Νέο φάρμακο για την κατάθλιψη με λιγότερες παρανέργειες- Ορόσημο στη θεραπεία

κατάθλιψη και σεροτονίνη

Σημαντικές είναι οι επιστημονικές εξελίξεις στη θεραπεία της  κατάθλιψης. Ενα νέο φάρμακο εγκρίθηκε από τον FDA που έχει την ικανότητα να στοχεύει τον υποδοχέα σεροτονίνης 1Α, ο οποίος είναι ρυθμιστής της διάθεσης και των συναισθημάτων.

Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που συχνά συνοδεύονται από φάρμακα που θεραπεύουν διαταραχές άγχους και κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και της αύξησης βάρους.

Ορόσημο στη θεραπεία της κατάθλιψης

Η φαρμακευτική εταιρεία Fabre-Kramer περιέγραψε το Exxua ως «νέα κατηγορία αντικαταθλιπτικών» που θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία το 2024.
«Το EXXUA αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, μιας σοβαρής και εξουθενωτικής κατάστασης που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο CEO της Fabre-Kramer, Stephen Kramer.

Ο FDA είχε προηγουμένως απορρίψει την έγκριση του φαρμάκου δύο φορές, λόγω ορισμένων αποτυχημένων μελετών. Οι πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρεία, διεξήχθησαν σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς και αποδείχθηκαν ότι είχαν «ένα γενικό αποδεκτό προφίλ ασφάλειας, χωρίς σημαντική αρνητική επίδραση στο βάρος, την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό ή τη λειτουργία του ήπατος».

Η ζάλη και η ναυτία ήταν μερικές φορές παρενέργειες, αλλά περιγράφονταν ως «ήπιες, μικρής διάρκειας, που σχετίζονται με κλιμάκωση της δόσης και δεν απαιτούσαν διακοπή της θεραπείας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Μάικλ Πόλοκ της Συμμαχίας για την Κατάθλιψη και τη Διπολική Υποστήριξη (DBSA) συνέδεσε το νέο φάρμακο με την κρίση ψυχικής υγείας στη χώρα.

«Η κρίση ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα. Πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες παρουσίαζαν κάθε χρόνο πριν από την πανδημία του COVID-19. Αυτοί οι αριθμοί αυξήθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας με περίπου το 30% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ή περισσότερους από 80 εκατομμύρια Αμερικανούς να εμφανίζουν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης», είπε.

«Η ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, ιδιαίτερα εκείνων με νέους μηχανισμούς δράσης, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη και πιο επείγουσα για όσους ζουν ή επηρεάζονται από τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή», συνέχισε ο Pollack.

Κατάθλιψη: πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Στο top 5 παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα με τα άτομα να πάσχουν από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη αποτελεί την πιο κοινή ψυχική διαταραχή, παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι το 2025, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή θα είναι η δεύτερη αιτία ανικανότητας, μετά τις ισχαιμικές καρδιοπάθειες.

Πρόκειται για μία ετερογενή και πολυδιάστατη νόσο, η οποία μπορεί να «χτυπήσει» οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συχνότερη μεταξύ 55-74 ετών. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 5,1% και 3,6% αντίστοιχα.

Η κατάθλιψη επηρεάζει τόσο τη διάθεση, όσο και τις γνωστικές λειτουργίες, και εκτιμάται ότι οι πάσχοντες περνούν μέχρι και το 20% της ζωής τους με καταθλιπτική διάθεση.

Scroll to Top