Οι 8 τροφές που θα ενισχύσουν το κολλαγόνο σας

κολλαγόνο

Το κολλαγόνο υπάρχει φυσικά στον οργανισμό, αλλά πολλές φορές χρειάζεται λίγη ενίσχυση για να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Το κολλαγόνο είναι μία ομάδα ινώδων πρωτεϊνών που προσδίδει ισχύ στους συνδετικούς ιστούς. Τα κύτταρα μας παρασκευάζουν κολλαγόνο από μόνα τους, και υπάρχει στο δέρμα, τα μαλλιά, τα οστά κ.α.

Γιατί είναι σημαντικό το κολλαγόνο

Υπάρχουν πέντε είδη κολλαγόνου, όπως αναφέρει η Bianca Tamburello εγκεκριμένη διατροφολόγος στο Fresh Communications. Καθώς το κολλαγόνο αποτελεί ένα σημαντικό δομικό στοιχείο, βρίσκεται σε αφθονία σε όλο το σώμα. Η Tamburello αναφέρει στο Real Simple, πως το σώμα μας παράγει κολλαγόνο αλλά μπορούμε επίσης να το λάβουμε μέσω τροφών και συμπληρωμάτων.

Με την πάροδο του χρόνου το κολλαγόνο που παράγει ο οργανισμός μας φυσικά αρχίζει και μειώνεται, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Cleveland clinic. Τότε είναι καλό να πάρετε το κολλαγόνο που σας χρειάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή συμπληρώματα διατροφής,.

Πρέπει να παίρνετε κολλαγόνο;

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι κατά κύριο λόγο αμφιλεγόμενα, καθώς ακόμα αμφισβητείται το κατά πόσο απορροφώνται από τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το αν το συμπλήρωμα κολλαγόνου μεταβολίζεται όπως άλλοι τύποι πρωτεΐνης, αντί να απορροφηθεί όπως το φυσικό κολλαγόνο σύμφωνα με το Harvard.

Παρ’όλα αυτά πολλές έρευνες καταλήγουν στο αντίθετο συμπέρασμα, καθώς όπως φαίνεται τα συμπληρώματα κολλαγόνου και κυρίως τα υδρολυτά συμπληρώματα κολλαγόνου, φαίνεται να απορροφώνται από τον οργανισμό όπως το φυσικό κολλαγόνο. Πολλές έρευνες επίσης αποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με προστασία από τις ακτίνες UV, την ελαστικότητα του δέρματος, την καλή υγεία της καρδιάς, την δύναμη των οστών, των μυών, αλλά και με ανακούφιση των πόνων των αρθρώσεων.

Η Tamburello επίσης συμπληρώνει πως πολλές φορές τα υδρολυτά συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να είναι πιο αποδοτικά από το κολλαγόνο που λαμβάνεται από τις τροφές, καθώς το κολλαγόνο που λαμβάνεται από τις τροφές πρέπει πρώτα διασπαστεί και μετά να απορροφηθεί.

Ποιές τροφές βοηθούν τον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο

Μία διατροφή βασισμένη στο κολλαγόνο σίγουρα βοηθάει τον οργανισμό. Δύο πολύ αποδοτικοί τρόποι να αυξήσετε το κολλαγόνο στον οργανισμό σας είναι να τρώτε τροφές που βοηθούν στην παραγωγή του κολλαγόνου ή τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο.

Ορισμένα αμινοξέα όπως η γλυκίνη, η προλίνη και η υδροξυπρολίνη δρούν ως δομικά στοιχεία για το κολλαγόνο και ενισχύουν την παραγωγή του. Ακόμα η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος είναι επίσης απαραίτητα στοιχεία για την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό.

Τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο

  1. Το ψάρι
  2. Τα εσπεριδοειδή
  3. Τα αυγά
  4. Τα μούρα
  5. Ο ζωμός κρέατος
  6. Τα φασόλια
  7. Η πέτσα στα πουλερικά
  8. Τα όστρακα

1.Το ψάρι

Το ψάρι είναι μία από τις καλύτερες τροφές για να ενισχύσετε το κολλαγόνο σας. Είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά και παρέχει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης στη μορφή των αμινοξέων για να βοηθήσει στην παραγωγή του κολλαγόνου.

Καλές επιλογές για την παραγωγή κολλαγόνου είναι ο σολομός, οι αντζούγιες και οι σαρδέλες.

2.Τα εσπεριδοειδή

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C όπως για παράδειγμα το πορτοκάλι, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και το λάιμ. Η βιταμίνη C διατηρεί το κολλαγόνο στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του.

3. Τα αυγά

Τα αυγά είναι μία τροφή πλούσια σε προλίνη, ψευδάργυρο αλλά και θείο τα οποία ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου στον οργανισμό. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως στον κρόκο του αυγού, ενώ το θείο και η προλίνη στο ασπράδι. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα αυγά εκτός από το να ενισχύσουν το κολλαγόνο σας μπορεί να επηρεάσουν και τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

4.Τα μούρα

Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα blueberries, τα κράνμπερι αλλά και άλλα νόστιμα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων του κολλαγόνου στον οργανισμό.

5. Ο ζωμός κρέατος

Ο ζωμός κρέατος είναι μία από τις τροφές που βοηθούν περισσότερο στην παραγωγή του κολλαγόνου στον οργανισμό. Μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι, αν και είναι μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

6.Τα φασόλια

Υπάρχουν πολλές πηγές πρωτεΐνης σε φυτικά προϊόντα που είναι πλούσια σε αμινοξέα και βοηθούν στην ενίσχυση του κολλαγόνου στον οργανισμό.

7. Η πέτσα στα πουλερικά

Η πέτσα των ψαριών αλλά και των πουλερικών είναι πολύ μεγάλες πηγές κολλαγόνου, καθώς ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου.

8.Τα όστρακα

Τα όστρακα και κυρίως τα μύδια είναι πολύ σημαντικές πηγές κολλαγόνου. Όχι μόνο αποτελούν πηγές αμινοξέων  και βοηθούν στην παραγωγή του κολλαγόνου, άλλα είναι και μερικές από τις πιο σημαντικές πηγές ψευδάργυρου και χαλκού που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του κολλαγόνου.

Scroll to Top