Κολλαγόνο: Τι κάνει και 4 καλύτεροι τρόποι για να το πάρετε

κολλαγόνο

Πιο μακριά μαλλιά, λιγότερος πόνος στις αρθρώσεις ή επιβράδυνση της εμφάνισης ρυτίδων. Κάποιοι από τους λόγους που μερικοί άνθρωποι θέλουν να παίρνουν κολλαγόνο κάθε μέρα.

Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης, με χαρακτηριστικά που το καθιστούν το τέλειο πλαίσιο για συνδετικό ιστό στους τένοντες, τους χόνδρους και τα οστά. Και ενώ το σώμα δημιουργεί την συγκεκριμένη πρωτεΐνη από μόνο του, η γήρανση αναβάλλει την παραγωγή της.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Dermatology Practical and Conceptual, η γήρανση επηρεάζει τον συνδετικό ιστό μειώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος και τις ίνες κολλαγόνου, αποδυναμώνοντας το δέρμα και δυσκολεύοντας τη συγκράτηση της υγρασίας.

Βρίσκεται σε τέσσερις κοινές μορφές συμπληρωμάτων -σε σκόνη, κάψουλες, υγρή και μέσω φαγητού. Με βάση αυτές τις επιλογές, είμαστε εδώ για να μοιραστούμε τους καλύτερους τρόπους λήψης και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Οι 4 καλύτεροι τρόποι λήψης κολλαγόνου

  1. Κολλαγόνο σε σκόνη
  2. Κάψουλες κολλαγόνου
  3. Υγρό κολλαγόνο
  4. Κολλαγόνο από το φαγητό

Σε σκόνη

Οι σκόνες κολλαγόνου είναι η πιο δημοφιλής μορφή, σύμφωνα με την Grand View Research. Οι χυμοί, τα smoothies και το απλό νερό είναι ιδανικά υγρά για συνδυασμό με σκόνη. Καφές, τσάι και άλλα ζεστά ροφήματα, ίσως όχι τόσο πολύ. Υπάρχει συζήτηση για το αν πρέπει να αναμειγνύεται σκόνη με ζεστά ροφήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που μειώνουν την ποιότητα του συμπληρώματος.

Η σκόνη κολλαγόνου καθιστά δυνατή τη μετατροπή ενός απλού ροφήματος σε ένα λειτουργικό ρόφημα. Με ένα απλό μείγμα, αυτές οι σκόνες περνούν ουσιαστικά απαρατήρητες στο σκεύασμα, καθώς είναι άοσμες. Για άτομα που χρειάζονται συμπληρώματα ενυδάτωσης, η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να είναι το εισιτήριο για να πίνουν περισσότερα υγρά μέσα στην ημέρα για βέλτιστη υγεία.

Πέρα από τα ποτά, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αναμιγνύεται καλά σε τρόφιμα, όπως δημητριακά, γιαούρτια, παγωτά και αλείμματα. Η σκόνη χωρίς γεύση είναι αναμφίβολα η πιο ευέλικτη για προσθήκη σε διάφορα τρόφιμα.

Η προσθήκη πρωτεΐνης σε σκόνη στο φαγητό ή το ποτό σας πιθανότατα θα αλλάξει την τελική υφή, τη συνοχή ή τη γεύση του, η οποία θα διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα. Γενικά, η σκόνη διαλύεται γρήγορα σε ζεστά ή κρύα υγρά, αλλά ορισμένες ποικιλίες μπορεί να δημιουργήσουν σβόλους.

Η χρήση ενός μπλέντερ μπορεί να περιορίσει τη συσσώρευση και να επιφέρει μια πιο ομαλή κατάποση. Για μερικούς, το κολλαγόνο σε σκόνη μπορεί να φαίνεται λιγότερο βολικό επειδή χρειάζονται πάντα ένα σκεύος φαγητού ή ποτού για να το καταναλώσουν.

Κάψουλες

Για λόγους ευκολίας, ορισμένοι προτιμούν να παίρνουν μια απλούστερη μορφή που μπορούν να αποθηκεύσουν σε ένα κουτί χαπιών. Τα χάπια κολλαγόνου περιέχουν σκόνη σε κάθε κάψουλα.

Η ευκολία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιλογή του καλύτερου τρόπου λήψης και η συμπερίληψη του στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να είναι πιο πρακτική με τις κάψουλες. Επιπλέον, εάν είστε ευαίσθητοι στη γεύση, οι κάψουλες είναι άγευστες και δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να καταναλωθούν ακόμα και σε μέρες με βεβαρυμένο πρόγραμμα.

Επειδή μόνο ορισμένη ποσότητα της πρωτεΐνης μπορεί να χωρέσει στις κάψουλες, το μέγεθος της δοσολογίας μπορεί να υπερβαίνει αυτό που αισθάνεστε άνετα να παίρνετε καθημερινά. Ανάλογα με τη μάρκα, μπορείτε να πάρετε τρεις έως έξι κάψουλες για να εξασφαλίσετε την ολοκληρωμένη δόση.

Υγρό κολλαγόνο

Το υγρό κολλαγόνο διατίθεται σε πολλούς υποτύπους, όπως μια συμπυκνωμένη μορφή που μπορείτε να αναμίξετε με νερό ή μια έτοιμη έκδοση που μπορείτε να πιείτε σαν σφηνάκι, μια κουταλιά της σούπας τη φορά.

Για άτομα που φοβούνται ή δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια, μια υγρή επιλογή μπορεί να είναι το ασφαλέστερο στοίχημα για την τακτική λήψη κολλαγόνου. Ορισμένες μάρκες συνοδεύονται από ένα σταγονόμετρο 1 mL ή έχουν μέγεθος μερίδας 1 έως 2 κουταλιές της σούπας για γρήγορη κατάποση. Οι συμπυκνωμένες ποικιλίες απαιτούν ανάμειξη με νερό, κάτι που θα μπορούσε να σας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων ενυδάτωσης.

Τα συμπληρώματα σε υγρή μορφή περιέχουν συχνά μια ποικιλία συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, εκχυλίσματα φρούτων και βοτάνων, τεχνητά γλυκαντικά και συντηρητικά. Εάν είστε ευαίσθητοι σε οποιοδήποτε από αυτά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το υγρό είναι ασφαλές. Μερικοί καταναλωτές αντιπαθούν τη γεύση ορισμένων ποικιλιών, επομένως να θυμάστε ότι αυτές οι μοναδικές συνθέσεις θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές γεύσεις.

Κολλαγόνο από τα τρόφιμα

Ο ζωμός από βοδινό και χοιρινό κόκκαλο αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές κολλαγόνου από τα τρόφιμα. Το κοτόπουλο, συμπεριλαμβανομένου του φλοιού, είναι μια άλλη τροφή για να αποκομίσετε τα οφέλη της θρεπτικής ουσίας που υποστηρίζει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Η προσκόλληση στις πηγές από τα τρόφιμα μπορεί να είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση για την κατανάλωση στο σπίτι. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β, ασβέστιο και βιταμίνη Α.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν το σώμα να δημιουργήσει περισσότερη από τη θρεπτική ουσία. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα μούρα, οι πιπεριές και το μπρόκολο, βοηθούν το σώμα να παράγει περισσότερο. Ωστόσο, οι καλές πηγές κολλαγόνου μπορεί να μην παρέχουν την ίδια συγκέντρωση με τα συμπληρώματα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top