10 μύθοι για τη γονιμότητα Τι δείχνουν επιστημονικές έρευνες

γονιμότητα και μύθοι

Καταρρίπτουμε 10 μύθους για τη γονιμότητα, με αποδείξεις! Επιστημονικές έρευνες δείχνουν τι πραγματικά ισχύει.

 

Η γονιμότητα έχει την τιμητική της στις 15 Ιουνίου, σε όλο τον κόσμο καθώς σύμφωνα και με την ACT (Assisted Conception Taskforce) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη γονιμότητα και την υπογονιμότητα.

Το να ανησυχείτε συνεχώς για το τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε μπορεί να αφαιρέσει την ευχαρίστηση. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για το τη γονιμότητα.

1 Αν μείνετε με τα πόδια ψηλά μετά το σεξ, αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης

Δεν ισχύει: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτές οι γυναίκες είναι λιγότερο γόνιμες ούτε χρειάζεται να μένετε ξαπλωμένη μετά την πράξη, ώστε να δώσετε στο σπέρμα αρκετό χρόνο να φτάσει το στόχο του. Η θέση της μήτρας ποικίλλει, με συνηθέστερη την πρόσθια κάμψη της προς την ουροδόχο κύστη και σπανιότερη την οπίσθια κάμψη προς το έντερο. Η θέση της μήτρας δεν έχει σχέση με τη γονιμότητα.

Από την άλλη, εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος με κάποια υποβοηθούμενη μέθοδο, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να φθάσουν στη σάλπιγγα μέσα σε 5 λεπτά της ώρας έπειτα από τη σπερματέγχυση.

2 Τα θηλυκά σπερματοζωάρια είναι πιο αργά

Δεν ισχύει: Τα χρωμοσώματα Χ έχουν σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος από τα χρωμοσώματα Υ. Το σπερματοζωάριο έχει είτε ένα χρωμόσωμα Χ είτε ένα Υ, που σημαίνει ότι το χρωμόσωμα Χ (θηλυκό) είναι ελαφρώς βαρύτερο από το Υ (αρσενικό). Το αν αυτό κάνει τα σπερματοζωάρια με χρωμόσωμα Χ πιο αργά, δεν έχει αποδειχθεί.

3 Το σεξ στο νερό μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης

Δεν ισχύει: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύλληψης στο νερό, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Fertility and Sterility, γιατί το σπέρμα εναποτίθεται μέσα στο γυναικείο σώμα και τα υγρά δεν παρασύρονται τελείως από το νερό.

4 Ο γυναικείος οργασμός αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης

Δεν ισχύει: Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι οι συσπάσεις βοηθούν το σπέρμα να φτάσει στον τράχηλο. Όμως τα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν οδηγήσει σε οριστικά συμπεράσματα και τα περισσότερα ζευγάρια γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να επιτύχουν ταυτόχρονο οργασμό τις περισσότερες φορές, πόσο μάλλον με την επιπρόσθετη πίεση από την προσπάθεια να συλλάβουν.

5 Για την υπογονιμότητα φταίει πάντα η γυναίκα

Δεν ισχύει: Μέχρι και το 50% της υπογονιμότητας μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε υπογονιμότητα από ανδρικό παράγοντα. Η ικανότητα σύλληψης δεν αφορά μόνο το ωάριο. Έχει να κάνει και με το σπέρμα. Η παραγωγή, η μορφή και η κινητικότητα είναι τομείς που πρέπει να αναζητηθεί το πρόβλημα. Είναι επίσης σημαντικό να αποκλείονται ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή γενετικοί παράγοντες.

6 Το άγχος προκαλεί υπογονιμότητα

Δεν ισχύει: Η σχέση μεταξύ στρες και υπογονιμότητας έχει συζητηθεί εδώ και χρόνια. Οι γυναίκες με υπογονιμότητα αναφέρουν αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, επομένως είναι σαφές ότι η υπογονιμότητα προκαλεί άγχος. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, ωστόσο, είναι αν το άγχος προκαλεί ή όχι υπογονιμότητα. Αν και είναι σίγουρα σύνηθες η υπογονιμότητα να προκαλεί στρες, είναι μάλλον απίθανο το άγχος να είναι αιτία στειρότητας.

Οι περίοδοι υψηλού στρες μπορεί σίγουρα να εμποδίσουν τα ζευγάρια να προσπαθήσουν να συλλάβουν. Επιστημονικά, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει αιτιώδης μηχανισμός μεταξύ του στρες και της υπογονιμότητας. Επιπλέον, το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει μια γυναίκα είναι: «Είσαι πολύ αγχωμένη… απλά χαλάρωσε και θα συμβεί».

7 Τα μποξεράκια είναι καλύτερα από τα σλιπ όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Δεν ισχύει: Όταν η ευαίσθητη περιοχή του άντρα υπερθερμαίνεται – κάνει υδρομασάζ, είναι σε σάουνα, ασκείται με σορτς spandex – η παραγωγή σπέρματος μπορεί να μειωθεί. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αρκεί για να κάνει μεγάλη διαφορά. Μελέτη σε σχεδόν 500 άνδρες διαπίστωσε ότι η επίδραση που έχει η επιλογή των εσωρούχων στο σπέρμα δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει τη γονιμότητα.

8 Το μέσο ζευγάρι συλλαμβάνει μέσα σε τρεις μήνες προσπάθειας

Δεν ισχύει: Η σύλληψη συνήθως δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Το ωάριο και το σπέρμα μπορεί να συναντηθούν στην πρώτη προσπάθεια αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 12 μήνες ενεργών προσπαθειών για το μέσο ζευγάρι που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας προτού συμβεί. Οι ειδικοί ορίζουν την υπογονιμότητα ως ανεπιτυχή προσπάθεια να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 12 μήνες για γυναίκες κάτω των 35 ετών και για έξι μήνες σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εάν δεν υπάρχουν άλλα εμφανή προβλήματα (όπως πολύ ακανόνιστοι κύκλοι, για παράδειγμα).

9 Οι άνδρες δεν έχουν βιολογικό ρολόι

Δεν ισχύει: Ενώ οι άνδρες μπορούν να παράγουν σπέρμα για αρκετά χρόνια, οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα γονιμότητας λόγω της πτώσης των επιπέδων τεστοστερόνης, της μείωσης της ποσότητας και της ποιότητας του σπέρματος, της μειωμένης δύναμης και κινητικότητας του σπέρματος και άλλων παραγόντων.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες, η αυξημένη ηλικία των ανδρών όπως δείχνει και πρόσφατη μελέτη δεν συνοδεύεται από τόσο έντονες αλλαγές στην αναπαραγωγική λειτουργία, αλλά σίγουρα συμβαίνουν αλλαγές. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στον άξονα υποθάλαμο-υπόφυση-όρχεις, με επακόλουθες επιπτώσεις στην παραγωγή και βιοδιαθεσιμότητα τεστοστερόνης καθώς και στη σπερματογένεση.

10 Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά για πολύ καιρό θα έχετε πρόβλημα γονιμότητας

Δεν ισχύει: Εάν έχετε περάσει χρόνια προσπαθώντας να μην μείνετε έγκυος, είναι φυσικό να αναρωτιέστε αν θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επαναφέρετε τα πράγματα στη σωστή τους τροχιά. Για ορισμένες γυναίκες, η γονιμότητα επιστρέφει αμέσως μόλις σταματήσουν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, αλλά για άλλες, μπορεί να χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ξαναρχίσει η ωορρηξία – εφόσον φυσικά δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα.

Scroll to Top