνος. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα καλόηθες εύρημα που μπορεί να οφείλεται σε οξεία ή παλαιά φλεγμονή. Κάθε περίπτωση βέβαια είναι ξεχωριστή και η/ο ιατρός οφείλει να αξιολογήσει την πιθανότητα κακοήθειας βάσει ειδικών κλινικών και ακτινολογικών κριτηρίων, με επιπλέον σύμμαχο τα νεότερα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ – Artificial Intelligence) στον αξονικό τομογράφο, που μπορούν να κατατάξουν έναν όζο σε λιγότερο η περισσότερο «ύποπτο» για κακοήθεια. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνει σωστή και έγκαιρη διάγνωση όποτε απαιτείται, αλλά και να αποφευχθούν περιττές ακτινολογικές ή επεμβατικές εξετάσεις», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Χ. Κουφός MD, PhD, ECFMG, Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης, Metropolitan Hospital.

Τι κάνουμε όταν ένας όζος θεωρηθεί «ύποπτος» για κακοήθεια;

«Στην περίπτωση που ένας όζος θεωρηθεί ύποπτος, είτε προτείνεται ακτινολογική παρακολούθηση, είτε αποφασίζεται η λήψη βιοψίας, συνήθως μέσω ειδικής «κατευθυνόμενης βρογχοσκόπησης» ή αν χρειαστεί μέσω παρακέντησης», εξηγεί ο ειδικός.

Σε τι διαφέρει η κατευθυνόμενη από την κλασική βρογχοσκόπηση;

«Οι περισσότερες βλάβες στην περιφέρεια του πνεύμονα δεν είναι εφικτό να προσεγγιστούν με την κλασική (συμβατική) βρογχοσκόπηση, λόγω των ανατομικών χαρακτηριστικών των βρόγχων μας.

Σήμερα, με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, διαθέτουμε εργαλεία (συστήματα πλοήγησης, καθετήρες υπερήχων κ.α.) που μας κατευθύνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές του πνεύμονα, ώστε να λάβουμε επαρκές υλικό βιοψίας. Αυτές οι εξετάσεις είναι πολύ καλά ανεκτές για την/τον ασθενή και πραγματοποιούνται αυθημερόν, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.» καταλήγει ο κ. Κουφός.

Scroll to Top