Botox: 7 facts που πιθανότατα δεν γνωρίζετε!

Botox ΙΣΑ

Μπορεί το botox ή βοτουλινική τοξίνη να ανήκει στις top choices θεραπείες στα ιατρεία των δερματολόγων, υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία γι’ αυτήν που ίσως δεν γνωρίζουμε και έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε.

Ακούγοντας τη λέξη botox, το πρώτο που μας έρχεται πιθανότατα στο μυαλό είναι η ενέσιμη θεραπεία που λειαίνει τις ρυτίδες έκφρασης και χαρίζει ένα λαμπερό, νεανικό πρόσωπο. Λιγότεροι θα σκέφτονταν το botox ως μια ιατρική θεραπεία ή ως μία θεραπεία κατά της κατάθλιψης ή κατά του χρόνιου πόνου!

7 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για το botox

Η βοτουλινική τοξίνη (botox) είναι μια φυσική πρωτεΐνη, που χρησιμοποιείται αποτελεσματικά ως μέθοδος αντιγήρανσης και εξάλειψης των ρυτίδων. Δρα ακριβώς πάνω στους μυς, αποτρέποντας συσπάσεις και κινήσεις έκφρασης, που ευθύνονται για τις ρυτίδες.

1 Η τροφική δηλητηρίαση ήταν η αφορμή της ανακάλυψης του

Η βοτουλινική τοξίνη Α, που είναι το δραστικό συστατικό του μπότοξ, πρωτοανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1820 από έναν Γερμανό επιστήμονα που μελετούσε μια περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης.

Ο Dr. Justinus Kerner, όπως λεγόταν, προσπαθούσε να κατανοήσει γιατί μία παρτίδα λουκάνικων είχε οδηγήσει στη δηλητηρίαση αρκετούς συμπολίτες του. Κατά την έρευνά του, ανακάλυψε ότι στο κρέας υπήρχε μία τοξίνη που ευθυνόταν για τη δηλητηρίαση. Ονόμασε την ανακάλυψή του «botulism» από τη λατινική λέξη botulus που σημαίνει λουκάνικο.

Σήμερα, η βοτουλινική τοξίνη έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από τους ερευνητές και έχει «εξελιχθεί» στη δημοφιλή και ασφαλή ουσία που χρησιμοποιείται στην ιατρική και τη δερματολογία.

2. Ξεκίνησε από θεραπεία για τον στραβισμό

Η βοτουλινική τοξίνη εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA το 1989 για τη θεραπεία του βλεφαρόσπασμου και του στραβισμού.

Όλα όμως ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 όταν κατά τη διάρκεια της σχετικής έρευνας σε πιθήκους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ενέσεις της τοξίνης μείωσαν τις ρυτίδες στο μεσόφρυο των ζώων!

3. Έχει πολλές εφαρμογές στην ιατρική

Το botox δρα θεραπευτικά για την ημικρανία και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για την υπεριδρωσία στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα, το μέτωπο και το άνω χείλος.

Η χρήση του botox στην ιατρική έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες και όλες οι επιτυχημένες και ασφαλείς εφαρμογές του στη θεραπεία διαφορετικών παθήσεων είναι αυτές που άνοιξαν τον δρόμο ώστε να αποτελεί σήμερα, μεταξύ άλλων, μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία αντιγήρανσης προσώπου.

4. Οι επαναλήψεις της θεραπείας μειώνονται

Με τις τακτικές επαναλήψεις της θεραπείας, σταδιακά απαιτείται μικρότερη ποσότητα botox για να απολαμβάνετε τα ίδια αποτελέσματα. Όταν γίνονται τακτικά εγχύσεις botox, οι μύες τείνουν να ανταποκρίνονται για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα στη θεραπεία.

Καθώς οι μύες κάθε φορά χαλαρώνουν, γίνονται λιγότερο δραστήριοι, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σταδιακά λιγότερες μονάδες βοτουλινικής τοξίνης για να λειανθούν οι ρυτίδες. Επιπλέον, όταν εφαρμόζετε botox από νεότερη ηλικία, προλαμβάνετε τον σχηματισμό ρυτίδων με αποτέλεσμα να απολαμβάνετε λείο και νεανικό δέρματα για πολλά χρόνια με μικρότερες δόσεις.

5. Ο χρόνιος πόνος μειώνεται με botox

Μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Anesthesia & Analgesia έδειξε ότι οι ενέσεις μπότοξ βελτίωσαν σημαντικά τα επίπεδα πόνου και συνολικά την ποιότητα ζωής σε ανθρώπους που υπέφεραν από χρόνιο πόνο στον αυχένα.

Σήμερα, το Barbie Botox που έχει γίνει μεγάλο trend μετά την προβολή της ταινίας Barbie, στοχεύει ακριβώς σε αυτούς τους μυς με στόχο από τη μία μεριά να ανακουφίζει τους πόνους στον αυχένα και από την άλλη να προσφέρει λεπτότερους ώμους και ψηλότερο λαιμό, θυμίζοντας έτσι τη λεπτοκαμωμένη φιγούρα της πασίγνωστης κούκλας.

6. Ιδανικό για την κατάθλιψη

Σύμφωνα με μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Psychiatric Research, το botox μπορεί να «μπλοκάρει» τις αρνητικές σκέψεις. Στη μελέτη αυτή, που είναι η πρώτη στο είδος της, μετά από μόνο μία δόση botox στους συμμετέχοντες, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μειώθηκαν κατά 47% μετά από έξι εβδομάδες, βελτίωση που διατηρήθηκε για τουλάχιστον 16 εβδομάδες. Αντιθέτως, στην ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), σημειώθηκε μόλις 9% μείωση των συμπτωμάτων.

7. Botox = brotox!

Η θεραπεία με botox γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους άντρες γι’ αυτό και η αντρική εκδοχή έχει πάρει το όνομα Brotox, παρότι στην πράξη, η εφαρμογή της τοξίνης γίνεται στα ίδια σημεία, αλλά με περισσότερες μονάδες φαρμάκου. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών, το 2020 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 265.000 θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης σε άντρες και όλα δείχνουν ότι η θεραπεία αποτελεί πλέον trend και για το ισχυρό φύλο.

Στο Brotox η δοσολογία της θεραπείας προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του ανδρικού δέρματος, που εξαιτίας των πιο υπερτροφικών μυών παρουσιάζει πιο έντονες ρυτίδες έκφρασης. Επίσης, στους άνδρες που εμφανίζουν αραίωση μαλλιών στην μπροστινή περιοχή, η θεραπεία επεκτείνεται και προς το τριχωτό για πιο ολοκληρωμένο και φυσικό αποτέλεσμα.

Scroll to Top